Svijet

Najviša operativna marža Securitasa u posljednjoj deceniji

Posljednji finansijski rezultati Securitasa AB ukazuju na snažnu i transformativnu godinu za tu organizaciju, s rekordnim operativnim rezultatima i najvišom operativnom maržom u više od deset godina.

“Naša strategija, investicije i aktivnosti počinju se isplaćivati i rezultiraju povećanjem profita u svim segmentima poslovanja”, rekao je predsjednik i izvršni direktor kompanije Magnus Ahlqvist. On vjeruje da je snažan tok gotovine doprinio smanjenju zaduženosti i solidnoj finansijskoj poziciji na kraju godine, što je omogućilo akviziciju Stanley Securityja.

Rast prodaje

Kompanija je do kraja godine okončala dva programa transformacije i postigla uštedu troškova u ključnim oblastima, a sve to, sugeriše Ahlqist, omogućava Securitasu da klijentima pruži dodatne vrijednosti i poveća operativnu maržu.

“Godinu smo završili s organskim rastom prodaje od 4 posto u posljednjem kvartalu i cijeloj godini. Uslovi u poslovnom okruženju postepeno su se poboljšavali tokom godine, uz dobru komercijalnu aktivnost u svim segmentima poslovanja, dok je rast bio otežan u Sjevernoj Americi zbog koronavirusa i ranije najavljenih gubitaka ugovora. Prodaja sigurnosnih usluga i elektronskih sigurnosnih rješenja pokazala je realni rast od 8 posto u 2021. godini, što predstavlja 22 posto prodaje Grupe. Vidjeli smo poboljšan rast u četvrtom kvartalu uprkos izazovima vezanim za nedostatak komponenti”, komentarisao je Magnus Ahlqvist.

“Operativni rezultat Grupe, prilagođen promjenama deviznih kurseva, porastao je za 15 posto u četvrtom kvartalu i za 28 posto u cijeloj godini. Operativna marža je povećana na 5,9 posto u posljednjem kvartalu i na 5,6 posto u 2021. godini”, potvrdio je.

Važna akvizicija za lidersku poziciju

Krajem 2021. godine Securitas je preuzimanjem Stanley Securityja poduzeo značajan korak ka ostvarenju strategije rasta kroz prodaju tehnoloških rješenja. “Ovo je transformativna akvizicija, za koju očekujemo da će s vremenom dovesti do znatnog dodatnog komercijalnog rasta i povećanja operativne marže”, rekao je Ahlqvist.

Izgradnja “novog Securitasa”

Kompanija se u 2022. sprema da zatvori kupovinu Stanley Securityja. Integracija je počela i na dobrom je putu, kaže Ahlqvist. “Nastavljamo s realizacijom naših programa transformacije u Evropi i Iberijskoj Americi, koji teku prema planu. Program transformacije u Sjevernoj Americi uspješno je završen 2021. godine i vidimo pozitivne utjecaje na naše poslovanje i operativnu maržu na kraju godine s novim mogućnostima u 2022.”

“Kada se Stanley integriše i programi transformacije budu provedeni, izgradit ćemo novi Securitas, koji će biti moderan, digitaliziran i inovativan partner za sigurnosna rješenja”, zaključio je Ahlqvist.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *