Svijet

Manje stresa za Lidlove kupce

Trgovci neprestano iznalaze nove načine da privuku što veći broj kupaca, čije je iskustvo kupovine u centru pažnje. Lanac supermarketa Lidl želio je unijeti promjene kako bi privukao nove kupce. Okrenuli su se tehnologiji želeći učinili da se osjećaju dobrodošlo na jednom od prvih mjesta koje vide – podzemnoj garaži. Posao je dodijeljen distributerskoj kompaniji ADI, koja je rješenje implementirala u dvije Lidlove prodavnice u francuskim gradovima Choisy le Roi i Livry-Gargan koristeći Hikvisionove proizvode.

Izazov
Kupci prehrambenih proizvoda često su u žurbi, a prvo potencijalno kašnjenje je pronalazak parking mjesta. Lidl je to želio spriječiti. To je značilo prelazak s poznate tehnologije ultrazvučnog senzora, koja se koristi na mnogim Lidlovim parkinzima, na rješenje za videonavođenje parkirnih vozila (Parking Video Guidance Solutions – PVGS).

Rješenje
PVGS koristi veliki broj proizvoda i tehnologija, koje su integrisane u HikCentral Enterprise VMS. Kamere za navođenje pri parkiranju (DS-TCP345-K/S/DS-TVG 300) postavljene su na cijelom parkiralištu kako bi vozačima pokazivale put do praznih mjesta. Kamera s jednim objektivom nadgleda 1 ili 2 parkirna mjesta i može odmah vidjeti kada automobil zauzme ili napusti prostor. Pomoću ovih informacija odmah se ažurira status zauzetosti prikazan zelenim ili crvenim svjetlom, što olakšava vozačima da ne moraju neprestano kružiti tražeći slobodno mjesto. Ovime je i sigurnost vozila povećana jer je cijeli parking pokriven mrežnim kamerama.

Kamere su u koordinaciji s terminalima za videonavođenje (DS-TPM400-P(6T)/DS-TPM400-P/TPS), a sve je spojeno pomoću 16-portnog gigabitnog neupravljivog switcha (DS-3E0516-E) i DS-VE11D-C/HW01 servera. Sistemom se u nadzornom centru upravlja putem HikCentral softvera za upravljanje videozapisima.

“Ovaj novi cjenovno pristupačni sistem daje jasne i efektivne upute našim kupcima. Na ulazu odmah mogu vidjeti status parkirnog mjesta, štedeći vrijeme i smanjujući rizik od nesreće. Uvjereni smo da će ovo ostaviti sjajan prvi dojam svim našim kupcima”, rekao je Mohamed El Shikby, Lidlov menadžer za tehnička pitanja.

Cjelokupno rješenje, dakle, čine Hikvisionovi proizvodi, što je dokaz njihove fleksibilnosti i inovacija, ali i kvaliteta proizvoda, i jednostavno se može proširivati dodajući nove uređaje.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *