Prijevoz / Saobraćaj Softveri Uredi / Poslovni prostori Videonadzorni sistemi

Ljubljanska parkirališta pod nadzorom Synology Surveillance Stationa

Poduzeće LPT je već koristilo NAS Synology poslužitelje za izradu sigurnosnih kopija podataka, pa su ih odlučili testirati i za videonadzor. Synology nudi aplikaciju Surveillance Station, koja je dizajnirana za upravljanje sustavom nadzora i podržava većinu IP kamera dostupnih na tržištu

Piše: Tomaž Zajc, menadžer marketinga, Xenon Forte d.o.o.; E-mail: tomaz@xenon-forte.si

Javno poduzeće “Ljubljanska parkirišča in tržnice” (JP LPT) u Ljubljani upravlja s više od 30 parkirališta namijenjenih parkiranju automobila, motocikala, kamp-prikolica, autobusa i kamiona. Razvoj rješenja za kontrolu parkiranja bio je izravno povezan s razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije, posebno s mogućnošću brzog prijenosa podataka, što je omogućilo povezivanje i centralizirano praćenje velikog broja nadzornih kamera. U početku su se koristile analogne kamere koje su bile povezane lokalno s mrežnim videosnimačima, no razvojem optičkih veza pojavila se prilika za nadogradnju rješenja u jedinstveni centralno kontrolirani sustav upravljanja.

Izazov i izbor

U potrazi za najboljim rješenjem testirali su nekoliko različitih sustava. Tražili su jednostavno i integrirano rješenje za videonadzor koje će omogućiti središnji nadzor, brzo pronalaženje i reprodukciju snimaka s velikog broja kamera. Većina testiranih sustava radila je kao softversko rješenje temeljeno na korištenju osobnih računala i velikog broja tvrdih diskova. Najveći su problem, međutim, bile licence za kamere, koje su se morale ponovno nabavljati pri svakoj zamjeni računala, što je značilo i značajan dodatni trošak. Istodobno, poduzeće je već koristilo NAS Synology poslužitelje za izradu sigurnosnih kopija podataka, pa su ih odlučili testirati i za videonadzor. Synology nudi aplikaciju Surveillance Station, koja je dizajnirana za upravljanje sustavom nadzora i podržava većinu IP kamera dostupnih na tržištu. Počeli su s instaliranjem jednog poslužitelja i veoma brzo se pokazalo da je Synology pravo rješenje za upravljanje nadzorom u poduzeću, a ujedno je i isplativo.

Synology nudi širok spektar profesionalnih softvera besplatno prilikom kupnje uređaja, uključujući i rješenje Surveillance Station. Licence za kamere mogu se prenositi, a dvije su već uključene u nabavnu cijenu uređaja. Sustavom se upravlja centralno i on nudi bogat skup značajki uz mogućnost dodatnih nadogradnji.

Rješenje

Danas poduzeće ima sedam poslužitelja povezanih s LPT-ovim kontrolnim sustavom, koje nadgledaju u dva kontrolna centra. Sustav je postavljen redundantno (Synology High Availability), a glavni su poslužitelji duplicirani iz sigurnosnih razloga. Centralni nadzorni sustav sada povezuje skoro 300 kamera na više od 30 parkirališta na širem području Ljubljane.

Kao domaćin (host) podešena su dva poslužitelja Synology RS818+, koja su namijenjena upravljanju sustavom, licencama i postavkama kamere. U ovom je slučaju jedan od njih aktivan, a drugi pasivan, što znači da preuzima aktivnu ulogu samo u slučaju kvara prvog. Na hosta je povezano pet poslužitelja (RS3614xs, RS3617xs ili RS3618xs), koji su namijenjeni za kontrolu videozapisa s oko 250 kamera povezanih na cijeli sustav. Radi sigurnosti ovih poslužitelja instaliran je, kao rezervni, još jedan identičan poslužitelj, koji automatski preuzima ulogu u slučaju kvara jednog od NAS poslužitelja za snimke. Cijeli je sustav povezan s jednim kontrolnim centrom. Gledanje videozapisa u stvarnom vremenu izvodi se putem klijenata na osobnim računalima ili namjenskih VisualStation VS960HD uređaja, koji omogućuju simultanu reprodukciju do 96 kanala u HD kvaliteti bez upotrebe računala.

U oba slučaja korisnici mogu iskoristiti sve značajke Surveillance Stationa, uključujući otkrivanje pokreta, reprodukciju uživo, obavijesti o događajima, integraciju drugih uređaja u okruženje te snimanje i reprodukciju zapisa. Pohrana snimki prilagođena je potrebama, većina ih se nakon određenog vremena presnimava s novim snimkama. Međutim, u slučaju izvanrednih događaja, poput snimaka nesreća ili oštećenja imovine, mogu se čuvati i dulje vrijeme.

Koristi

Uz središnji sustav upravljanja koji pruža Synologyjevo rješenje Surveillance Station, poduzeće “Ljubljanska parkirišča in tržnice” je dobilo rješenje za videonadzor cijele mreže parkirališta s jedne ili, u slučaju LPT-a, s dvije kontrolne točke. Synology podržava širok raspon kamera, pa je bilo moguće instalirati različite modele IP kamera. Središnji sustav upravljanja omogućuje skalabilno proširenje sustava dodavanjem nove jedinice sa samo nekoliko klikova, dok razni analitički alati, poput otkrivanja pokreta, nude mnogo performansi i šalju upozorenje kada se pojave sumnjivi događaji. Pomoću krajnje prilagodljivih postavki administrator može centralno upravljati. Rješenje je isplativo, a cijena svakog uređaja također uključuje namjensko softversko rješenje Surveillance Station i dvije licence za kamere koje se mogu prenositi. Javno poduzeće LPT ispunilo je svoja očekivanja rješenjem za kontrolu parkiranja koje se temelji na Synologyjevom hardveru i softveru. “Synologyjevo rješenje Surveillance Station pokazalo se izuzetno pouzdano i isplativo. Sada možemo učinkovito nadzirati cjelokupnu situaciju na parkiralištima, a u budućnosti planiramo instalirati slično rješenje na druge objekte pod našom kontrolom”, rekao je Borut Baznik iz poduzeća Javni holding Ljubljana d.o.o. U sestrinskim tvrtkama LPP i Žale trenutno se razvijaju dva dodatna sustava također temeljena na tehnologiji kompanije Synology.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *