Industrija / Proizvodnja Najave II Prijevoz / Saobraćaj

Upravljanje voznim parkom: Ključni element u logistici i transportu

Upravljanje vozilima optimizira korištenje voznog parka i pomaže prijevoznicima da pravovremeno isporučuju robu, smanje troškove i povećaju prihode. Ovaj koncept često se primjenjuje u industrijama gdje postoji potreba za efikasnim upravljanjem većim brojem vozila, kao što su transportne kompanije, logistika, dostava, javni prijevoz, građevinske firme i slično

Pripremio: Nermin Kabahija; E-mail: redakcija@asadria.com

Fleet management, prema definiciji, predstavlja upravljanje voznim parkom, bilo da je riječ o grupama kamiona ili autobusa koji su u vlasništvu kompanije ili operatera. Osnovni ciljevi upravljanja vozilima su smanjenje troškova, postizanje maksimalne efikasnosti i osiguravanje pravovremene isporuke robe. To, dakle, podrazumijeva planiranje ruta, pravovremeno održavanje i popravljanje, nabavku i raspolaganje vozilima te osiguravanje općeg zdravlja i blagostanja vozača.

 Ključne komponente upravljanja flotom

Sistem upravljanja flotom vozila podrazumijeva nekoliko ključnih komponenti. U prvom redu, tu je osnovno praćenje lokacije vozila pomoću GPS tehnologije i senzora, koje kompanijama i operaterima omogućava da u svakom trenutku znaju tačnu lokaciju svojih vozila, rutu kojom putuju i brzinu kojom se kreću. Također, softveri za upravljanje flotom omogućavaju izračunavanje optimalnih ruta za vožnju, što utječe na skraćivanje vremena putovanja, a time i na manju potrošnju goriva i troškove održavanja. Upravljanje flotom uključuje i praćenje redovnih servisa, zamjene dijelova i rješavanje problema održavanja. Pravilno održavanje vozila je ključno za njihovu dugotrajnost i pouzdanost.

Jedna od važnih komponenti fleet managementa je i sigurnost vozača. Ugradnja kamera, mobilnih snimača, senzora i sistema za praćenje može pomoći u nadgledanju sigurnosti i ponašanja vozača. To obuhvata nadzor brzine vožnje, naglo ubrzanje ili kočenje te opću sigurnost vozila i vozača. Ovi sistemi prate i potrošnju goriva i identificiraju neefikasnu vožnju, što omogućava smanjenje troškova na gorivo kao bitne stavke u troškovima kompanije. Omogućeno je i praćenje putovanja, vremena provedenog na putu i ostalih relevantnih podataka koji mogu biti korisni za administrativne svrhe, kao što su fakturisanje klijenata ili izvještavanje, a u globalu sakupljeni podaci mogu se analizirati kako bi se donosile bolje poslovne odluke.

 Zašto je upravljanje vozilima važno?

Upravljanje vozilima važno je iz više razloga. Jedan je već spomenuta ušteda troškova. Izvještaj Američkog istraživačkog instituta za transport ističe da su troškovi voznog parka porasli za 21,3 posto u 2022. u usporedbi s 2021. godinom, pri čemu su troškovi goriva navedeni kao najveći faktor. Ključni elementi u upravljanju vozilima, poput planiranja ruta i prediktivnog održavanja, mogu znatno pomoći u tome. Zatim, tu je i pitanje sigurnosti. Prema Federalnoj administraciji za sigurnost vozača kamiona SAD-a, od 450.000 prijavljenih nesreća u kojima su sudjelovali veliki kamioni 2017. godine bilo je 4.237 fatalnih nesreća i 344.000 nesreća s ozlijeđenima. Praćenje ponašanja vozača može pomoći u smanjenju ovog rizika. Nadalje, za vrijeme i nakon COVID-a transport i pravovremena dostava robe – posebno lijekova i zdravstvene opreme – postali su važniji nego ikad, što zahtijeva dobro upravljanje voznim parkom.

Softveri u upotrebi

Rješenja koja pružaju firme za upravljanje vozilima ili usluge upravljanja vozilima pomažu operaterima da postignu veću efikasnost, smanje troškove i pravovremeno dostave robu. A da bi to postigli, sistem upravljanja koristi prednosti vještačke inteligencije i IoT-a, gdje se podaci generisani odgovarajućim IoT uređajima obrađuju softverski kako bi pružili adekvatne uvide operaterima. Sam softver može biti smješten u vozilu ili u oblaku, ovisno o vrsti i prirodi podataka. Za ove druge ključan je kvalitetan prijenos podataka, zbog čega se često koriste 3G/4G/5G mobilne tehnologije.

Hardverske komponente

Fleet management sistem, nadalje, koristi različite vrste hardverskih komponenti i uređaja kako bi efikasno pratio, upravljao i optimizirao upotrebu voznog parka. Ovisno o potrebama i specifičnostima svake kompanije ili organizacije, može se koristiti različita kombinacija hardvera. Odabir ovisi o specifičnim potrebama kompanije, kao i o ciljevima koje žele postići kroz efikasno upravljanje voznim parkom.

GPS uređaji ugrađeni u vozila omogavaju praćenje lokacije vozila u stvarnom vremenu, što je ključno za praćenje ruta, vozačevih navika i planiranje optimiziranih ruta. Softveri koji dolaze u paketu omogućavaju praćenje potrošnje goriva i identifikaciju nepravilnosti koje mogu ukazivati na krađu goriva ili loše vozačeve navike. Također, omogućavaju i daljinsko zaključavanje i isključivanje vozila u slučaju krađe.

OBD-II (On-Board Diagnostics) uređaji se priključuju na dijagnostički priključak vozila i prate informacije o stanju vozila, uključujući brzinu, potrošnju goriva, stanje motora i emisije gasova.

Senzori za praćenje vozila mogu pratiti različite parametre vozila kao što su brzina, radna temperatura, pritisak u gumama, telemetrija motora i druge dijagnostičke podatke.

Kamere i mobilni snimači unutar i izvan vozila snimaju događaje tokom vožnje, što pomaže u analizi i razumijevanju vozačevih navika, ali i u sprečavanju nesreća.

Mobilni uređaji poput pametnih telefona ili tableta uspješno se koriste za praćenje voznog parka putem specijaliziranih aplikacija.

Komunikacijska infrastruktura – efikasan sistem za upravljanje zahtijeva komunikaciju između vozila i centralne upravljačke jedinice. To može uključivati bežičnu mrežu, mobilnu mrežu, IoT tehnologije i druge komunikacijske tehnologije.

Računarska oprema je također veoma važna, jer centralni sistem za upravljanje flotom zahtijeva odgovarajuće računarske sisteme, servere i softvere za analizu i obradu podataka.

Sistemi za komunikaciju s vozačem omogućavaju komunikaciju između dispečera i vozača putem poruka ili glasovnih komandi.

Automatski uređaji za plaćanje putarina – u nekim sistemima pametni uređaji mogu automatski obračunavati i plaćati putarine.

 Sigurnost vozača ostaje prioritet

Povećanje broja novih firmi za prijevoz i logistiku širom svijeta povećava konkurentnost na tržištu. Stoga postojeći prijevoznici dodaju više vozila i tehnologija svom voznom parku. U svemu tome sigurnost vozača postaje sve zahtjevnija. Kako se ekonomije oporavljaju od pandemije, opskrbni lanac i logistika ponovo su pod pritiskom. Najveći cilj svakog vlasnika voznog parka je da svi vozači sigurno stignu kući, a pogotovo noću. Studije Nacionalnog centra za izvrsnost u sigurnosti površinskog transporta SAD-a pokazale su da je 87 posto nesreća s komercijalnim vozilima rezultat vozačke greške, što znači da se ti incidenti mogu spriječiti. Rješenja za upravljanje vozilima ključna su za postizanje ovog cilja jer omogućuju upraviteljima voznog parka da prepoznaju i spriječe visokorizična ponašanja vozača. S optimiziranom kombinacijom visokopreciznih uređaja i pametnih algoritama ovi sistemi mogu znatno smanjiti rizike za vozače voznog parka.

 Smanjenje troškova

Kada se pokušavaju smanjiti operativni troškovi, najvažniji aspekt je znati odakle tačno dolaze. Jeroen Berendsen, strateški projekt-menadžer u kompaniji Webfleet, kaže da njihova rješenja pružaju uvide koji pomažu identificirati i smanjiti te troškove. “S našim rješenjima vozači dobivaju ocjene iz osam ključnih performansi, pružajući upraviteljima voznog parka uvid u ponašanje vozača. Istovremeno, vozači su uključeni putem naših vozačkih terminala i trenutno dobivaju savjete. Upravitelj voznog parka može koristiti ove uvide kako bi potaknuo vozače na još efikasniji rad i angažirao ih za dodatne savjete. Nadalje, naša optimizacija ruta i narudžbi zajedno s profesionalnom (kamionskom) navigacijom čini dnevno planiranje i rute efikasnijima”, rekao je Berendsen.

On naglašava da je veoma bitan i aspekt koji se tiče samog vozila. “Podaci iz TPMS-a u kombinaciji s podacima iz CANbus-a sistema pružaju uvide o stanju vozila, vrsti servisa koji im može biti potreban ako nešto ne funkcioniše ispravno, kao i vrsti održavanja koju vozila trebaju ili će uskoro trebati. Webfleet također nudi aplikaciju za provjeru vozila koja pomaže korisnicima osigurati da su vozila ispravna prije polaska”, kaže Berendsen te dodaje da njihova rješenja pružaju holistički pristup koji uključuje upravitelja voznog parka, vozača, vozila i rute.

Prijevoznici mogu smanjiti potrošnju goriva identificirajući neefikasna ponašanja vozača, poput rada motora u leru, prebrze vožnje i nepotrebnog ubrzanja. Kako tvrdi Berendsen, jedan od njihovih klijenata očekuje da će zbog ovih naprednih sistema godišnje uštedjeti oko milion dolara samo na gorivu. Osim toga, kompanije mogu koristiti i njihovu platformu za usporedbu električnih i hibridnih vozila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem kako bi procijenile efikasnost i uštedu troškova pri prelasku na električnu energiju.

Veća operativna efikasnost

Berendsen je posebno istakao da Webfleetova rješenja omogućavaju klijentima da optimiziraju svoj cijeli radni proces digitalizacijom procesa i podataka te minimiziranjem vremena utrošenog na papirologiju i administrativne zadatke. Sistem također pomaže da se identificiraju vozači koji su najposvećeniji poslu zahvaljujući tzv. pametnom rasporedu, statusu narudžbe i općem stanju vozila.

“Optimizacija narudžbi optimizira redoslijed stanica u jednom kliku, a s ciljem smanjenja kilometraže i vremena provedenog na cesti. Sve to pomaže boljem planiranju, obavljanju više narudžbi i poboljšanju usluga na licu mjesta. Pojednostavite tok narudžbe i uštedite vrijeme slanjem poslova i uputa za narudžbu pravo iz ureda na PRO vozački terminal”, kaže Berendsen. Terminal zatim glasno čita poruku kako ne bi ometao vozača. S tačnim informacijama o vremenu provedenom na lokaciji, statusu narudžbe, informacijama o putovanju, radnom vremenu i izvedbi vozača i klijenti sada mogu jasno procijeniti koja područja njihovog poslovanja trebaju poboljšanje. Kada upravitelj voznog parka ima uvid u optimizaciju ruta i narudžbi, to mu pomaže da uštedi vrijeme i smanji zastoje. Uprava ostaje povezana s timom na terenu, redovno dobijajući ažuriranja o statusu narudžbe i prosječnom vremenu dolaska kako bi mogli reagovati na neočekivane događaje.

Integracija sa drugim sistemima

Berendsen naglašava da se rješenja njegove kompanije mogu integrisati s rješenjima njihovim partnera i aplikacijama trećih strana. “Osim toga, nudimo robusne API-je, omogućavajući klijentima da i dalje koriste platforme i interfejse koje već imaju i dobiju podatke prikupljene iz Webfleet Solutionsa kako bi optimizirali svoje flote. To klijentima omogućuje da odaberu rješenje koje najbolje odgovara njihovim potrebama, što je posebno relevantno za određene primjene”, kaže on.

Naprimjer, ova rješenja možete uskladiti s CRM-om i sistemima za naplatu kako biste dobili potpuni pregled bitnih podataka i smanjili administrativni rad. PRO serija vozačkih terminala kompanije Webfleet također omogućava daljnje prilagodbe upravljanja tokom rada. Uređaj rukuje aktivnostima poput provjere vozila i prikupljanja podataka o isporuci putem skeniranja bar koda i digitalnog potpisa u kombinaciji s aplikacijama trećih strana. Svi podaci zatim se pohranjuju u jednom sistemu.

Najveći igrači na tržištu

Postoje mnoge softverske platforme specijalizirane za upravljanje flotom vozila, koje nude različite alate i funkcionalnosti, a tržište stalno raste. Američke tehnološke kompanije igrale su značajnu ulogu u razvoju i primjeni softverskih rješenja za upravljanje flotama. Ovdje se posebno ističu Verizon Connect, Geotab i Omnitracs. Kina također igra sve veću ulogu u razvoju tehnologije za upravljanje flotama vozila, a posebno kroz lokalne tehnološke divove kao što su Huawei i Tencent. Značajnu ulogu ima i Kanada s kompanijama Fleet Complete i BlackBerry Radar. I evropske zemlje su bile aktivne. Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Holandija imaju brojne firme koje razvijaju sofisticirane sisteme za praćenje i upravljanje vozilima. Webfleet Solutions je dio Bridgestone grupacije, poznate svjetske kompanije specijalizirane za proizvodnju pneumatika i različitih mobilnih rješenja. Ta se holandska kompanija nekada nazivala TomTom Telematics, a 2019. godine, nakon što je ušla u grupaciju Bridgestone, dobija ime Webfleet Solutions. Kao i mnoge druge, i ona se fokusira na razvoj i pružanje rješenja za upravljanje flotama, uključujući softverske platforme za praćenje vozila, optimizaciju ruta, praćenje vozača i slično.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *