Automatizacija objekata Objekti Uredi / Korporacije

AbsistemEnergy aplikacija: Monitoringom potrošnje do energijske učinkovitosti

Rast cijene energenata, zagađenje okoliša, smanjeni energijski resursi i klimatske promjene doveli su energijsku učinkovitost u fokus. Mnoge javne i privatne tvrtke rade na rješenju tog problema te uvode ISO 50001 sustav energijske efikasnosti. Uspjeh u tom naporu u velikoj mjeri ovisi o točnosti podataka o potrošnji

Piše: Miroslav Ćirić, direktor projektne prodaje, Alarm automatika; E-mail: miro@alarmautomatika.com

ABsistemEnergy je posljednje u nizu specijalističkih softverskih rješenja razvijenih u Alarm automatici. Riječ je o aplikaciji za centralizirano prikupljanje, pohranu, analizu i vizualizaciju podataka o potrošnji energenata i vode te praćenje kvalitete i temperature zraka u objektima na jednoj ili više geografski udaljenih lokacija. Svrha aplikacije je omogućiti jednostavnu i brzu analizu podataka o potrošnji kako bi korisnici na temelju njih implementirali mjere koje će dovesti do veće energijske učinkovitosti objekata kojima upravljaju. Podatci o potrošnji energenata s mjernih uređaja na objektima se prikupljaju i šalju putem wM-Bus-a u data logger (koncentrator podataka s mjernih uređaja), koji ih obrađuje. Obrađeni podatci se zatim s data loggera putem mobilne internetske mreže šalju u ABsistemEnergy bazu podataka u definiranim vremenskim intervalima.

 Prilagodba potrebama korisnika

Aplikacija je korisnički podesiva, omogućuje različite razine monitoringa, dok vizualizacija podataka omogućuje njihovo lakše razumijevanje. Prilikom implementacije se definira klasifikacija objekata, parametri bitni za energijsku učinkovitost, kriteriji grupiranja objekata, vrijeme automatskog preuzimanja podataka, sadržaj i učestalost izvještaja te način prikaza podataka.

Važno je istaknuti da korisnik ima potpunu slobodu u izboru mjernih uređaja jer data logger može prihvatiti podatke s mjernih uređaja različitih proizvođača pod uvjetom da podržavaju OMS (Open Metering System). Novi objekti i podatci o njima, kao i mjerna mjesta i parametri, jednostavno se dodaju i ažuriraju u aplikaciji. U slučaju da izmjerene veličine odstupaju od unaprijed definiranih referentnih vrijednosti, primjerice prevelike potrošnje, aplikacija će automatski generirati alarm i proslijediti ga nadležnim službama. Tako se odmah može pristupiti otklanjanju bilo kojeg poremećaja u opskrbi objekata ili kvara, istjecanja vode, plina i slično.

Predstavljena na javnoj manifestaciji

Aplikacija omogućuje niz na podatcima utemeljenih usporedbi (benchmarking) potrošnje među objektima prema različitim kriterijima – tipu, namjeni, klimatskoj zoni, lokaciji, datumu i slično. Tako se jednostavno identificiraju objekti niske energijske učinkovitosti te definiraju prioriteti za energetsku obnovu, bolju organizaciju ili neku drugu mjeru koja će voditi ka uštedama. Podatke prikupljene mjernim instrumentima moguće je uspoređivati s podatcima o potrošnji s računa za razne energente koji se u aplikaciju mogu unijeti automatski iz baza podataka opskrbljivača ili ručno. Inače, aplikacija ABsistemEnergy predstavljena je na 6. Danima elektroinženjera u Podgorici, gdje je održano predavanje “Informacioni sistem za monitoring potrošnje energije i vode u javnim objektima”. Kroz predavanje je predstavljen projekt Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore usmjeren na povećanje energijske učinkovitosti javnih objekata za koji je Alarm automatika razvila ABsistemEnergy aplikaciju.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *