Najave II Uncategorized

Zvuk preko IP mreže kao podrška videonadzoru

IP rješenja osvajaju tržište, jer kupci sve više vjeruju u jednostavnost i prednosti integracije koju nude digitalni sistemi. Globalno tržište IP telefonije rast će u narednih pet godina, predviđanja su kompanije Market Research Future, koja prati razvoj ovog sektora. Sličan rast može se očekivati i u segmentu videonadzora, kontrole pristupa i vatrodojave
Izvor: a&s International
E-mail: redakcija@asadria.com

IP zvučnici su relativno novi na tržištu i vjerovatno najteže pronalaze put do kupaca. No to bi se uskoro moglo promijeniti, jer vertikale poput obrazovanja i maloprodaje razmatraju nadogradnju svojih sistema. IP zvučnici se mogu integrisati s ostalim sistemima u organizacijama i ponuditi bolju kontrolu i kvalitet. U nastavku istražujemo tržište IP zvučnika, korištenu tehnologiju, vertikale koje pokazuju interes za ovim rješenjima i njihove ključne prednosti.

Stanje na tržištu i potražnja za IP zvučnicima
Snimanje videozapisa samo po sebi nije dovoljno za rješavanje sigurnosnih problema današnjice. Da biste zaštitili objekte od raznih vrsta savremenih sigurnosnih izazova, neophodno je i snimanje zvuka. Konvencionalni analogni sistemi u tom pogledu nude tek ograničenu fleksibilnost, što je potaknulo rast IP audiorješenja. “Potražnja za IP zvučnicima raste u posljednjih nekoliko godina. Opažamo to kod obrazovnih, vjerskih, komercijalnih i državnih organizacija, a nešto manje na potrošačkom tržištu. Prodaja u obrazovnom sektoru najviše je porasla. Podizanje nivoa sigurnosti u školama jedan je od pokretačkih faktora za jačanje ovog tržišta. Primjenjuje se i integracija sigurnosnih IP uređaja kao što su IP kamere i sistemi za kontrolu pristupa vratima s IP interfonima. To je veoma značajno za veću sigurnost u školama”, kaže Bob Mesnik, predsjednik Kintronicsa.

Rast uprkos cijeni
Ian Bridgewater, direktor kompanije TOA za Veliku Britaniju, navodi da širenje primjene IP zvučnika ide sporije nego kod ostalih sigurnosnih rješenja, iako za ovom tehnologijom vlada sve veći interes jer kupci žele da svi njihovi uređaji budu integrisani u jedan sistem. Troškovi instalacije IP zvučnika i dalje su izvor briga za mnoge kupce, ali njihove prednosti očigledno nadmašuju nedostatke. “Trenutno su IP zvučnici daleko iza ostalih tehnologija ako ih, naprimjer, uporedite s IP kamerama, koje se koriste već godinama. IP zvučnici polako sustižu ostale tehnologije i u posljednje četiri godine smo pratili rast prvenstveno na sigurnosnom tržištu. No, sada svi žele sve sisteme na istoj mreži. Cijena proizvoda i dalje je visoka u poređenju sa standardnim zvučnicima. Uz nju ide i cijena pojedinačnog CAT5 kabela za svaki zvučnik i potreba za odgovarajućim mrežnim prekidačima, ali kupci još traže IP rješenja”, kaže Bridgewater.

Vertikale koje bilježe rast
Iako se zvuk može smatrati važnim aspektom sigurnosti u većini vertikala, neki sektori imaju veću potrebu za njim od ostalih. U maloprodaji IP zvučnici se mogu integrisati u sistem javnog razglasa kako bi se kupce obavještavalo o ponudama i slale informacije poput onih o vremenu zatvaranja prodajnog objekta. U vjerskim objektima raste potreba za sistemima obavještavanja u kriznim situacijama. Mnoge od ovih sistema aktiviraju tasteri za hitne slučajeve koji se postavljaju unutar objekata, a tu su i mobilni tasteri za hitne situacije. Ipak, najvažnija vertikala u kojoj IP zvučnici igraju ključnu ulogu je obrazovanje. S obzirom na alarmantno visoku stopu incidenata s napadima vatrenim oružjem u školama, javila se snažna potreba za instalacijom efikasnih zvučnih rješenja. “Pucnjave u školama postale su veliki sigurnosni problem. O tome se mnogo piše. Rješenja se kreću u rasponu od uvođenja novih tehnologija i organizacije aktivnih odbrambenih vježbi u školama do kontrole korištenja pištolja. IP sistemi za obavještavanje su jedna od tehnologija koja se može koristiti za sprečavanje napada”, kaže Mesnik. Cijena je zasigurno jedan od faktora kojim se treba pozabaviti. Pored nje, neki sigurnosni stručnjaci ističu da izlazni kapacitet signala s IP zvučnika tek treba dostići onaj na standardnim zvučnicima. Snaga IP zvučnika ograničena je na ono što nude POE i POE++, dok u konvencionalnim sistemima snaga pojačala određuje kapacitet izlaznog signala. Ovo ograničenje moglo bi navesti kupce da koriste IP zvučnike samo u manjim projektima u kojima je broj potrebnih uređaja manji. To je jedna od oblasti na kojima će ponuđači rješenja morati poraditi kako bi potaknuli rast u ovom segmentu.

Kako rade IP zvučnici?
IP zvučnici posjeduju veliki broj komponenti potrebnih za njihov praktičan i efikasan rad. Prije nego što se odluče da ih upotrijebe u svojim projektima, sistem-integratori trebaju imati jasnu sliku o tome kako oni rade. Nekoliko je komponenti koje se ugrađuju u IP zvučnik. Neke su slične onima u tradicionalnim zvučnicima, dok veći broj, zapravo, nije. Razumijevanje načina njihove izrade i funkcionisanja presudno je za pravilno postavljanje. U osnovi, IP zvučnici imaju ugrađena pojačala koja se napajaju preko PoE-a. To im omogućava rad bez ikakvog dodatnog priključka na struju i instalaciju čini jednostavnijom od one za tradicionalne zvučnike.

Dijelovi i komponente
Mesnik opisuje glavne komponente koje čine mrežni zvučnik i njihov rad u integrisanom sistemskom okruženju. “Zvučnici priključeni na mrežu uključuju ugrađeno pojačalo, mikroračunar, D/A pretvarač i internetsku vezu. Oni mogu sadržavati i opcionalni mikrofon, tako da ove zvučnike možete koristiti kao interfone. Modul pojačala unutar zvučnika uključuje mrežni interfejs sa specijaliziranim mikroračunarom. D/A pretvarač (analognog signala u digitalni) koristi analogni zvučni signal koji se pojačava. Pojačalo podiže nivo snage zvuka kako bi zvučnik mogao raditi. Pošto je sve što vam treba već sadržano unutar zvučnika, njegova instalacija je vrlo jednostavna”, navodi on. Aktivni zvučnici dio su ukupnog mrežnog sistema dojave i na raspolaganju je nekoliko različitih IP zvučnika. Možete odabrati vrstu plafonske instalacije, dvosmjerne zvučnike za dvorane, zidne zvučnike ili ugradbene zvučnike za spuštene plafone.

Kvalitet i domet zvuka
Zavisno od vrste lokacije na kojoj su instalirani zvučnici, njihov izlazni kapacitet je faktor koji treba uzeti u obzir. Mesnik ističe da zidni zvučnici nude maksimalno 99 dB na udaljenosti od jednog metra. Ovaj zvuk je uporediv sa zvukom čekića ili kosilice. Naravno, što je veća udaljenost, zvuk je slabiji. Glasnoća se može povećati ili smanjiti podešavanjem snage zvučnika. “Korištenje zvučnika na otvorenom obično zahtijeva posebno pojačalo. Jačina zvuka može se uveliko povećati odabirom IP pojačala veće snage. Zvučnici s većim nivoom zvuka omogućavaju njegovo projiciranje na veće područje. Jačina zvuka iznad 85 dB može biti štetna. Opasnost zavisi od blizine zvučniku i učestalosti izloženosti zvuku tog intenziteta. Zvučnici koji su vrlo glasni obično se postavljaju visoko, odnosno na stubove ili plafone”, kaže Mesnik.

Softver za IP zvučnike
Obavještenja putem IP zvučnika mogu se slati s računara ili drugih uređaja. Kad se koriste računari, kompatibilnost sa softverom je presudna. Idealan softver korisniku treba omogućiti da odabere tip publike kojoj se treba obratiti. To može biti jedna osoba ili grupa ljudi. U školi, naprimjer, to može uključivati slanje poruka u jednoj učionici, zbornici, zgradi ili cijeloj školi. IP zvučnici mogu biti još korisniji kada su integrisani s videonadzorom. Kada kamera prepozna neželjenu situaciju kao što je ulazak neovlaštene osobe, operateri mogu iskoristiti zvučnik za komunikaciju s njima. Uz kvalitetan softver operateri mogu odabrati pojedinačne kamere i zvučnike povezane s njima za slanje najava ili obavijesti.

Primjena IP zvučnika izvan sfere sigurnosti
U rasponu od slanja obavještenja do puštanja muzike, brojne su primjene ovih uređaja. IP zvučnici se primarno koriste kao sigurnosno rješenje jer većina velikih proizvođača koji nude ovu tehnologiju dolazi iz sigurnosne industrije. Međutim, to ne znači da je njihova upotreba ograničena na zaštitu ljudi i imovine. U mnogim vertikalama IP zvučnici preuzimaju ulogu tradicionalnih zvučnika za najave i pozivanja. Naprimjer, maloprodaja je jedan od prvih sektora koji je počeo koristiti zvučnike na ovaj način.

Sistemi slanja obavijesti i zvona
Bridgewater smatra da obrazovni sektor nudi dosta prostora za primjenu IP zvučnika, i to često izvan domena sigurnosti. U svakodnevnom radu škola više je situacija u kojima je potrebno poslati obavještenja za veći broj osoba. IP zvučnici su se pokazali dobrim rješenjem za tu namjenu, jer se mogu povezati s aktivnostima u školi. “Trenutno je sigurnost najveće tržište, ali sve je veća potražnja i u bolnicama i školama. IP tehnologija nudi fleksibilnost u pogledu korištenja sistema i može se konfigurisati preko rješenja povezanih kablovima. Sve izraženiji trend u školama je da se poruke o promjenama rasporeda mijenjaju jednom sedmično pomoću ugrađenog sistema kontrole rasporeda koji to omogućava”, kaže Bridgewater. Mesnik potvrđuje navedeno i dodaje da se najveći rast ostvaruje dodavanjem sistema automatiziranih razglasa u školama, a tu su i školska “zvona” koja najavljuju početak ili kraj časova.

Muzika i javni razglas
Već smo naveli da je sektor maloprodaje jedan od pionira šire primjene IP zvučnika. Jedan od glavnih razloga za to je činjenica da mnoge trgovine vole puštati muziku u pozadini kako bi privukle kupce. Axis Communications u svojoj brošuri o IP zvučnicima navodi da mrežni zvučni sistem u, naprimjer, prodavnicama i hotelima može pomoći prilikom kreiranja savršene pozadinske i ambijentalne muzike. Prednosti se odnose na mogućnost korištenja unaprijed podešenog nivoa glasnoće i odabira muzike, kao i na podržano centralno i daljinsko upravljanje za lakše korištenje. Možete odabrati da kombinujete pozadinsku muziku s unaprijed zakazanim i najavama uživo i tako kupcima ponudite vrhunsko iskustvo. Rex Lam, konsultant u kompaniji Guardian Forest Security, slaže se da je maloprodaja jedna od vertikala koja bi mogla imati najviše koristi od IP zvučnika. Ipak, njihova šira primjena ide sporije budući da mnogi klijenti već posjeduju tradicionalne sisteme zvučnika i često nisu uvjereni da se ulaganje u IP tehnologiju isplati. Lam navodi da ostale vertikale koje mogu koristiti IP zvučnike uključuju mjesta na kojima se održavaju masovna okupljanja. Naprimjer, na pretrpanim stadionima ovi sistemi mogu se koristiti za emitovanje najava koje pomažu prilikom kontrole gužvi. Ukratko, IP zvučnici mogu odgovoriti na različite zahtjeve koje određena vertikala stavi pred njih, poput obavještavanja u određenoj zoni, emitovanja unaprijed zakazanih najava, poziva u pomoć u kritičnim situacijama ili za puštanje muzike.

Kako vertikale prihvataju IP zvučnike zahvaljujući integraciji
Snaga IP i PoE tehnologija leži u jednostavnosti integracije. Kao i kod bilo kojeg drugog sigurnosnog rješenja, IP zvučnici su u nekim vertikalama popularnija opcija od drugih. Za to postoji više razloga, uključujući postojeće prakse unutar određene vertikale i kapacitete za kvalitetnu integraciju zvučnika s ostalom opremom koja se koristi u toj vertikali. Prema Mesniku, najpopularnija vertikala je obrazovanje. Sigurnost u školama je ključni faktor rasta. Prisutan je rast zabrinutosti za sigurnost djece i osoblja zbog većeg broja napada vatrenim oružjem. Zbog toga je neizbježno i prirodno da države traže napredna rješenja koja će osigurati i zaštititi školske objekte i dvorišta. “Interesovanje za ovom tehnologijom kod vjerskih zajednica poraslo je u posljednjih nekoliko mjeseci. Ostala tržišta, poput proizvodnih pogona, posjeduju starije sisteme koje je potrebno zamijeniti. Oni žele dodati automatizirane sisteme obavještavanja o promjenama u smjenama i kraju radnog vremena”, kaže Mesnik. Iako se zvučnici u tim vertikalama često povezuju s upotrebom u zatvorenim prostorima, neki stručnjaci iz ove industrije ističu da bi IP zvučnici mogli biti idealno rješenje i za zaštitu perimetra, posebno ako se koriste u kombinaciji s vanjskim videonadzornim kamerama.

Integracija videa i zvuka
Prava snaga modernih sigurnosnih rješenja ne leži u pojedinačnim uređajima, nego u učinku koji imaju kada ih se integriše u jedinstveni sistem. Tu digitalna tehnologija ima prednost nad analognom. Kada je riječ o IP zvučnicima, situacija je ista.
“Iako smo omogućili integraciju IP sistema za obavještavanje s IP kamerama, opazili smo veće interesovanje za integraciju IP interfona s IP kamerama. Oni su dio rješenja koja se isporučuju s IP sistemima za obavještavanje. Interfon se može povezati s IP kamerama ili koristiti samostalno kako bi se korisnicima omogućilo da razgovaraju s posjetiocima na vratima”, kaže Mesnik. Nekoliko je načina na koje se zvučnik može povezati s IP videonadzornom kamerom. Ponekad se zvučnici integrišu s mikrofonima iz PoE mreže kako bi se omogućila dvosmjerna komunikacija. Međutim, to može ići teško jer se na pojedinačne lokacije odnose različiti propisi u pogledu snimanja zvuka u javnom prostoru.

Sistemi za obavještavanje i mobilna rješenja
Osim osnovnih funkcija, IP sistemi za obavještavanje mogu se integrisati i s tasterima za slučaj nužde ili aktivirati otvaranjem vrata. Integrisanje mobilnih tastera za hitne situacije naglo je poraslo tokom prošle godine i očekuje se nastavak tog trenda. Jedna od glavnih prednosti korištenja mrežnih sistema za obavještavanje je mogućnost automatizacije slanja poruka. Pritiskom na taster možete reproducirati unaprijed snimljene najave ili poslati informacije iz ranije podešenih sistema, poput onih za usluge vremenske prognoze. “Najnoviji tasteri za slučaj nužde dizajnirani su za poslovni svijet, obrazovanje, zdravstvo, hotele i druge organizacije”, kaže Mesnik. Tasteri za slučaj nužde za mobilne uređaje funkcionišu kao mobilna usluga, tako da nisu ograničeni lokacijom. Trenutno se mogu koristiti na području SAD-a i Kanade, a u budućnosti će biti dostupni i u drugim dijelovima svijeta.

Pametna zvučna rješenja za veću sigurnost i bolje poslovanje
U savremenim sigurnosnim scenarijima vizuelno praćenje situacije je tek reaktivno. Za najefikasniju zaštitu morate koristiti i zvuk. Sigurnost ostaje ključna oblast ulaganja u vertikalama, a njeni izazovi najviše zanimaju same organizacije. Ipak, videonadzor može dostići svoj puni potencijal dodavanjem zvučne komponente. Isključivo vizuelno praćenje incidenata na nekoj lokaciji može onemogućiti sigurnosno osoblje da blagovremeno djeluje kako bi zaustavilo ili spriječilo opasne incidente ili upade uljeza. Zbog toga je na važnosti dobila i uloga pametnih zvučnih sistema i zvučnika koji koriste prednosti IP tehnologije. Dodavanje komponente zvuka u sisteme videonadzora pomoći će krajnjim korisnicima da ojačaju kontrolu nad svojom imovinom koju je potrebno zaštititi.

Šta je pametni zvučni sistem?
Pametni zvučnik nije samo pasivni izlazni sistem za zvuk nego i nezavisni aktivni procesor govora i zvuka. “Rješenje za zvuk nove generacije integriše više funkcija kao “sve u jednom” uređaj. Ono pojednostavljuje cjelokupnu strukturu zvučnog sistema i objedinjuje zvučnik, pojačalo, ekvilajzer i sistem reprodukcije zvuka. Uz najnoviju mrežnu tehnologiju, korisnici mogu iskusiti inteligentnu automatizaciju i fleksibilnost upravljanja ili je čak povezati s analitikom”, kaže Jessica Chang, direktorica Axisa za Sjevernu Aziju. U tradicionalnom videonadzornom sistemu rješenje za video funkcioniše kao ljudsko oko, odnosno ono posmatra, prati i bilježi šta se događa. Kada sistem “vidi” nešto sumnjivo ili potencijalno opasno, on o tome informiše sigurnosno osoblje, koje u skladu s tim preduzima mjere. Ova vrsta operacije je reaktivna i zahtijeva značajne ljudske resurse kako bi bila uspješna. “Zvuk je prirodni partner videonadzornih kamera”, naglašava Chang. “Dodavanjem komponente zvuka videonadzoru sistem može i ʻprogovoritiʼ, kao što to čine ljudi. On omogućuje brzo reagovanje na potencijalne prijetnje slanjem upozorenja na daljinu radi odvraćanja uljeza, umjesto slanja osoblja da to učini. Prijenos zvučnog signala povećava operativnu efikasnost i znatno smanjuje vrijeme odgovora”, kaže ona.

Važna je i činjenica da se pametni zvučnici mogu integrisati s drugim sigurnosnim uređajima kako bi se maksimizirale njihove mogućnosti. Integracija s mrežnim sistemima interneta stvari (IoT) je jednostavna. Budući da je pametni zvučnik višenamjenski uređaj koji može raditi samostalno, on može primati naredbe iz drugih sistema i preduzimati mjere bez ikakvog posredničkog upravljačkog sistema. Pametni zvučnici rade u kombinaciji s vodećim rješenjima za upravljanje videom. Oni se mogu direktno povezati s mrežnom kamerom preko same mreže. Kada kamera prepozna neki sumnjivi incident, ona će poslati naredbu za aktiviranje pametnog zvučnika, koji reproducira unaprijed snimljenu poruku upozorenja, obavijesti ili odvraćanja.

Višestruke primjene
Sigurnosna primjena pametnih zvučnih rješenja razlikuje se po vertikalama. Za maloprodaju Axis nudi rješenje Network Audio, koje služi za slanje upozorenja o vremenu nepotrebnog zadržavanja u prodajnim objektima. Cilj je spriječiti organizovane krađe kroz jačanje i ubrzavanje interakcije s osobama koja se nepotrebno zadržavaju u prodavnicama. Međutim, ovo je samo vrh ledenog brijega. Sistem-integratori i korisnici mogu iskoristiti pametne zvučnike i za druge namjene koje mogu unaprijediti poslovanje. “Industrijski proizvođači i obrazovne ustanove su pioniri u primjeni pametnih zvučnika u poslovanju, posebno u Sjevernoj Aziji. Mnogi vodeći svjetski proizvođači u toj regiji koriste pametne zvučnike da poboljšaju efikasnost komunikacije i pokriju zvukom svaki kutak velikih postrojenja”, kaže Chang.

U svakodnevnom radu napredno zvučno rješenje s pametnim zvučnicima može pomoći osoblju u fabrikama da putem mrežne infrastrukture na jednostavan način šalje snimljene ili najave uživo unutar postrojenja. Pametni zvučni sistemi nude važne prednosti i u maloprodaji. Prodajni objekti mogu iskoristiti video da prepoznaju potencijale za unapređenje prodaje, kao i da pomoću zvuka šalju promotivne obavijesti ili pozivaju prodajno osoblje. Pametni zvučni sistemi mogu se iskoristiti i za kvalitetnije iskustvo kupaca pomoću zvuka i muzike, dok video pomaže u prepoznavanju obrazaca njihovog ponašanja. Oni mogu reproducirati i unaprijed snimljene poruke dobrodošlice prilikom otvaranja trgovina, puštati muziku i slati promotivne najave u određenim zonama u zakazano vrijeme.

Zaključak
Pametni zvučni sistemi postaju ključna tehnologija za zaštitu od savremenih prijetnji, ali njihova primjena nije ograničena samo na sigurnost. Kompanije i organizacije u različitim vertikalama, od obrazovanja do proizvodnje i maloprodaje, mogu iskoristiti pametne zvučne sisteme kako bi unaprijedili svoje poslovanje i iskustvo zaposlenika i kupaca. Kada ih se integriše s modernim sistemima koji podržavaju internet stvari, pametni zvučni sistemi mogli bi postati pokretači prave revolucije u brojnim sektorima.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *