Svijet

OSSA obilježava prvu godišnjicu

Alijansa za otvorenu sigurnost i zaštitu (OSSA), industrijsko tijelo koje čine utjecajni ljudi i inovativne kompanije iz oblasti sigurnosti, zaštite i automatizacije objekata, proslavlja prvu godišnjicu. U prvih 12 mjeseci OSSA je privukla više od 30 članova u rasponu od proizvođača uređaja, kompanija koje se bave razvojem softvera do sistem-integratora i distributera, što je pomoglo u postavljanju temelja za poboljšanu sigurnost, zaštitu, automatizaciju zgrada i rješenja poslovne inteligencije.

„Unutar OSSA-e imamo konkurentne i komplementarne institucije koje izlaze izvan okvira svojih brendova kako bi zajedno radile na poticanju čitave naše industrije ka novom, prosperitetnijem i efikasnijem putu“, rekao je Johan Jubbega, predsjednik Alijanse za otvorenu sigurnost i zaštitu. „Zaista smo zadovoljni napretkom postignutim u samo jednoj godini iniciranjem otvorenog ekosistema za sigurnost i zaštitu, koji čini više od 30 poznatih kompanija, zatim uspostavljanjem promjenjivog digitalnog tržišta te komercijalno dostupnom ponudom prvih videonadzornih kamera u toku dvije godine. Alijansa i dalje pruža smjernice i tumačenje zajedničkih standarda i specifikacija za promociju pametnijih, produktivnijih rješenja za korisnike.”

Trenutno su sigurnosna i protivpožarna rješenja fragmentirana i ne postoji saradnički pristup sistemima koji rade zajedno. Velike količine podataka ostaju neiskorištene u izolovanim sistemima koji se zajedničkom upotrebom mogu koristiti za sigurniji život.

Misija OSSA-e je raditi s tržišnim igračima kako bi svi koristili isti recept kada je riječ o razvoju, ugradnji, radu i održavanju proizvoda, softvera i usluga. Vizija Alijanse je da većina sigurnosne i protivpožarne industrije koristi zajednički operativni sistem (OS) i IoT infrastrukturu – i da pristaje na provedbu ili pridržavanje uobičajenih pristupa definiranih za zajedničke izazove poput sigurnosti podataka, privatnosti, performansi proizvoda i jednostavnog korištenja podataka za više rješenja. To će značajno poticati upotrebljivost i povjerenje kada su u pitanju sigurnosna i protivpožarna rješenja koja su izgrađena na temeljima koje postavlja OSSA. Nakon te osnove kompanije se mogu razlikovati putem aplikacija pomoću kolaborativnog digitalnog tržišta – slično onome kako svi pristupamo/preuzimamo/koristimo aplikacije između trgovine aplikacija i naših pametnih telefona i drugih digitalnih uređaja.

Veliki napredak

Već u prvoj godini kompanije članice OSSA-e stvorile su prvu zajedničku tehnološku specifikaciju, uključujući definiciju zajedničkog operativnog sistema za videonadzorne uređaje. Također su počeli definisati zajedničke pristupe i uspostavljati zajedničku IoT infrastrukturu, uključujući digitalno tržište. Taj okvir omogućava da se “zarobljeni” i uglavnom neiskorišteni podaci generisani uređajima bilo koje marke oslobode i učine dostupnim u dobre svrhe. Također smanjuje poteškoće prilikom osmišljavanja, korištenja i održavanja sigurnosnih i protivpožarnih sistema te inspiriše inovacije otvarajući vrata za interpretaciju podataka i nove mogućnosti. Od ove revolucionarne OSSA-ine platforme korist će imati svi.

Pet osnivačkih kompanija Alijanse za otvorenu sigurnost i zaštitu: Bosch Building Technologies, Hanwha Techwin, Milestone Systems, Pelco i VIVOVTEK – pridružilo se još 25 inventivnih međunarodnih igrača.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *