Svijet

Tržište zaštite od požara cilja na 130 milijardi dolara do 2030.

Globalno tržište protivpožarne zaštite dostići će 130,37 milijardi dolara vrijednosti do 2030. godine, uz složenu stopu rasta od 6,7%, zaključak je studije koju je provela kompanija Grand View Research. Sve veće usvajanje bežične tehnologije u sistemima zaštite od požara, povećanje ljudskih i materijalnih gubitaka usljed izbijanja požara te strogi propisi o zaštiti od požara će potaknuti rast tržišta.

 Tehnološki napredak

Očekuje se da će sve veća primjena sigurnosnih regulativa prilikom gradnje novih ili renoviranja starih zgrada biti glavni faktor koji će utjecati na rast tržišta, kao i da će se primjena i upotreba sistema zaštite od požara kontinuirano povećavati s razvojem privrednih subjekata i korporacija. Nadalje, očekuje se da će se na globalnom tržištu popularizirati tehnologije poput gašenja pomoću magle te proizvodi kao što su laserski optički/infracrveni detektori dima, alarmi s glasovnom evakuacijom, hipoksični sistemi za suzbijanje požara i bežični vatrodojavni sistemi.

Integracija kao prilika

Rastući trend integracije sistema za detekciju i dojavu požara s onima za automatizaciju zgrada nudi široke mogućnosti rasta na tržištu. Povezivanje sa sistemima automatizacije zgrada postaje glavna karakteristika sistema zaštite od požara u komercijalnim, industrijskim i stambenim aplikacijama. Ovo se može pripisati činjenici da takva integracija omogućava razvoj sistema koji mogu razmjenjivati i prikupljati podatke, što može pomoći u upozoravanju pojedinaca na požar u prostorijama. Očekuje se da će znatan rast ulaganja u tehnologije pametne automatizacije zgrada u nekoliko regija dovesti do novih prilika za sisteme automatizacije zgrada u industrijskom i komercijalnom sektoru.

Neregulisana i neiskorištena tržišta

Potrošači u razvijenim regijama poput Evrope i Sjeverne Amerike bilježe stalan rast potražnje u posljednjih nekoliko godina, što će se nastaviti i ubuduće. Međutim, nedostatak strogih propisa i visoka cijena naprednih sistema protivpožarne zaštite učinili su da su tržišta u zemljama u razvoju uglavnom neiskorištena. Ipak, predviđa se da će ekonomski razvoj u takvim zemljama, uključujući Brazil i Indiju, povećati potražnju za sistemima za zaštitu od požara.

U Azijsko-pacifičkoj regiji će ulaganje u infrastrukturu, prvenstveno novu saobraćajnu i komunalnu, potaknuti potražnju. Visoka stopa urbanizacije stavlja sve veći pritisak na obnovu gradske infrastrukture, u koju nije ulagano. Očekuje se da će uzastopno ulaganje u nove stambene i infrastrukturne razvojne projekte pokrenuti potražnju za sistemima zaštite od požara u toj regiji.

Ključni igrači na tržištu zaštite od požara koji su navedeni u izvještaju su: Honeywell International, Johnson Controls, Raytheon Technologies Corporation, Gentex, Siemens, Robert Bosch, Halma i Eaton.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *