Svijet

Tržište videonadzora vrijedit će 28,2 milijarde dolara do kraja 2022.

Novi izvještaj Novaira Insightsa otkriva da je globalno tržište videonadzora poraslo 16,4% u 2021. kako su ograničenja kretanja zbog pandemije ublažena. Izvještaj “Svjetsko tržište hardvera i softvera za videonadzor” pokazuje da su isporuke nadzornih kamera i prateće opreme rasle kako je zadovoljena zaostala potražnja.

Međutim, u 2021. godini došlo je do manjka komponenti koje se koriste za proizvodnju opreme za videonadzor, što je dovelo do povećanja njihovih cijena. Mnogi prodavači videonadzorne opreme nisu bili u stanju da apsorbuju takva povećanja troškova i podigli su cijene opreme. Da nije toga, vjerovatno bi količina isporučene opreme bila i veća.

Cijene opreme povećane širom svijeta

Prema Joshu Woodhouseu, vodećem analitičaru i osnivaču Novaira Insightsa, “prosječna cijena mrežne kamere na globalnom nivou porasla je za više od 7% u 2021. Time je postala prva godina u kojoj je globalna prosječna cijena mrežnih kamera porasla, a ne smanjena. Štaviše, opći inflatorni pritisci će primorati prodavače da dodatno povećaju cijene u 2022. i 2023. godini.”

Brzo prihvatanje clouda u Americi

Postepeni trend korištenja oblaka za videonadzor nastavljen je i 2021. godine, posebno u Americi, gdje je tržište softvera za upravljanje videom u oblaku premašilo vrijednost od 150 miliona dolara.

Prema Jonu Cropleyju, glavnom analitičaru Novaira Insightsa, “Sjedinjene Američke Države su brže usvojile oblak za videonadzor od većine drugih zemalja u svijetu. Cloud za sisteme videonadzora često koriste i male organizacije i velike organizacije s distribuiranim lokacijama.” Izvještaj predviđa da će broj nadzornih kamera povezanih s oblakom u Americi rasti u prosjeku dvostruko brže od isporuka novih mrežnih kamera između 2021. i 2026. godine.

Predviđa se da će globalno tržište hardvera i softvera za videonadzor rasti za 11,7%, sa 25,3 milijarde dolara u 2021. na procijenjene 28,2 milijarde dolara ove godine.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *