Videonadzorni sistemi

Mobotix: Inovativne termalne kamere koje sprečavaju izbijanje požara

Situacija se doslovno „zagrijava“ prilikom poliranja lonaca i tava u proizvodnim postrojenjima Kuhn Rikona, poznatog švicarskog brenda za posuđe i kuhinjska pomagala. Do eksplozija prašine lako može doći ako temperatura pređe određeni prag

Prije nekoliko godina pregrijane polirne ploče uzrokovale su eksploziju prašine u glavnom postrojenju Kuhn Rikona u Rikonu u dolini Töss u Švicarskoj. Izbio je razoran požar, koji je uništio proizvodni sistem i dijelove tvorničke zgrade. “Srećom, niko nije ozlijeđen, ali zbog ovog incidenta smo konačno shvatili da nam hitno treba pouzdana zaštita proizvodnih procesa koja izlazi izvan okvira standardne protivpožarne zaštite”, objašnjava Paul Brunschwiler, proizvodni tehničar u kompaniji u Kuhn Rikon AG. Na inicijativu ITES-a, MOBOTIX i Hekatron Brandschutz udružili su snage u zajedničkom projektu koji toj kompaniji treba pružiti cjelovitu zaštitu od požara. MOBOTIX termalne kamere povezane su s centrom za vatrodojavu i gašenje požara Integral IP kompanije Hekatron Brandschutz, gdje prate proces proizvodnje, registruju kritične temperature i mogu samostalno intervenisati tokom procesa. Ovaj sistem ne samo da aktivira alarm u slučaju potencijalnog pregrijavanja nego i automatski zaustavlja proizvodnju i pokreće postupak gašenja tamo gdje je to potrebno.

M16 termalne kamere
Voditelj projekta Mathias Stauffacher iznio je uvjerljiv prijedlog povezivanja MOBOTIX-ovih M16 termalnih kamera s centrom za vatrodojavu i gašenje požara kompanije Hekatron Brandschutz: M16 termalne kamere nude izvanrednu rezoluciju slike i omogućuju precizno praćenje svih rizičnih zona tokom procesa proizvodnje u postrojenjima Kuhn Rikon. Osim toga, softverski paket za IP kamere nudi namjensko programiranje prema konkretnim potrebama švicarske kompanije. “Precizno smo programirali sva tri nivoa eskalacije. Tu je upozorenje za kritične temperature sa zaustavljanjem proizvodnje nakon što se prekorači određeni prag. Odmah nakon obustave proizvodnje slijedi aktiviranje procesa gašenja kako bi se spriječilo širenje požara“, dodaje Stauffacher.

Manje proizvodnih grešaka, ubrzan proces proizvodnje
„Osvojila nas je kompatibilnost s tehnologijom kompanija MOBOTIX i Hekatron Brandschutz, kao i sistem prilagođen korisniku s jednostavnim održavanjem“, kaže Brunschwiler. „MOBOTIX i Hekatron Brandschutz imaju vrlo sličan DNK. Obje kompanije razvijaju vlastitu tehnologiju i proizvode u Njemačkoj. Jasan fokus na vrhunski hardver, softver i usluge potvrđen je uspješnim rezultatima projekata poput ovog“, naglašava Phillip Antoniou, direktor prodaje za EMEA regiju u kompaniju MOBOTIX AG. „Projekat Kuhn Rikon naglašava važnost pametnog hardverskog i softverskog rješenja za zaštitu od požara i optimizaciju proizvodnje. Naši inteligentni sigurnosni sistemi daju važan doprinos i u drugim sektorima, među kojima su upravljanje otpadom, naftna i plinska industrija“, kaže Antoniou. Incident u Kuhn Rikonu jasno pokazuje da je protivpožarna zaštita u tehničkim sistemima jako važna kao svojevrsna polica životnog osiguranja za kompanije. Zaštita zaposlenih i proizvodnje sada idu u jednom paketu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *