Svijet

Vrijednost tržišta pametnih zgrada 105 milijardi dolara za pet godina

Prema posljednjem izvještaju Marketsandmarketsa, tržište pametnih objekata će sa 60,7 milijardi dolara u 2019. godini dosegnuti vrijednost 105,8 milijardi do 2024, uz prosječnu stopu rasta od 11,7 posto. Glavni pokretači su sve veće korištenje IoT sistema za upravljanje objektima, potreba za maksimalnim iskorištenjem prostora te primjena industrijskih standarda i regulativa.

Rješenja za upravljanje sigurnošću i hitnim slučajevima je segment za koji se predviđa da će predvoditi tržište pametnih zgrada.

IoT konsultantske usluge pomažu u usavršavanju poslovnih procesa organizacija i koriste se za formulisanje različitih strategija, planiranje razvoja, procjenu tehnologija i oblikovanje IoT arhitekture. Pružaoci takvih usluga osiguravaju razvoj i primjenu odgovarajućih IoT aplikacija i arhitekture u organizacijama. Oni vode kompanije u stvaranju nove IoT infrastrukture za poboljšanje postojećih sistema. Pružaoci IoT konsultantskih usluga također pomažu kompanijama izvan IT sektora s minimalnim iskustvom da razumiju IoT tehnologiju. Takve konsultantske usluge mogu se svrstati u usluge tehnološkog, poslovnog i operativnog savjetovanja.

Najbržu stopu rasta u predviđenom periodu ostvarit će, prema procjenama, segment industrijskih objekata. Pametna rješenja za industrijske objekte automatiziraju kontrolu temperature, sigurnost i servisiranje radi efikasnijeg upravljanja imovinom.

Analitičari predviđaju da će Sjeverna Amerika biti lider na tržištu pametnih zgrada. Razlog je sve veća primjena rješenja pametne gradnje koja koriste nove tehnologije poput IoT-a, velikih podataka, računarstva u oblaku, analize podataka, dubokog učenja i vještačke inteligencije radi uštede energije, smanjenja operativnih troškova, poboljšanja radnih uslova i ispunjavanja sve strožijih globalnih propisa i standarda. Američke organizacije mnogo ulažu u pametnu gradnju, npr. integraciju sistema za upravljanje objektima, radi energijske efikasnosti i gradnje pametnijih, sigurnijih i održivijih zgrada, dok kanadska vlada preduzima inicijative za zaštitu okoliša povećanjem energijske efikasnosti vladinih zgrada i smanjenjem emisija stakleničkih plinova.

Glavni proizvođači navedeni u izvještaju su: Honeywell, Johnson Controls, Cisco, Hitachi, Siemens, IBM, Schneider Electric, Intel, Huawei, and ABB.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *