Svijet

Veliki rast tržišta pametnih gradova do 2030. godine

Globalno tržište pametnih gradova dostići će vrijednost 6,9 hiljada milijardi dolara do 2030. godine, uz složenu godišnju stopu rasta od 24,2%, stoji u novom izvještaju kompanije Grand View Research. Rezultat je to sve veće popularnosti koncepta pametnih gradova zbog brze urbanizacije i povoljnih vladinih inicijativa širom svijeta.

S urbanizacijom potreba za upravljanjem infrastrukturom i imovinom potiče zemlje širom svijeta da ulažu u projekte pametnih gradova, a tu su i sve veće investicije u održive i zelene tehnologije, koje su dodatno doprinijele usvajanju ovih tehnologija.

Tržište trenutno svjedoči velikim ulaganjima u pametnu sigurnost, pametno mjerenje vode i komunalnih usluga, pametnu mobilnost i integrisane sisteme upravljanja saobraćajem. Većina tehnološki naprednih gradova koristi IoT platforme za praćenje gradske infrastrukture, upravljanje svime, od saobraćaja i parkinga do kvaliteta vode i zraka, te koriste te podatke kako bi donijeli dugoročne odluke o održivosti okoliša. Povećanje gužvi u saobraćaju i emisija stakleničkih plinova pokreću usvajanje pametne mobilnosti i aplikacija za upravljanje energijskom efikasnošću.

Nedostatak svijesti među ljudima navodi se kao glavni faktor sporog razvoja pametnih gradova, jer uzrokuje neznanje o projektima pametnih gradova i usporava inicijative vlasti da uvedu pametna rješenja u gradove. Međutim, analitičari zaključuju da će ulaganje u pametne gradove dovesti do povećanja regionalne i globalne konkurentnosti kako bi se privukli novi stanovnici i unaprijedilo poslovanje te omogućilo državnim organima da donose informisane odluke, što može dovesti do ekonomskog razvoja.

Prema segmentima, pametne komunalne usluge ostvarit će znatan prosječni rast od 22,9% u predviđenom periodu zbog povećanja ulaganja u sisteme pametnih mreža širom svijeta. Pametna infrastruktura rast će stopom od 24,3%, a ključni faktori koji pokreću ovaj segment bit će rast strogih industrijskih standarda i propisa te sve veći fokus na efikasnu potrošnju energije.

Tu je i segment upravljanja otpadom s tržišnim udjelom od preko 20% u 2021. godini, a očekuje se da će i pametno izdavanje karata i pomoć pri putovanju rasti stopom od 23,4%. Sve veće usvajanje novih tehnologija na tržištu pametnih ulaznica kao što su komunikacija bliskog polja (NFC), radiofrekvencijska identifikacija (RFID), QR kod i lokalno bežično izdavanje karata omogućava ključnim igračima da ponude pametna rješenja u nekoliko sektora, uključujući transport, finansije i zdravstvo.

Prema očekivanjima, azijsko-pacifičko tržište zabilježit će najveći rast od 27,7% do 2030. godine zbog brzog ekonomskog razvoja, globalizacije, digitalizacije i povećane upotrebe pametnih telefona, kao i uvođenja 5G tehnologije, koja će riješiti problem zahtjeva za visokim propusnim opsegom.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *