Svijet

Nadzor uživo važan pokretač tržišta sigurnosnih senzora

Monitoring u realnom vremenu i potreba za lakšim preuzimanjem podataka za potrebe tehničke i cyber sigurnosti potiču potrebu za sigurnosnim senzorima, zaključak je nedavne Frost & Sullivanove analize “Utjecaj sensorskih tehnologija tržište tehničke i logičke sigurnosti”.

Istraživanje je pokazalo da će do 2025. godine doći do znatnog povećanja upotrebe beskontaktnih senzora za sigurnosne primjene, uključujući kamere, lidar i snimanje u terahercnom frekvencijskom rasponu.

“Senzorske tehnologije, dronovi, robotika i uređaji koji podržavaju internet stvari (IoT) potaknut će usvajanje sigurnosnih sistema. Osim toga, sigurnosni senzori integrisani s drugim novim senzorskim tehnologijama, kao što su lidar i THz senzori, pružaju visoku i sofisticiranu sigurnost kritičnim sredstvima poput ličnog identiteta i biometrije”, rekao je Varun Babu, industrijski analitičar u kompaniji Frost & Sullivan.

Babu dodaje: “Ponuđači senzorskih tehnologija moraju blisko sarađivati sa dobavljačima sigurnosnih softverskih rješenja kako bi izgradili robustan, korisniku prilagođen sistem upravljanja sigurnošću. Nadalje, trebali bi izgraditi jaka partnerstva i zajednički razviti sisteme upravljanja videonadzorom kako bi prevazišli interne prepreke razvoja tehnologije u naredne dvije ili tri godine.”

Prema studiji, široko usvajanje senzora u svim vertikalnim tržištima otvorit će velike mogućnosti, kao što su:

  • Vještačka inteligencija: Sigurnosni profesionalci pomoću AI-ja mogu preventivno uočiti neispravnu opremu poput sigurnosnih kamera i analizirati alarme s neispravnih uređaja.
  • Mašinsko učenje: Proizvođači opreme i pružaoci usluga tehničke i cyber sigurnosti mogu kreirati sigurnosne i videonadzorne sisteme koji dinamički obavještavaju korisnike o neuobičajenim aktivnostima koristeći mašinsko učenje.
  • Roboti i bespilotne letjelice: Policija može potragu za kriminalcima na cestama vršiti pomoću dronova umjesto vozila, čime se smanjuje mogućnost smrtnih ishoda. Bespilotne letjelice također su sigurnije i nude znatan povrat ulaganja u odnosu na tradicionalni nadzor.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *