Videonadzorni sistemi

Dahuin prvi projekat na Antarktiku

Kompanija Dahua Technology donirala je petnaest sigurnosnih kamera različitim naučnim bazama u argentinskoj regiji Antarktika. Projekat će poboljšati povezanost sa centralnom bazom, omogućavajući veću vidljivost tamošnjih naučnih istraživanja

Priredio: Odjel marketinga, Dahua Technology; E-mail: info.dhslo@dahuatech.com

Prvi put u historiji Antarktik ima videonadzor! Dahuinih petnaest sigurnosnih kamera postavljeno je u naučnim bazama kako bi omogućile 24-satno snimanje, unaprijedile komunikaciju s naučnicima na terenu te doprinijele prikupljanju znanja o lokalnoj fauni i meteorologiji. Riječ je o CCTV rješenju koje omogućava da se prikaz sa svih kamera postavljenih u argentinskom dijelu Antarktika vidi u realnom vremenu u sjedištu Antarktičke zajedničke komande, utirući put za dublje razumijevanje naučnih istraživanja u regiji.

Namjenski razvijene kamere

Kompanija je ne samo donirala kamere već ih je posebno razvila za rad u oštroj klimi i ekstremnim vremenskim uvjetima, jer su postavljene u hladnom i udaljenom području sa slabom povezanošću. Novim projektom ispunjena je kritična potreba budući da regija ranije nije imala sigurnosne kamere koje povezuju centralnu bazu sa glavnim gradom Argentine. “Najteži dio projekta bio je nabaviti specifične kamere koje se mogu nositi s niskim temperaturama i klimatskim uvjetima u regiji kako bi ponudile optimalan rezultat na osnovu njihovih potreba”, objasnio je inženjer José Varas, menadžer za razvoj poslovanja u kompaniji Dahua Technology.

Ekstremno zahtjevna instalacija

“Najveći izazov instalacije je očigledno bila ekstremna klima Antarktika tokom zime. Iako su nosili duple rukavice, tehničari su imali poteškoća da na temperaturi od -30°C i uz jak vjetar popravljaju uređaje, tako da su se stalno morali rotirati, jer su vani mogli ostati samo 90 sekundi. Međutim, instalacija je uspjela i kamere rade i izdržavaju oštru i zahtjevnu antarktičku klimu”, rekao je Sebastián Mirich, vlasnik instalaterske firme Mirich Electronic Security. Tokom teške instalacije imperativ je bio osigurati sigurno radno okruženje. Cijelom timu je pružena dovoljna logistička podrška, što je dovelo do pozitivnog ishoda koji doprinosi zajedničkim društvenim i ekološkim ciljevima.

Veća sigurnost avioprijevoza

“Pored veće povezanosti i boljeg prikaza aktivnosti koje se tamo provode, kao što su različita istraživanja okoliša i rasta flore i faune, kamere također pružaju veću sigurnost na pisti svaki put kada avion sleti, što je važno za nastavak istraživanja u ovoj oblasti”, dodala je Dahuina menadžerica za komunikacije Julia Anschütz. Projekat je ključan za podršku pozitivnom razvoju i rastu u dijelovima regije gdje je to najpotrebnije. Osim doprinosa ekološkim istraživanjima i održivom razvoju na Antarktiku, on predstavlja još jedan korak ka tehnološkoj evoluciji. Integracija digitalne inteligencije u zaštitu, odbranu i unapređenje okoliša središnji je dio korporativne odgovornosti kompanije Dahua Technology u domenu inovativnog razvoja i održivosti koja vodi kolektivnom napretku.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *