Intervjui

Intervju: Florin Marica, generalni direktor i osnivač, UltraVision Consult

Glavni cilj UltraVision Consulta je premostiti jaz između proizvođača/distributera i instalatera/integratora u izgradnji rješenja, koristeći najbolju kombinaciju tehnologija kako bi se zadovoljile potrebe krajnjih korisnika i stvorila dodatna vrijednost za naše partnere. Naše usluge zadovoljavaju potrebe regionalnog tržišta za pretprodajom, projektovanjem, konfiguracijom, izvođenjem, obukom i postprodajnom podrškom

Razgovarao: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

 a&s Adria: Gospodine Marica, možete li se predstaviti našim čitaocima, opisati vašu ulogu u UltraVisionu, radno iskustvo i obrazovanje?

Marica: Pozdrav vašim čitaocima. Kao što znate, ja sam generalni direktor i osnivač UltraVision Consulta. Odgovoran sam za određivanje i realizaciju strateškog pravca naše kompanije i pružanje vrhunskih sigurnosnih rješenja našim klijentima širom Centralne i Istočne Evrope. Karijeru u sigurnosnoj industriji počeo sam 1999. godine. Bio sam dio izvanrednih timova koji su mi omogućili da upoznam različite tehnologije te osmislim i isporučim složena rješenja iz oblasti elektronske tehničke zaštite, upravljanja saobraćajem i domovinske sigurnosti.

U vodećim lokalnim i globalnim kompanijama, kao što su UTI, Frigotehnica, GE Security i UTC Fire&Security, obavljao sam niz funkcija, od menadžera za razvoj poslovanja do voditelja operacija i regionalnog menadžera za Rumuniju i Bugarsku. Ova vrijedna iskustva pomogla su mi da razvijem i kultiviram administrativne, menadžerske i međuljudske sposobnosti.

Kada je riječ o obrazovanju, diplomu inžinjera elektronike i telekomunikacija stekao sam na Politehničkom univerzitetu u Bukureštu. Uspješno sam završio i magistarski iz poslovne administracije i ekonomije, kao i master iz ekonomskog razvoja. Kombinacija obrazovanja i poslovnog iskustva podarila mi je znanje i kompetencije potrebne da se efikasno snalazim u zamršenoj dinamici naše industrije i usmjeravam našu kompaniju ka uspjehu. Aktivan sam član rumunskog ogranka ASIS Internationala, koji mi pomaže da unaprijedim vještine, znanje i ostanem u toku s najnovijim dostignućima u menadžmentu sigurnosti.

a&s Adria: Kada ste osnovali UltraVision Consult, koje su bile najvažnije prekretnice, koliko zaposlenika sada imate i koja evropska tržišta snabdijevate?

Marica: Naše putovanje počelo je prije deset godina, u julu 2013. godine, kada sam prepoznao sve veću potražnju za sofisticiranim i sveobuhvatnim sigurnosnim i protivpožarnim rješenjima u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Tada sam vodio regionalno poslovanje kompanije UTC Fire&Security i nakon njihove odluke da odustanu od ureda u zemljama Euroazijskog ekonomskog saveza (EEU), odlučio sam nastaviti raditi u industriji i izgraditi indirektan tip poslovanja, podržavajući i razvijajući partnerstva s lokalnim i regionalnim instalaterima i integratorima.

Strateški cilj UltraVision Consulta je premostiti jaz između proizvođača/distributera i instalatera/integratora u izgradnji rješenja koristeći najbolju kombinaciju tehnologija kako bi se zadovoljile potrebe krajnjih korisnika i stvorila dodatna vrijednost za naše partnere. Naš tim sada broji više od petnaest zaposlenika koji predano rade na misiji pružanja usluga i proizvoda visokog kvaliteta. Sjedište nam je u Rumuniji.

Jedna od naših najznačajnijih prekretnica bila je partnerstvo sa Prysmom, koji je poznat po razvijanju AppVision PSIM-a. UltraVision Consult je njihov distributer s dodatnom vrijednošću za njihov softverski paket u zemljama Centralne i Istočne Evrope. Prvi AppVision PSIM projekat uradili smo 2014. u Sofiji u Bugarskoj. Od tada smo radili na desecima projekata u regiji gdje smo pružali integrisana rješenja za različite vertikale.

Godine 2016. smo počeli ulagati u vještine i resurse za razvoj softvera i uskoro počeli pružati prilagođena softverska rješenja, module za integraciju sistema i nove drajvere za komunikacijske protokole za AppVision. Između ostalih, drajvere smo razvili za: DSC Neo, Paradox Evo, Bentel FC5xx, Telenot C400, Špica Time&Space, Metra, radare (Elta Systems & C-Ram iz RADA) i mnoge druge. Ove godine naš tim planira predstaviti drajvere za komunikacijske protokole i integracijske funkcije s AppVisionom za videosisteme (Intellio i LuxRiot), zaštitu perimetra (FFT) i dodatne softverske konektore za eksterne sisteme (ERP).

Naša je kompanija implementirala i održava transparentan i efikasan sistem upravljanja kvalitetom i ima certifikate ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 i ISO 45001:2015. EcoVadis nam je također dodijelio zlatnu medalju za naša dostignuća na planu održivosti u 2021. Partneri smo industrijskih lidera kao što su Axis Communications, Prysm, Milestone Systems, Camtrace, ACRE Security, Metra, TagMaster, Elka, TISO i Špica.

a&s Adria: Kada govorimo o tržištima koja snabdijevate, kompanija je, dakle, primarno orjentirana na tržišta centralnih i istočnih evropskih zemalja?

Marica: Da, tako je. Za sada naša primarna tržišta su u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ali aktivno tražimo načine da ostvarimo rast, proširimo domet naših usluga i pružimo najsavremenija sigurnosna rješenja i na drugim područjima. Usluge UltraVision Consulta zadovoljavaju potrebe regionalnog tržišta za pretprodajom, projektovanjem, konfiguracijom, izvođenjem, obukom i postprodajnom podrškom za rješenja za kontrolu pristupa, videonadzor, prijenos podataka, vatrodojavu, protivprovalu, automatizaciju zgrada i industrijskih pogona te naprednu integraciju s različitim softverskim platformama. Doprinosimo strateškim odlukama preduzećā, javnih ili privatnih, kritične ili komercijalne infrastrukture, s ciljem usklađivanja njihovih internih procedura sa zakonskim propisima, kao i realizacije njihove sigurnosne strategije i poslovnog plana na planu optimizacije rada i resursa. Osoblje UltraVision Consulta ima visok nivo kompetentnosti u projektovanju, prilagođavanju i primjeni integracijskih i informacijskih softverskih rješenja.

a&s Adria: U srži vašeg poslovanja je PSIM. Šta Prysmov AppVision PSIM softverski paket s jedinstvenim sistemom kontrole i upravljanja osigurava operaterima?

Marica: AppVision PSIM (upravljanje informacijama o sistemima tehničke zaštite) naša je primarna platforma. To je otvoreno evolutivno softversko rješenje razvijeno za proaktivnu i centraliziranu sigurnost i upravljanje objektima. Ono olakšava interoperabilnost među različitim sigurnosnim sistemima. Također integriše sisteme za upravljanje zgradama (BMS) i sisteme za mjerenje, praćenje i kontrolu industrijskih sistema (SCADA), kao što su grijanje, ventilacija i klimatizacija te liftovi. Sistem ima mogućnost da se lako integriše s raznim aplikacijama trećih strana, uključujući alate za cyber sigurnost, ERP, CRM i nove tehnologije kao što su dronovi, robotika i analitika.

Prepoznatljivost AppVisiona leži u njegovoj otvorenoj arhitekturi. Platforma korisnicima pruža mogućnost da je personaliziraju i izmijene u skladu sa svojim projektima, što im omogućava željeni nivo nezavisnosti. AppVision je neutralan alat koji radi nezavisno od sistemā koje integriše. Ova jedinstvena karakteristika pruža klijentima fleksibilnost da izaberu svoje željene hardverske brendove bez ikakvih ograničenja. Naša saradnja sa Prysm Softwareom i implementacija AppVisiona olakšavaju izvođenje projekata različitih razmjera, od manjih konfiguracija do veoma zamršenih sistema.

 a&s Adria: Spomenuli ste da se procesima bavite “na unificiran način”. Kako ste postigli unifikaciju ako se uzme u obzir da Prysm tvrdi kako “garantuje samo integraciju i kontrolu opreme i aplikacija”?

Marica: Jedan od glavnih uzroka naše efikasnosti upravo je poboljšanje procesa integracije različitih tehnologija bez narušavanja korisničkog iskustva. AppVision platforma koju nudi Prysm Software prevazilazi okvire samo integracije i kontrole opreme i aplikacija. Problemi kompatibilnosti često se javljaju kada imamo više tehnologija, sistema i infrastruktura. U tom kontekstu, otvorena platforma AppVisiona je posebno važna jer pruža fleksibilan okvir za prilagođavanje vašeg projekta korištenjem ugrađenog C# intelisense osnovnog, odnosno pozadinskog softvera. Kroz otvoreni API i dokumentovani SDK certificirani partneri su obučeni da sami razviju i primijene nove drajvere, funkcije i interfejse.

 a&s Adria: AppVision 4.8 napravio je iskorak u tehnologijama, funkcijama i praktičnim alatima. Koja poboljšanja dolaze s novom verzijom?

Marica: Jedan od značajnih novih dodataka je AppVision mobilna aplikacija, dostupna za Android i iOS. Posljednja verzija također je implementirala HTML5 klijent za AppControl, povećavajući operativnu efikasnost i pružajući besprijekorno korisničko iskustvo. Radi veće sigurnosti uvedene su mjere poput privremenih lozinki i dvostruke autentifikacije. Upotrebljivost i performanse platforme su poboljšane primjenom naprednih filtera i nadogradnjom na .NET 4.8. Terra Explorer je dodatna funkcija vrijedna pažnje, jer pruža mogućnost 3D kartografije s tehnologijom Geografskog informacijskog sistema (GIS). Ova nadogradnja omogućava operaterima da se efikasno kreću i upravljaju svojim sigurnosnim sistemima s izuzetnom jasnoćom i preciznošću. Aplikacija dalje nudi mogućnost “ćaskanja” uživo, odnosno međusobnu komunikaciju operatera s različitih radnih stanica, a može funkcionirati i kao “nosiva kamera”, omogućavajući zaposlenicima da započnu sesiju uživo s kolegama iz ureda ili da snimaju i šalju sadržaj tokom razgovora. Korisnici mogu dijeliti izvještaje o alarmima, PDF-ove, slike, videozapise, pa čak i trenutnu lokaciju. Tu je i dugme za hitne slučajeve koje šalje obavještenje sa GPS koordinatama itd.

 a&s Adria: Uz navedene novitete, nova verzija AppVisiona također dolazi s integracijom s nekim od najčešće korištenih sistema kontrole pristupa i videonadzora. Možete li navesti neke od tih integracija i njihove prednosti za krajnje korisnike?

Marica: Svestranost sistema je poboljšana integracijom različitih funkcionalnosti, koje povećavaju njegovu efikasnost u zadovoljavanju različitih korisničkih zahtjeva i postavki. Integracija sa ASSA ABLOY SmartAirom, dobavljačem rješenja za bežičnu kontrolu pristupa, našim klijentima nudi način da efikasno upravljaju i kontrolišu pristupne tačke putem AppVision platforme. Takva funkcionalnost od velike je vrijednosti u visokosigurnim okruženjima, kao što su uredi i vladine ili zdravstvene ustanove.

Portfolio videointegracija sada uključuje i novi drajver za Network Optix Witness VMS, koji može pratiti streamove uživo i preuzimati arhivirane snimke putem AppVision platforme. Nx Witness je pouzdano i skalabilno rješenje za inteligentni videonadzor. IndigoVisionov ControlCenter, nova 5.11 verzija Genetecovog Security Centera te beta verzija Intellio videosistema također su novine u našem portfoliju.

Tu je i integracija sa Špicinim Time&Space rješenjem, koja omogućava potpuno upravljanje pristupnim pravima korisnika i modul za evidenciju radnog vremena, jedno od najinovativnijih rješenja za planiranje radnog vremena i ljudskih resursa na našem tržištu. Na kraju, integracija sa Supreminim BioStarom donosi napredne funkcije, uključujući prepoznavanje otisaka prstiju i lica.

a&s Adria: Ovisno o veličini instalacije, u ponudi je nekoliko vrsta licenci AppVision PSIM. Šta one obuhvataju?

Marica: Fleksibilnost i skalabilnost AppVisiona čine ga vrlo pogodnom opcijom za organizacije različitih veličina jer pruža različite opcije licenciranja na osnovu obima i složenosti instalacije. Kroz svoju Initial (osnovnu) verziju paket se može lako licencirati za male i srednje arhitekture. Ova opcija omogućava partnerima da ciljaju projekte koji se izvode na malim lokacijama sa do četiri integrisana protokola (drajvera). Kao primjer možemo uzeti trgovinu ili supermarket, banku ili fabriku, s potencijalom da ih sve ujedinimo u jednu, unificiranu infrastrukturu. Za srednje i velike projekte tu su dvije vrste licenci: Professional i Enterprise. Sam proces diferencijacije i evaluacije licenci obično se provodi detaljnom procjenom jedinstvenih zahtjeva korisnika, obima i složenosti sigurnosne infrastrukture te stepena potrebne integracije sa drugim sistemima. Ovo garantuje da svaki kupac dobija prilagođeno rješenje koje je precizno usklađeno s njihovim zahtjevima i finansijskim resursima.

a&s Adria: Koji su najvažniji globalni trendovi na PSIM tržištu? I, shodno tome, šta možemo očekivati od Prysm Softwarea i UltraVision Consulta?

Marica: Postpandemijska era vidno je dovela značajnog rasta na regionalnom tržištu. Pandemija je istakla inherentne slabosti oslanjanja na fizičke sigurnosne procese, kao što su patrole, intervencije i operacije. Potencijalna nedostupnost ljudi potaknula je prelazak na rješenja koja smanjuju oslanjanje na ljudski faktor, što je rezultiralo znatnim rastom našeg poslovanja. Primijetili smo konzistentan godišnji “organski” rast u segmentu licenciranja od najmanje 25% od početka pandemije.

Kada je riječ o trendovima, vještačka inteligencija i mašinsko učenje igraju ključnu ulogu u unapređenju PSIM sistema. Analizom obrazaca i identifikacijom anomalija u realnom vremenu AI i ML tehnologije igraju ključnu ulogu u smanjenju vremena odgovora na incidente, čime se poboljšava ukupna sigurnost uređaja, sprečavaju zastoji i osigurava kontinuitet poslovanja. Osim toga, integracija AI-ja i ML-a sa PSIM-om dovodi do sve češće upotrebe prediktivnog održavanja, što kompanijama omogućava da optimiziraju raspored servisnih radnji.

Pažljivim praćenjem i analizom podataka s mrežnih platformi ljudi mogu steći važan uvid u stanje na terenu i poboljšati sposobnost uočavanja potencijalnih prijetnji. Ovo je još bolje pomoću aplikacija za dekodiranje jezika i višejezičnu pomoć, koje mogu uočiti potencijalne opasnosti analizom geografskih podataka, riječi i fraza spomenutih na društvenim mrežama. PSIM tržište nadalje svjedoči zapaženom trendu interoperabilnosti i mobilnog pristupa. Moderna PSIM rješenja su posebno razvijena kako bi se olakšala besprijekorna integracija s već postojećim sistemima.

a&s Adria: U tome kontekstu ne možemo a da ne govorimo o uslugama u oblaku i zaštiti od cyber napada. Kako vi vidite stanje u tom segmentu?

Marica: PSIM se sve više kreće i prema modelu softvera kao usluge (SaaS), koji omogućava jednostavnije plaćanje i obnovu licence. Prysm prepoznaje da je ovo značajan trend i radi na preuzimanju inicijative u tom pogledu. No, očekujemo da će biti potrebno više vremena za razvoj rješenja koje zadovoljava najviše standarde pouzdanosti i kvaliteta.

Kada je riječ o vrijednosti tržišta softvera za upravljanje informacijama o tehničkoj zaštiti, predviđa se povećanje sa 1,19 milijardi dolara u 2022. na 3,41 milijardu do 2029, što ukazuje na snažno uvjerenje među investitorima i rastuću svijest među kompanijama o važnosti uvođenja efektivnih sistema upravljanja sigurnošću. Povećanje potražnje za naprednim PSIM rješenjima proizlazi iz shvatanja da je proaktivno i efikasno upravljanje sigurnošću potreba, a ne luksuz. U UltraVision Consultu prepoznajemo da je globalni trend u industriji sigurnosti racionalizacija operacija, bilo u pojedinačnim sistemima ili na složenim platformama. Naš stalni fokus na razvoju efikasnih rješenja savršeno je usklađen s ovim smjerom, jer nastojimo pojednostaviti operativne elemente i povećati efikasnost korisnika u stalno promjenjivom okruženju.

 Također, AppVisionov prioritet je stalno jačanje zaštite informacija. Softver je stoga usklađen s OWASP-ovih prvih deset ranjivosti i dobio je ANSSI certifikat Francuske nacionalne agencije za cyber sigurnost. AppVisionove cyber sigurnosne funkcije uključuju sigurnu komunikaciju između servera i klijenata putem REST web-servisa + HTTPS enkripciju, propisanu jačinu lozinke i dvofaktorsku autentifikaciju (e-mail ili tekstualna poruka).

 a&s Adria: Koji su bili neki od najsloženijih i najznačajnijih projekata u kojima je Ultravision Consult učestvovao proteklih godina?

Marica: Naš tim je nedavno imao privilegiju da sarađuje s istaknutim klijentom u sektoru prodaje brzopotrošne robe. Kompanija koja ima opsežne operacije u proizvodnom i korporativnom sektoru u početku se suočila s izostankom centraliziranog i unificiranog sistema za kontrolu pristupa. UltraVision Consult je implementirao AppVision kako bi kombinirao kontrolu pristupa i videoverifikaciju u njihovim proizvodnim i kancelarijskim prostorima. Rezultat je bila sveobuhvatna i kohezivna politika kontrole pristupa koja se mogla jednoobrazno primijeniti na svim nivoima kompanije. Osim toga, sigurnosne potrebe koje su prethodno bile zanemarene, kao što su procedure evakuacije od požara, optimizirane su digitalnim sredstvima, što je rezultiralo sposobnošću brzog i efikasnog odgovora.

Nadalje, imali smo priliku da sarađujemo s poznatim klijentom u komunalnom sektoru, prvenstveno u oblasti vodosnabdijevanja i kanalizacije. Naše sigurnosno rješenje uspješno je primijenjeno na dvadeset lokacija i eliminisalo je potrebu za dodatnim osobljem, što je rezultiralo jednostavnijim sigurnosnim operacijama i znatnim uštedama. Investicija se isplatila za godinu dana. Konačno, trenutno smo uključeni u projekat za brzorastuću online kladionicu, koja je u posljednje dvije godine povećala broj radnika sa 1.000 na 3.600. Naša zadaća je bila da efikasno nadziremo kontrolu pristupa i integrišemo sigurnosne sisteme, uz kontinuirano prilagođavanje njihovom stalnom razvoju i napredovanju.

a&s Adria: Vaše mišljenje o tržištu sigurnosti Jadranske regije i planirate li izlagati na predstojećem Adria Security Summitu u Ljubljani?

Marica: Tržište sigurnosti Jadranske regije je dinamično, brzo se razvija i obilježava ga sve veći naglasak na tehničkoj i cyber sigurnosti, vještačkoj inteligenciji i drugim inteligentnim rješenjima. Redovnim učešćem na Adria Security Summitu stekli smo vrijedan uvid u njegov razvoj. To nam je omogućilo da ostanemo u toku s najnovijim trendovima i inovacijama. Učešće na više Summita bila je vrijedna prilika da steknemo znanja i proširimo mrežu poslovnih kontakata, ali i da istaknemo vlastiti napredak i postignuća. UltraVision Consult ima čast da bude cijenjeni član ove uspješne zajednice. Željno iščekujemo učešće na predstojećem Adria Security Summitu i namjeravamo nastaviti s tradicijom posjedovanja štanda na kojem ćemo ugostiti zainteresirane pojedince koji žele istražiti naš proizvod i njegove raznolike primjene. Trenutno tražimo potencijalne partnere koji imaju snažan interes za stvaranjem dodatne vrijednosti kroz projekte, bez obzira na njihovu složenost.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *