Softveri

Mjerenje nivoa CO-a i navođenje pri parkiranju iz jednog izvora

Skijalište Sljeme nalazi se nekoliko kilometara od Zagreba, na obroncima planine Medvednice, koja je dio istoimenog parka prirode na površini od oko 228 km2.

Na Sljemenu je za potrebe skijaškog takmičenja puštena u rad nova, pet kilometara duga žičara, koja je zamijenila staru i smatra se jednim od najvažnijih projekata Grada Zagreba. U 84 gondole, od kojih svaka nosi do deset ljudi, skijaši i planinari se dovode do vrha za 16 minuta. Kabine su opremljene grijanim sjedištima i Wi-Fi konekcijom. Trasa nove žičare je osvijetljena i pod videonadzorom. Ukupna vrijednost investicije premašila je 70 miliona eura.

Početna stanica ima šest spratova, opremljenih raznim pogodnostima, kao što su: toaleti i čekaonice za putnike, kiosci, suvenirnica, kafić, sportska radnja te parking i prostori za održavanje gondola.

 Potpuna zaštita od trovanja ugljik-monoksidom

Na donjem nivou kod dolinske stanice nalazi se 214 parking mjesta na 8.500 m2. Parking garaža zadovoljava sve sigurnosne standarde i opremljena je fiksnim sistemom upozorenja na plin kompanije MSR-Electronic, koji je u skladu s evropskim standardima EN 50545-1 i EN 50271. MSR-ovi senzori plina (tip SC2) mjere nivo štetnog ugljik-monoksida u zraku i na taj način štite ljude i opremu od opasnih situacija u garažama.

Senzor za mjerenje nivoa CO-a kompanije MSR-Electronic

Inteligentni sistem za navođenje pri parkiranju

Podzemno parkiralište opremljeno je i inteligentnim sistemom za navođenje vozača pri parkiranju kompanije MSR-Traffic, koji znatno skraćuje vrijeme traženja slobodnog parking-mjesta, a istovremeno smanjuje troškove za ventilaciju i negativan utjecaj na okoliš.

Ultrazvučni senzori (tipa Cross) postavljeni na plafon bilježe dostupnost svakog pojedinačnog parking mjesta i njime upravljaju preko kontrolera/kontrolnog računara. Ove informacije se zauzvrat prenose u realnom vremenu na sve LED informacijske table, kao što su one na ulazu u garažu te na svim nivoima i raskrsnicama unutar garaže (tip ParkGard Matrix i RoadSign). Na taj način se korisnik brzo usmjerava i na nešto teže dostupna parking-mjesta. Oni sada mogu biti zauzeti češće i lakše pomoću sistema za navođenje.

ParkGard Control Center iz MSR-Traffica

Sve promjene na senzorima za parkiranje i mjerenje plinova, status ventilacije i status LED putokaza vizualiziraju se pomoću SCADA softvera “ParkGard Control Center” u glavnom računaru. Operater čak ima mogućnost rezervisanja pojedinačnih parking-mjesta, zona ili cijelog nivoa parkinga. Pristup centralnom računaru i SCADA softveru moguć je s udaljenih računara i tableta putem web-interfejsa uz dodjelu više nivoa autorizacije. Sistem može na ekranu vizuelno prikazati vozila koja su dugo parkirana na jednom mjestu. Ti se podaci mogu integrisati u sisteme višeg nivoa, kao što je sistem upravljanja zgradom.

ParkGard Control Center System kompanije MSR-Traffic

Kompletnu instalaciju sistema za mjerenje nivoa ugljik-monoksida i dinamičkog sistema navođenja pri parkiranju izveo je MSR-ov partner zagrebačka firma Aurel d.o.o.

Dodatne informacije o MSR-ovim proizvodima možete pronaći na:

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *