Softveri Uredi / Poslovni prostori

Li-ion Tamer iz Honeywella: Spriječite požare izazvane baterijama u data centrima

Neplanirani prekidi rada u podatkovnim centrima mogu uzrokovati ozbiljnu finansijsku, operativnu i reputacijsku štetu. Kako bi ih izbjegli, mnogi operateri UPS sistemima pridaju veliku važnost, ali istovremeno moraju upravljati rizikom od kvarova njihovih litij-jonskih baterija.

Piše: Siniša Pintarić, menadžer za razvoj poslovanja, Honeywell Fire & PA/VA rješenja – istočna Jadranska regija; E-mail: sinisa.pintaric@honeywell.com

Sistemi za neprekidno napajanje (UPS) su ključni za rad podatkovnih centara. Ipak, lokalni izvori su bili i ostali najčešći uzrok prekida napajanja, pri čemu se većina incidenata koji vode do zastoja vjerovatno mogla spriječiti. Litij-jonske baterije zamijenile su stare ventilom regulirane olovno-kiselinske verzije (VRLA) i za to postoji dobar razlog. Ako pogledamo period od deset godina, bile su 31% jeftinije od tradicionalnih VRLA baterija zbog nižih troškova održavanja i zamjene, do 70% su manje i 60% lakše te rade pouzdanije na višim temperaturama. To ih čini idealnim za UPS uređaje u podatkovnim centrima. S druge strane, kapitalni izdaci za litij-jonske baterije su dvostruko veći u odnosu na VRLA baterije. To znači da je trošak od potencijalnog kvara u startu mnogo veći.

Termički pobjeg, lančana reakcija unutar baterije

Još jedan koncept kojeg menadžeri podatkovnih centara moraju biti svjesni je termički pobjeg. Riječ je o gotovo nezaustavljivoj lančanoj reakciji unutar neispravnih baterija. Usljed mehaničkih ili termičkih kvarova, nepravilnog korištenja, prekomjernog punjenja ili unutrašnjeg kratkog spoja ćelija baterije se počinje razgrađivati. To povećava temperaturu i brzinu raspadanja. Rezultat je brzo zagrijavanje ćelije, koje raste sve dok ona ne izgubi stabilnost i ne pukne. Pri tome se sva preostala toplinska i elektrohemijska energija oslobađa u okolinu, što rezultira brzim, katastrofalnim i često eksplozivnim požarom, koji je izuzetno težak za gašenje.

Samozapaljenje litij-jonske baterije

Prema studiji Instituta za istraživanje protivpožarne zaštite Underwriters Laboratories, požari koje izazivaju litij-jonske baterije predstavljaju ozbiljne izazove jer se tokom termičkog pobjega oslobađaju eksplozivni gasovi i pare, formira se i raspršuje oblak pare, a mjere gašenja požara su nedovoljno efikasne. Termalni požari mogu imati ozbiljne posljedice: curenje toksičnog plina, požare, eksplozije i obustavu rada.

Li-ion Tamer

Gotovo je nemoguće zaustaviti uznapredovali proces termičkog pobjega, a posljedice mogu biti katastrofalne. Zato je u tom slučaju zadatak otkriti rane znakove kvara baterije i zaustaviti cijeli proces prije nego što preraste u problem. Li-ion Tamer je osmišljen da pruži napredniju zaštitu sistema baterija i može se instalirati na širokom rasponu integracijskih tačaka u podatkovnim centrima. Otpadni plin se najprije formira kao gas koji se stvara unutar pojedinačnih ćelija usljed egzotermnih reakcija koje nastaju zbog problema u bateriji ili vanjskih faktora. Oslobađanje ovih plinova je prva faza otkazivanja baterije i oni se samostalno šire sve dok ona ne počne ispuštati dim i pređe u fazu termičkog pobjega. Sposobnost detekcije plinova podržana je signalom koji šalje rano upozorenje o eventualnom kvaru ćelije. Tako je moguće blagovremeno poduzeti mjere koje mogu pomoći u ublažavanju posljedica kvara baterije. Li-ion Tamer je dizajniran za detekciju i zaštitu za potrebe pojedinačnih modula, kao i integriranih rješenja na nivou prostorije.

ONLINE ČLANAK: Kliknite ovdje da saznate više o našim rješenjima za podatkovne centre.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *