Konferencije Regija

Održana godišnja konferencija A.f.p.-a i Hikvisiona

Prezentacija Hikvisionovog portfolija održana je 31. marta u sarajevskom hotelu Hills pred blizu 120 instalatera i integratora. Noviteti za ovu godinu privukli su pažnju prisutnih, jer krajnjim korisnicima sada mogu ponuditi naprednije tehnologije u nižem rangu kamera i snimača

Piše: Damir Muharemović; mail: redakcija@asadria.com

Poslovni događaj je riječima zahvale prisutnima na dolasku otvorio Ivica Brekalo, direktor bosanskohercegovačke distributerske firme All for protection. Radi što potpunije prezentacije, dvije su se kompanije, kazao je Brekalo, potrudile da ove godine dovezu pokretni izložbeni salon u vidu kombi vozila, u kojem su se njihovi partneri u pauzama mogli upoznati s radom Hikvisionovih uređaja u praksi.

ColorVu u Value seriji

Prvu od četiri cjeline Andrej Češek, prodajni inžinjer za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, posvetio je novinama u Turbo HD IP kamerama serije 1 i 2, imenovanim Value i Pro. Ulazni modeli serije 1 su cjenovno najisplativiji s osnovnim funkcionalnostima, ali dosta kvalitetnom slikom. Imaju mogućnost detekcije pokreta, ali bez videoanalitike. Novina jeste da, iako početna serija, ona sada ima ColorVu tehnologiju, za sada u kamerama s 2 i 4 MP. Riječ je o tehnologiji koja pruža sliku u boji u slabije osvijetljenim okruženjima. Kamere su inače namijenjene za rad danju, nemaju infracrveno svjetlo, ali je njihova prednost veliki otvor blende F1.0, u koju ulazi dosta svjetla i zato u slabim svjetlosnim uslovima može pružiti sliku u boji. U slučaju potpunog mraka, uključi se bijelo svjetlo. Malo je manja osjetljivost nego u višoj seriji, ali i dalje zadovoljavajuća za cjenovne najisplativije kamere. Koriste više vrsta kompresija te IP66 i IP67 zaštitu.

Četiri inteligentne funkcije

U Pro seriji imamo i AcuSense tehnologiju, nekada svojstvenu skupljim kategorijama kamera. Druga generacija te tehnologije na osnovu algoritma dubokog učenja omogućava kameri ili snimaču da prepozna je li alarm izazvao čovjek ili vozilo, odnosno da spriječi lažnu uzbunu izazvanu pomjeranjem drveća, sjenama ili pokretima životinja. Efikasnost postiže bilježenjem perioda s detektovanim vozilima ili ljudima, što olakšava pretraživanje snimka i smanjuje troškove. Uz klasifikaciju čovjek – vozilo, kamere Pro serije imaju još tri inteligentne funkcije: detekciju usljed prelaska zamišljene linije, brzo pretraživanje po meti te Live Guard – mogućnost paljenja stroboskopskog svjetla i zvučnika s ciljem slanja upozorenja provalniku za napusti zaštićeni prostor. Sve su kamere rezolucije od 2 do 8 MP (4K), pri čemu potonja ima i ugrađen mikrofon. Novina je i sve veća integracija s HikConnectom, pri čemu u softveru možemo omogućiti ili onemogućiti evente, uključiti ili isključiti notifikacije te odrediti hoće li se uključiti stroboskopsko svjetlo ili ne. Kada je riječ o snimačima s AcuSenseom, sada u njima imamo i opciju prepoznavanja lica, do pet lica u sekundi, s maksimalno 10.000 slika.

Cjenovna zaštita na tenderima

Projektno orijentisana, treća serija Hikvisionovih kamera bila je tema druge sesije, koju je vodio Mitja Novak, voditelj poslovnog razvoja za Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Naime, instalateri i integratori često koriste Pro seriju, koja je kvalitetna i najpovoljnija, no s transparentnom cijenom, pa se u tržišnom nadmetanju na tenderima ne mogu zaštititi jedni od drugih i tako gube profit. Zbog toga su u Hikvisionu napravili seriju 3 s posebnim funkcionalnostima, nadograđenim performansama i softverom, namijenjenu za ozbiljnije projekte. U nju spadaju modeli 3xx1GO(C), 3xx3G2, 3xx6G2 te 3xx7G2. Ključne razlike u odnosu na niži rang su 60 fps pri 2 MP rezoluciji, 4 streama, DC 12V strujni izlaz, deset metara duži IR, tri godine garancije, a ako je prijavljena u projektu, onda pet godina. Opcionalne mogućnosti su: 3 u 1 napajanje, 7-35 mm moto zoom leća, 20x zoom, antikorozivno kućište itd.

Dealer Partner Program

Na konferenciji je predstavljen i Dealer Partner Program za Hikvisionove indirektne kupce. Nekoliko je zahtjeva potrebno ispuniti da bi se pristupilo ovom partnerskom programu: registracija, minimalan godišnji promet 50.000 eura u godini, jedan tehničar koji je obavio edukaciju i jedan case study tokom godine. A koristi su: pristup trećoj seriji kamera, 50 posto popusta na preporučene prodajne cijene za demo uređaje, dobijanje na revers uređaja višeg cjenovnog ranga, pet godina garancije za projektne uređaje, direktna tehnička podrška te prodajna osoba zadužena za partnera kako bi najprije bio obaviješten o novostima. Partner je, s druge strane, obavezan da izvještava o prodaji, aktivno promoviše Hikvision na tržištu te održava kvartalne sastanke s distributerima i Hikvisionom.

Nove pametne aplikacije

Novosti u Hikvisionovom portfoliju nisu stale na ovome. Nova generacija serije 7 DeepinView inteligentnih kamera, koju odlikuje kvalitetna slika zahvaljujući Darkfighter tehnologiji te sposobnost brzog prepoznavanja lica pogonjena snažnim procesorom, podržava tri algoritma: osnovno prepoznavanje lica, detekciju više tipova ciljeva po atributima te klasifikaciju čovjek – vozilo, pri čemu se vozila mogu klasificirati po 11 boja i osam tipova vozila. H8 platforma sada može detektirati do 60 lica odjednom i ima memoriju do 150.000 lica. Novina ove godine je i ANPR kamera s većim varifokalnim objektivom, do 25x optičkim zoomom, od 4,7 do 118 mm, do 60 fps – dakle vrlo kvalitetnom slikom za brze pokretne objekte. Na osnovu DeepinView kamera i DeepinMind snimača ponuđene su dvije nove pametne aplikacije: zauzetost parking mjesta i brojanje više različitih ciljeva. Prilikom upravljanja parkinzima rješenje nudi vizualiziran status svakog parking mjesta na karti, broj ukupnih i slobodnih mjesta, kao i smjer slobodnog mjesta. Kada je riječ o brojanju višestrukih ciljeva, tu se kamera serije 7, u kombinaciji s HikCentral Professionalom, koristi za praćenje prometa, brojanje vozila, bicikala i ljudi, klasifikaciju vozila i ljudi te za evaluaciju oglašavanja putem reklama i bilboada.

Visokopouzdana protivprovala

Na kraju je bilo riječi o, kako kaže Češek, prodajnom hitu u Evropi – Hikvisionovim AxPro alarmnim sistemima. Topologiju čini bežična centrala, do 96 zona i detektora, tastatura, daljinski upravljač, sirene, izlazni relejni moduli, LAN priključak, a može i SIM kartica za bežično povezivanje. Posjeduje Grade 2 certifikat. Najbitnije karakteristike su: dvojni RF čipovi za komunikaciju na velikim udaljenostima, podrška za PIRCAM s posebnom kamerom za videoverifikaciju, RF pojačivač za produžavanje dometa te spajanje do 210 perifernih uređaja. Novi Tri-tech detektor za vansku potrebu ima dva PIR i jedan mikrovalni senzor. Domet im je 15 metara, a ugao 90 stepeni. Važno je istaknuti da će tek kombinacija sva tri detektora izazvati alarm: npr. kada naiđe životinja, samo će se jedan uključiti, ali ne i sva tri, zato čega je ovaj alarmni sistem vrlo pouzdan.

Pogledajte fotografije sa konfrencije:

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *