Prijevoz / Saobraćaj Videonadzorni sistemi

Hikvision: Zaštita atrakcija bez narušavanja ambijenta

Uz sezonski priliv velikog broja posjetilaca i pratećih prihoda, popularni turistički gradovi moraju svakome ponuditi odmor bez opasnosti od kriminala. Gradska uprava Balatonfureda željela je smanjiti incidente koji se tiču džeparenja, pljački, krađa automobila i provala u objekte
Piše: Odjel marketinga za Evropu, Hikvision
E-mail: marketing.eu@hikvision.com

Balatonfüred, drugo najpopularnije odmaralište u Mađarskoj, posjećuje milion i po ljudi, koji dolaze na tamošnje jezero, najveće u zemlji. Lokalna policijska stanica tražila je od kompanije WBS Systemhouse da ponudi cjelovito nadzorno rješenje, što je postignuto korištenjem opreme kompanije Hikvision.

Izazov
Trebalo je pokriti cijelo područje grada, od centra do periferije, uključujući ceste koje vode u grad i glavna prometna čvorišta, poput željezničkih i autobuskih stanica, lokacija koje posjećuju turisti, šetališta, ulaza na plaže i velikih raskrsnica. Kamere su morale biti postavljene za potrebe postizanja maksimalne pokrivenosti, ali i na dovoljno neupadljiv način kako bi se minimizirao bilo kakav utjecaj na izgled i atrakcije grada, zbog kojih posjetioci i dolaze. Poseban izazov bila je gradska željeznička stanica. Čekaonici na stanici bile su potrebne kamere kako bi se osigurala zaštita putnika. Međutim, ovaj prostor je u isto vrijeme renoviran, što je otežalo instalaciju. Policijska uprava je također tražila način da nadzire vozila i tako poboljša sigurnost grada, kako stanovnika tako i posjetilaca.

Rješenje
Kompanija WBS Systemhouse postavila je 40 kamera širom grada, i to na strateškim lokacijama koje mogu ponuditi maksimalnu pokrivenost. Odabrali su PTZ dome kamere (DS-2DE4220IW-DE) zbog njihovih manjih i kompaktnih dimenzija, optimalne rezolucije i raspona zumiranja. To je značilo da ta kamera može pružiti najbolji kvalitet slike i domet, a istovremeno biti i dovoljno nenametljiva da ne narušava ljepotu grada. Komplicirana instalacija u zgradi stanice riješena je pomoću nosača (DS-1662ZJ) s prilagođenim podešavanjem, a zahtjev klijenta je bio da mehanizam na koji se kamera montira i prateći kablovi budu što manje vidljivi. Prilagođena instalacija i sposobnost kamere da ponudi PoE napajanje na većoj udaljenosti riješili su ovaj problem na zadovoljstvo korisnika.

Kamere su bežičnom vezom ili optičkim vlaknima povezane u zatvorenu petlju i spojene sa sistemom za snimanje i HikCentral platformom za upravljanje videom, koja je instalirana u serverskoj prostoriji policijske stanice Balatonfüreda. Video se pohranjuje na dva mrežna (NVR) i digitalna videosnimača (DVR). Funkcije sistema za upravljanje videom osigurava iVMS 5200 (preimenovan u HikCentral), koji je instaliran na zasebnom serveru. WBS ANPR sistem je također instaliran na zasebnom serveru i koristi se za obradu podataka o registarskim tablicama. Pomoću njega se provjerava kada su i koja vozila ušla u grad ili izašla iz njega, ali i šalju obavještenja o prepoznatim vozilima s „crne liste“.

Uspjeh u prevenciji
„Sistem nadzora javnog prostora uveliko je doprinio uspjehu prometnih aktivnosti i kriminalističkih istraga koje vodi policija. Pomoću sistema koji pruža veoma detaljne slike dobijamo korisne informacije koje služe kao dokazni materijal za različite prekršaje. Od uvođenja videonadzora, smanjen je broj krivičnih djela i poboljšan uvid u stanje na terenu“, rekao je László Regdon, šef policije u Balatonfüredu. Ovo je dobar primjer kako se videonadzorni proizvodi mogu kombinirati kako bi se dobio efikasan i holistički sistem koji pokriva cijeli grad. Zahvaljujući odabiru kamera, kvalitetu slike i posvećenosti instalatera, ovo rješenje nenametljivo štiti grad i ljude koji uživaju u njemu, a da ne narušava ambijent koji privlači brojne posjetioce.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *