Regija

Hikvision pomogao Hitnoj pomoći u Splitu

Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije u četvrtak je na poklon dobio komplet opreme za preliminarno mjerenje povišene tjelesne temperature, koji će znatno ubrzati trijažu prilikom prijema pacijenata.

Uručenu opremu čine monitor, snimač i termografska kamera, koja u jednoj sekundi može detektirati i precizno izmjeriti povišenu tjelesnu temperaturu kod najviše 20 osoba istovremeno.

Pomoću ove opreme prijem pacijenata u stanicama za hitnu pomoć, bolnicama i domovima zdravlja može se uveliko ubrzati, jer temperaturu ne treba mjeriti svim pacijentima, čime se izbjegava stvaranje nepotrebnih gužvi. Ovakvi sistemi mogu se koristiti i u kompanijama, fabrikama, obrazovnim ustanovama, na aerodromima i željezničkim i autobuskim stanicama, dakle u svim prostorima u kojima se okuplja ili kojima prolazi veći broj ljudi.

Splitskoj Hitnoj pomoći opremu je uručila kompanija Hikvison, odnosno njen voditelj marketinga za Jadransku regiju Antun Krešimir Buterin.

“Hikvision je u Europi ukupno donirao 17 ovakvih kompleta u 17 zemalja i 17 bolnica. Odlučili smo našu opremu u Hrvatskoj donirati zdravstvenom sustavu grada Splita, budući da je grad Hangzhou, gdje je sjedište Hikvisiona – grad prijatelj Splita. Presretni smo što ovim sitnim i skromnim znakom pažnje i poštovanja možemo pomoći Splićanima u ovim nevjerojatnim vremenima“, kazao je Buterin prilikom primopredaje.

Donirana oprema vrijedi oko 5.900 eura, dok je ugradnju vrijednu oko 1.050 eura besplatno izvela firma Kam-bell iz Kaštel Kambelovca kao Hikvisionov ovlašteni partner. Identičan komplet već je ugrađen i u bolnicu u Mariboru, a idućih će dana biti instaliran još i u Sarajevu, Beogradu, Tirani i Prištini.

Splitski medicinski radnici nisu skrivali oduševljenje ovim tehnološkim poklonom. U prvih nekoliko sati od puštanja sistema u rad testirali su ga i na sebi i na pacijentima. Kažu da je temperatura koju je izmjerila termalna kamera gotovo identična temperaturi koju su izmjerili sami sebi klasičnim toplomjerima. Vesele se, kažu, što će im oprema pomoći ne samo da ubrzaju postupak prijema pacijenata nego da eventualno detektiraju i povišenu temperaturu kod svojih zaposlenika i kolega koji također više puta dnevno prolaze pokraj kamere postavljene na samom ulazu u Hitnu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *