Svijet

Rizik od zloupotrebe dronova potiče rast tržišta antidronske zaštite

Tržište protivdronske zaštite porast će sa 499 miliona dolara u 2018. na 2.276 miliona do 2024. godine, uz prosječnu godišnju stopu rasta od 28,8%, procjene su Marketsandmarketsa. Glavni faktori su učestalo narušavanje sigurnosti pomoću neidentificiranih bespilotnih letjelica te sve više terorističkih i nezakonitih aktivnosti širom svijeta.

Sistemi otkrivanja i ometanja vjerovatno će i dalje držati veći udio tržišta za borbu protiv dronova. Analitičari navode da se rast pripisuje povećanom broju terorističkih grupa, koje imaju sposobnost upravljanja širokim rasponom bespilotnih letjelica, uključujući one s oružanim sistemima. Nadalje, sistemi otkrivanja i ometanja imaju veliku primjenu u vojsci i domovinskoj sigurnosti, gdje otkrivaju ulazak neovlaštenih letjelica u zabranjeno područje, a zatim ih ruše na licu mjesta.

Očekuje se da će najviše rasti segment protivdronske zaštite za komercijalne upotrebe. Ključni faktori uključuju povećanu svijest o potrebi za takvim sistemima, kao i brz razvoj jeftinih bespilotnih letjelica. Dronovi se sve više razvijaju izvan same vojske i postaju moćni alati u komercijalnim primjenama poput vatrogastva, rudarstva, geodezije i poljoprivrede.

Najveći udio na svijetu držat će američko tržište, a među najvećim globalnim igračima su kompanije: Thales Group (SAD), Blighter Surveillance Systems (UK), Lockheed Martin (SAD), Saab (Švedska), Raytheon (SAD), Dedrone (SAD), Israel Aerospace Industries (Izrael), Security and Counterintelligence Group (Švicarska), Droneshield (Australija), Liteye Systems (SAD), Theiss UAV Solutions (SAD), BSS Holland BV (Holandija) i Prime Consulting & Technologies (Danska).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *