Detektori metala, od skromnih početaka do sofisticiranih modernih uređaja, postali su neizostavan dio sigurnosnih sistema diljem svijeta. Proučavajući povijesne korijene, razvoj i široku primjenu, otkrivamo kako su ovi uređaji evoluirali u nepogrešive čuvare sigurnosti

Piše: Jani Ferjan, CEO Nomadis; E-mail: info@nomadis.si

Povezivanje detektora metala s povijesnim događajima može se pratiti sve do atentata na američkog predsjednika Jamesa Garfielda 1881. godine. Neposredno nakon tog događaja izumitelj Alexander Graham Bell ponudio je svoju tehničku pomoć u stvaranju uređaja koji bi mogao detektirati zrno metka u tijelu predsjednika. Zajedno s kolegama iz Nacionalne akademije znanosti, Bell je stvorio elektromagnetski detektor metala, koji je postao prvi korak u sigurnosnim praksama kakve poznajemo danas.

 Povijesni korijeni

Razvoj u narednim godinama omogućio je upotrebu prvih detektora metala za deminiranje u Prvom svjetskom ratu. U dvadesetim godinama prošlog stoljeća detektori metala dobili su novu, širu namjenu koja je zauvijek promijenila standarde u sigurnosti. Prvi prolazni detektor metala, odnosno detektorska vrata 1920. predstavili su znanstvenici H. Geffchen i H. Richter u Njemačkoj, u pokušaju da se, bez fizičkog kontakta i pregleda, spriječi krijumčarenje skupocjenog materijala i proizvoda iz tvornice. U današnje vrijeme proizvođači sigurnosnih detektora metala mogu ponuditi vrhunske uređaje s niskim troškovima operativnog rada i održavanja, omogućavajući veliki broj prolaznika i istovremeno visok nivo sigurnosti. U nastavku ćemo navesti i nekoliko različitih primjena detektora.

 Na aerodromima
Detektorska vrata, poput Garrett PD6500i, za upotrebu na osjetljivim kontrolnim tačkama kao što su aerodromi moraju ispunjavati najviše sigurnosne standarde i imati sve potrebne međunarodne sigurnosne, kao i zdravstvene certifikate. Detektorska vrata ne smiju nikako utjecati na zdravlje osoba koje kroz njih prolaze (npr., ako prolaznici imaju ugrađen pejsmejker ili ako su u pitanju trudnice). Ona koriste višezonsku detekciju i osoblje u trenutku alarma dobija LED svjetlosni signal u zoni u kojoj se nalazi metalni predmet, što omogućava bržu dodatnu kontrolu ručnim detektorom, a ne utječe se na protok putnika. Zbog visoke razine sigurnosti na vratima je po traženom standardu uključen program za detekciju na aerodromima i ona su podešena na visoku osjetljivost.

U zatvorima
Detektorska vrata Garrett PD6500i pružaju najvišu razinu sigurnosti i u zatvorskim uvjetima, smanjujući rizik da posjetitelj ili zatvorenik unese opasne predmete. Vrata koriste višezonsku detekciju u oba panela, što znači da je osjetljivost detekcije podjednako raspoređena po prolazu u vratima. Zbog visoke razine sigurnosti na vratima je uključen program za detekciju svih vrsta metala i vrata su, također, podešena na najvišu osjetljivost.

 U sudovima i drugim državnim institucijama
Detektorska vrata su ključni elementi sigurnosti i u državnim institucijama, gdje često čuvaju glavne ulaze u zgrade. Zbog potrebe za velikim brojem prolaza, vrata su podešena tako da zaustavljaju samo one metale koji su karakteristični za sve vrste oružja, dok sitni i bezopasni predmeti ne aktiviraju alarm. Na kontrolnoj tački osoblje je opremljeno i ručnim detektorima metala, tipa Garrett SuperWand ili SuperScanner, kako bi mogli brzo i učinkovito izvršiti pregled bez fizičkog kontakta. To je naročito važno ako se radi o kontroli osobe suprotnog spola.

U školama
Detektorska vrata i ručni detektori metala igraju važnu ulogu u sprečavanju unošenja opasnih predmeta u prostorije škole, pružajući sigurnost učenicima, osoblju i roditeljima. Svi, od nastavnika i školskih upravitelja do kriminologa i psihijatara, pokušavaju utvrditi temeljni uzrok nasilja u školama, koje je u posljednje vrijeme promijenilo sigurnosnu situaciju i u našoj regiji. U usporedbi sa školama bez detektora metala, škole s detektorima metala u, npr., SAD-u pokazuju smanjeni broj učenika koji nose oružje (78% prema 14%), što nas navodi da se zapitamo jesu li detektori metala učinkoviti u stvaranju sigurnijih škola? Odgovor je, naravno, da jesu.
Korištenjem detektora metala postižemo i dodatni učinak, jer samo postojanje detektorskih vrata može djelovati kao odvraćajući faktor. Svijest o prisutnosti ovih mjera može odvratiti potencijalne prijestupnike od pokušaja unošenja opasnih predmeta.

U klubovima i kasinima
U zabavnim objektima detektorska vrata pomažu u održavanju reda i sprečavaju unos oružja ili drugih opasnih predmeta. Nakon nasilnih događaja u jednom noćnom klubu u regiji, postalo je očito da detektorskim vratima zaustavljamo unos oružja, a da istovremeno ne smanjujemo protok posjetitelja. Rezultat upotrebe detektora metala na ulazu u prostorije kluba nije samo očito povećanje sigurnosti već i povećanje renomea lokala u kojem će se posjetitelji osjećati sigurno.

U industriji
Detektorska vrata i ručni detektori metala u industriji koriste se za sprečavanje iznošenja skupocjenih materijala ili proizvoda, čime se čuva integritet i smanjuje trošak proizvodnje. U modernoj industriji često se koriste skupi materijali koji su posljedično dovoljan motiv za pokušaj krađe. Detektorska vrata ili ručni detektori metala detektiraju sve vrste metala – željezo, magnetne i nemagnetne metale poput titana ili inoksa. Detektorom metala na izlaznoj kontrolnoj tački postižemo deterentni učinak, jer samo postojanje detektorskih vrata na izlazu djeluje kao odvraćajući faktor.

Implementacija detektora metala u sigurnosni sustav

Firma Nomadis d.o.o. ovlašteni je zastupnik renomiranog proizvođača Garrett Electronics i u našoj regiji nudi sveobuhvatne usluge klijentima, fokusirajući se na pružanje vrhunskih i ekonomičnih rješenja za povećanje sigurnosti. Ove usluge obuhvataju savjetovanje, dostavu, montažu, osnovno obučavanje operatera i servis, osiguravajući da klijenti dobivaju ne samo vrhunsku opremu već i podršku koja im je potrebna za uspješnu implementaciju detektorskih vrata.

Budućnost detektora metala

Budući razvoj detektora metala usmjeren je na integraciju naprednih tehnologija poput umjetne inteligencije, dubokog učenja i senzorskih inovacija. Očekuje se da će budući detektori metala biti još precizniji, brži i prilagođeniji raznolikim sigurnosnim potrebama. Od prvog rudimentarnog detektora metala do savremenih, sofisticiranih uređaja ovi instrumenti postali su ključni za očuvanje sigurnosti u različitim okruženjima. Ručni detektori – poput SuperScannera i SuperWanda, pružaju mobilnost i preciznost, dok detektorska vrata, poput Garrett PD6500i ili najnovijeg Paragona, osiguravaju širu sigurnost. S neprestanim tehnološkim napretkom, detektori metala ne samo da čuvaju sadašnjost već oblikuju i sigurniju budućnost.

S detektorom metala postižu se pozitivni rezultati, praktično, odmah nakon ugradnje, što je potrebno znati ukoliko nam treba efikasna, brza i visoka razina sigurnosti

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *