Stambena sigurnost Uredi / Poslovni prostori

Milijun korisnika Ajax sustava

Kada na tržište stigne nešto novo, neuobičajeno i drugačije, uspjeh nikada ne izostane. Zahvaljujući posebnom dizajnu, praktičnosti i lakoći korištenja, Ajax sigurnosni sustav u kratkom je vremenu postao “ljubimac” krajnjih korisnika, ali i instalatera tehničke zaštite, kojima omogućuje jednostavnu i brzu instalaciju, uz brojne uštede u održavanju i eliminaciju lažnih alarma
Piše: Lana Klobas, voditeljica marketinga veleprodaje, Alarm automatika
E-mail: lana@alarmautomatika.com

Kako je ovaj sustav tako strelovito dostigao brojku od milijun korisnika diljem svijeta? U Ajaxu kažu: tajna je u fokusu na korisničko iskustvo. Vratimo li se u 2015. godinu, kada kreće Ajaxova priča, fokus je bio da se korisniku maksimalno olakša upravljanje sustavom. Osmišljene su praktične mobilne aplikacije za daljinsko postavljanje i kontrolu, razrađena je instalacija na način da bude maksimalno pojednostavljena te je razvijena i zaštićena bežična veza kako bi se osigurala pouzdanost. Takav pristup danas Ajaxu omogućuje gotovo nevjerojatni rast broja korisnika. Prije samo godinu dana ta je brojka bila 500.000, a danas već milijun korisnika. Promatramo li evoluciju Ajax sustava, vidljivo je da njihova usmjerenost na kupca izravno utječe na uspjeh proizvoda, u smislu usporedbe rasta korisnika s uvođenjem novih uređaja u liniju proizvoda.

Evolucija Ajaxa
Ajax nije samo idealno rješenje za dom ili ured. Sustav je dizajniran da fleksibilniji bude i za profesionalnu upotrebu. Linija proizvoda Ajax omogućuje korisniku izgradnju sveobuhvatne sigurnosti bez obzira na veličinu prostora ili njegovu lokaciju. Za potrebe kompleksnih projekata inženjeri kontinuirano razvijaju specijalizirane značajke, koje kasnije postaju dostupne svim korisnicima. Danas, zahvaljujući širokom rasponu uređaja i scenarija automatizacije, sustav je instaliran u bolnicama, tvornicama, poslovnim centrima, proizvodnim lancima i bankama diljem svijeta.

Kako funkcionira
Ajax bežični alarmni sustav je baziran na EN50131 Grade 2 komponentama koje se međusobno mogu kombinirati i slagati u sustav čija primjena tada postaje zaista širolika. Uređaji bijele ili crne boje uklopit će se u gotovo svaki dekor prostora u koji se ugrađuje. Postavljanje, upravljanje i nadzor sustava vrši se u potpunosti putem pametnog telefona, uz do unaprijed instalirane baterije s trajanjem do sedam godina. To ga čini jednostavnim za instaliranje i korištenje. Spajanjem na internet putem LAN-a i/ili mobilne podatkovne mreže sustav se može osobno nadzirati ili povezati s dojavnim centrom. Temelji se na pametnom telefonu vlasnika koji se koristi za sve instalacijske parametre i konfiguraciju. Alternativno, ukoliko je potrebno, mogu ga konfigurirati i njime upravljati instalateri. Komunikacija između uređaja je bežična veza naziva “Jeweller” (protokol koji je razvio Ajax) i dometa do 2.000 metara.

Besplatna mobilna apikacija i vizualna verifikacija
Osnovna komponenta sustava je Hub, središnji uređaj koji komunicira sa svim ostalim uređajima u instaliranom sustavu. To je jedini uređaj koja mora biti napajan električnom mrežom, a u sebi kao backup ima bateriju koja omogućava do 15 sati rada u slučaju nestanka električne energije. Hub ima ethernet priključak i utor za SIM karticu kao dodatnu vezu u slučaju nedostupnosti konekcije na internet putem mreže. Od perifernih uređaja za uključenje/isključenje sustava, osim mobilne aplikacije, koriste se numerička tipkovnica, koja se može montirati na zid, i Keyfob (daljinski), koji omogućava brzo uključenje/isključenje sustava i aktiviranje panik-alarma. Jednom instaliran i podešen, sustav se može uključiti/isključiti pomoću besplatne mobilne aplikacije, tipkovnice ili daljinskog. Hub se u mobilnu aplikaciju dodaje skeniranjem QR koda ili unosom 20-heksadecimalnog identifikatora, a zatim se i svi ostali uređaji jednostavno dodaju skeniranjem QR koda ili upisivanjem pripadajućih kodova. Na Hub 2 Plus se može spojiti do 200 uređaja i 200 korisnika, a Ajax Pro mobilna aplikacija omogućava veliku fleksibilnost prilikom podešavanja sustava, kao i prikaz jačine signala sa statusom baterije svih spojenih uređaja. Aplikacija se na Hub povezuje preko Ajax Clouda, koji koristi Amazon web servise i prilagođena je instalaterima koji trebaju mogućnost upravljanja s više sustava i lokacija.

Zahvaljujući konstantnom tehnološkom razvoju svojih proizvoda i prilagodbi korisniku, Ajax je uveo posebnu liniju vanjskih i unutarnjih detektora pokreta s kamerom, koji uz pomoć vizualne verifikacije sprječavaju nepotrebne intervencije (u slučaju da korisnik zaboravi deaktivirati alarm). Ovi specijalni detektori fotografiju sumnjivog događaja emitirat će na mobilni telefon korisnika za manje od devet sekundi, a, za razliku od nadzornih kamera, neće ugroziti privatnost korisnika jer kameru aktivira isključivo alarmnim događajem.

Najnagrađivaniji bežični alarmni sustav u Europi
Posebnost Ajax protuprovale prepoznala je i struka, koja već godinama nagrađuje ovaj sustav nizom posebnih strukovnih priznanja i nagrada. Ovo ga čini najnagrađivanijim bežičnim sustavom u Europi. Kao proizvođač, Ajax je nedavno u Europi otvorio novu tvornicu, dok istovremeno premašuje brojku od milijun korisnika širom svijeta. Kao vlasnik FCC i IC certifikata Ajax sustavu je omogućen skori ulazak na nova tržišta s frekvencijskim pojasom od 915 MHz. Generalno, on ima sve najbolje značajke alarmnih sustava iz prošlosti, riješio se žica, dodao vlastite inovativne tehnologije i implementirao korisnicima prilagođenu kontrolu putem mobilne aplikacije. Uz sva ova poboljšanja korisnici uvijek znaju da su njihovi domovi sigurni. Kompletnu ponudu Ajax uređaja i više informacija moguće je pronaći na web-stranicama ili kontaktirajući tvrtku Alarm automatika, regionalnog lidera u industriji tehničke zaštite i ovlaštenog uvoznika i distributera Ajax proizvoda.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *