Konferencije

Alarm automatika iDEA Classic 2020.: AI analitikom do točnije detekcije

Alarm automatika krajem je prošlog mjeseca započela sa serijom svojih redovnih godišnjih tehničko-marketinških konferencija s ciljem predstavljanja novosti u iDEA Classic portfelju proizvoda i rješenja. Prisustvovali smo prvom događaju organiziranom u Zagrebu
Piše: Denis Arunović
E-mail: redakcija@asadria.com

Alarm automatika, regionalni lider u distribuciji rješenja tehničke zaštite, početak godine tradicionalno koristi za organizaciju konferencija na kojima partnerima predstavlja novosti iz svog iDEA Classic kataloga proizvoda, a čiji su fokus sigurnosna rješenja poput nadzornih kamera, protuprovalnih i sustava za kontrolu pristupa i dr. Ciklus konferencija započet je 27. veljače u Zagrebu, a nastavit će se 3. ožujka u Splitu, 10. u Ljubljani i 11. u Podgorici, u Sarajevu je od 17. do 19. ožujka, dok je event u Beogradu planiran od 24. do 26. Konferencije u Bugarskoj, Rumunjskoj, Albaniji i Mađarskoj još se planiraju, a bit će održane tijekom travnja.

Prednosti IP tehnologije
Konferencija je započeta predstavljanjem protuprovalnih sustava s fokusom na proizvode tvrtki Ajax i DSC. U oba slučaja je riječ o Grade 2 sustavima zaštite, s tim da je PowerSeries Neo hibridni, a Ajaxov potpuno bežični. Veliki naglasak bio je na isticanju prednosti TCP/IP sustava u odnosu na starija rješenja. U prvom redu tu je pouzdanost budući da stari sustavi koji funkcioniraju preko VoIP linija imaju uspješnost kontakta između 70 i 80 posto. Prednosti TCP/IP komunikacije su 24-satni nadzor, brza dvosmjerna vrlo sigurna (kriptirana) komunikacija i video-verifikacija temeljena na kombinaciji PIR zavjese i kamere koja snima incident. Video-verifikacija smanjuje lažne alarme, olakšava izlazak na teren zaštitara u slučaju stvarnog incidenta te smanjuje troškove. I DSC i Ajax sustavi snimke šalju kako na korisničke mobilne aplikacije tako i na absistemdcNGv2, sistemski softver Alarm automatike koji se rabi u nadzornim centrima. Glavna novost u Ajax portfelju je upravo Hub 2 centralna jedinica, koja jedina podržava video-verifikaciju. Novu centralu prati nova PIR zavjesa s integriranom kamerom, koja je nužna za implementaciju video-verifikacije. U najavi je i 12-voltni zamjenski modul glavnog napajanja koji omogućava laku implementaciju Ajax sustava na lokacije koje se napajaju iz solarnih konektora, na plovila ili u vozila, a tu su i nova unutarnja PIR zavjesa, pametna utičnica i programabilna tipka.

Od Grade 3 sustava tu su DCS PowerSeries Pro te Inim Prime centrale, koje podržavaju 240 zona i više od 30 particija te imaju integrirani IP komunikator. DSC Pro je izvrsno skalabilno rješenje za sve vrste komercijalne primjene, dok je Inim Prime odlično rješenje za implementaciju secure home i smart home sustava više klase.

DVC – preslagivanje ponude
Kada je riječ o ponudi AHD kamera unutar DVC marke, nema mnogo novosti. Dodane su dvije fiksne kamere od 8 MP te dva 5 MP snimača, koji nude povoljniju cijenu na račun izostanka alarmnih ulaza i izlaza. IP kamere imaju novu kategorizaciju radi lakšeg snalaženja u ponudi koja je proširena prema gore i prema dolje. U kategoriji Speed su PTZ kamere, kategoriji Special kamere specijalizirane za određenu funkciju (prepoznavanje lica, perimetarska zaštita, LPR kamere za prepoznavanje registarskih tablica, panoramsko snimanje, fisheye objektivi, mikro kamere), u Supremeu kamere vrhunskih performansi (proširena AI videoanalitika, starlight i ultra low light senzori), u Smartu klasične kamere koje su već bile u ponudi, a tu je i kategorija Start, u kojoj se nalaze novi ulazni modeli niže cijene. Uvedena je i nova nomenklatura označavanja kamera, čiji je cilj da iz oznake možemo odmah dobiti sve njihove bitne specifikacije.

S obzirom na velik broj videoanalitičkih funkcija, u novi katalog je dodana tablica u kojoj se jasno vidi koja vrsta analitike nudi koje mogućnosti. Također su dodane kodirane oznake za sparivanje kamera s kompatibilnim nosačima. Velika novost u pogledu analitike je i korištenje AI algoritama temeljenih na detekciji silueta. Kamere koje koriste AI VCA algoritme (dostupne u kategorijama Special i Supreme) praktički eliminiraju problem krive detekcije pokreta (false positive), kojem su podložne kamere koje se oslanjaju na klasične algoritme (kategorija Smart i Start).

Noviteti u kategoriji videonadzora kompletirani su predstavljanjem Hikvisionovih rješenja. Naglasak je bio na kamerama više klase koje podržavaju tehnologiju ColorVue (pandan DVC-jevom Starlightu), koja omogućava kvalitetnu sliku u boji u uvjetima lošeg osvjetljenja kao bolju i fleksibilniju alternativu klasičnim IR kamerama. U ponudu analognih kamera s ColorVue tehnologijom dodani su modeli od 5 MP, a kod IP kamera modeli od 4 MP. Ove kamere, za razliku od sličnih DVC-jevih, imaju ugrađenu vlastitu rasvjetu, pa po potrebi mogu funkcionirati čak i kad nestane vanjskog izvora svjetla. Istaknute su i prednosti Hikvisionove tehnologije AcuSense, koja zahvaljujući strojnom učenju nudi vrhunsko prepoznavanje objekata i osoba, što uvelike povećava stopu točnosti alarma te omogućava dodatne mogućnosti analitike i pretraživanja videozapisa.

Kontrola pristupa
U kontroli pristupa predstavljena su rješenja marki InOut i Jantar. Kontrola pristupa na svjetskoj razini je sve popularniji segment, pogotovo kad je riječ o online sustavima, koji nude znatno veću razinu sigurnosti od jednostavnijih samostojećih rješenja. Osim hardverske ponude kontrolera i čitača, Jantar nudi i modularnu aplikaciju Codeks, koja služi za upravljanje i nadzor sustava. Modularna je zbog mogućnosti nadogradnje raznim modulima, primjerice za integraciju s IP kamerama, grafički prikaz lokacija čitača, upravljanje posjetiteljima itd. Kod kontrole pristupa ove godine je naglasak stavljen na prelazak sa starih 125 KHz na nove 13,56 MHz čitače i tokene, koji nude neusporedivo višu zaštitu od kopiranja. Predstavljene su i Comunello rampe i automatika za vrata, kao i DVC-jevi videointerfoni, koji sada nude mogućnost integracije s videonadzorom kako bi korisnik tijekom trajanja primarnog videopoziva mogao provjeriti feed s neke druge kamere.

Idealan trenutak za dizanje cijena
Predstavljanje novog iDEA Classic kataloga zatvorio je predsjednik uprave Alarm Automatike Boris Popović istaknuvši da je sada odličan trenutak za povećanje cijena usluga. “Čini mi se da nikada nije bilo bolje baviti se ovim poslom nego sada zato što je tehnologija sve bolja i sve lakša za instalaciju. Samim time što je pametnija i skuplja, pametnija oprema traži pametnije instalatere i sistem-integratore, pa se može postići i viša cijena. Tako da ja apeliram, sada smo u fazi kada je potražnja veća od ponude – krenite dizati cijene. Ako već niste, počnite. Doći će vrijeme krize kad ćete morati spuštati cijene. Zato sad iskoristite priliku”, kaže Popović.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *