Svijet

Kontinuiran rast industrijskih mreža uprkos pandemiji

Svake godine HMS Networks provodi istraživanje tržišta industrijskih mreža kako bi analizirao distribuciju novih povezanih čvorova u automatizaciji fabrika. Ovogodišnja studija pokazuje da se, uprkos pandemiji, očekuje da će tržište industrijskih mreža porasti za 6% u 2021. Industrijski Ethernet i dalje bilježi najveći rast i sada ima 65% novih instaliranih čvorova (64% prošle godine), dok su čvorišta 28% (30). Bežične mreže nastavljaju rasti i sada su na 7%. PROFINET pretiče EtherNet / IP na vrhu mrežne rang-liste sa 18% tržišnog udjela u poređenju s ranijih 17%.

HMS Networks predstavlja svoju godišnju analizu tržišta industrijskih mreža fokusirajući se na globalno instalirane nove čvorove u okviru fabričke automatizacije. Kao nezavisni dobavljač rješenja u okviru industrijskog ICT-a (informacijske i komunikacijske tehnologije), HMS ima znatan uvid u tržište industrijske mreže. Studija uključuje procijenjeni tržišni udio i stope rasta industrijskih sabirnica, industrijskog Etherneta i bežičnih tehnologija.
Studija zaključuje da tržište industrijskih mreža pokazuje znakove vraćanja stabilnosti, zbog čega HMS očekuje da će
ukupno tržište ove godine porasti za 6%.

Industrijski Ethernet neprekidno raste
Uz rast od 8%, industrijski Ethernet sada čini 65% svjetskog tržišta novih instaliranih čvorova u automatizaciji fabrika (u poređenju sa 64% prošle godine). EtherNet / IP i PROFINET se bore za prvo mjesto, ali ove godine PROFINET pretiče EtherNet / IP na vrhu mrežne rang-liste sa 18% udjela na tržištu. EtherCAT nastavlja s dobrim globalnim učinkom i sada se poklapa s vodećim fieldbusom PROFIBUS sa 8% tržišnog udjela. Modbus TCP je sljedeći sa 5% udjela i, zajedno s fieldbus bratom Modbus RTU, ove Modbus tehnologije sada čine 10% tržišta, što potvrđuje njihov kontinuirani značaj u fabričkim instalacijama na globalnom nivou.

Kraj pada fieldbusa
Stalni pad fieldbusa, koji je HMS prijavljivao posljednjih godina, gotovo je zaustavljen, jer fabrike teže da se u većem stepenu drže postojećih tehnologija u nesigurnim vremenima, naprimjer tokom pandemije. Fieldbusovi sada imaju 28% tržišnog udjela u ukupnoj količini novih instaliranih čvorova (30% prošle godine). PROFIBUS je i dalje nedvosmisleni lider fieldbusa sa 8%, zatim Modbus-RTU sa 5% udjela i CC-Link sa 4%.

Bežična veza je tu da ostane
Bežična mreža nastavlja da brzo raste po stopi od 24%. Sada ima 7% tržišnog udjela, ali tržište i dalje čeka puni utjecaj 5G-a u fabrikama. HMS očekuje da će se povećati potražnja na tržištu za bežično povezanim uređajima i mašinama koji će biti uključeni u manje kablovske i fleksibilne arhitekture automatizacije budućnosti.

“Povezivanje industrijske mreže za uređaje i mašine ključno je za postizanje pametne i održive proizvodnje, a ovo je glavni pokretač rasta koji vidimo na tržištu industrijskih mreža. Fabrike neprestano rade na optimizaciji produktivnosti, održivosti, kvaliteta, fleksibilnosti i sigurnosti. Čvrsto industrijsko umrežavanje je ključno za postizanje ovih ciljeva”, kaže Anders Hansson, direktor marketinga u HMS Netvorksu.

Varijacije regionalne mreže EtherNet / IP i PROFINET su vodeće u Evropi i na Bliskom Istoku sa PROFIBUS-om i EtherCAT-om kao drugoplasiranim. Ostale popularne mreže su Modbus (RTU / TCP) i Ethernet Powerlink.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *