Automatizacija objekata Najave II Softveri Videonadzorni sistemi

Komodifikacija i “uradi sam” prakse

Kako se zahtjevi industrije mijenjaju, a tehnologija evoluira, u paketu dolaze i novi izazovi. Jedan od njih je i neizbježna komodifikacija na tržištu kućnih protivprovalnih rješenja. Razlog za to je uspon interneta stvari. Danas ovaj fenomen neki tradicionalno orijentirani ponuđači rješenja i sistem-integratori vide kao svojevrsnu prijetnju svom poslovanju

Priredila: redakcija a&s Adrije; E-mail: redakcija@asadria.com

Tehnološki razvoj u svijetu protivprovale ne prate spektakularni medijski naslovi kakvi su obično rezervisani za druge sigurnosne sektore. Takav tretman se obično daje kontroli pristupa ili videonadzoru. No, pravi val tehnoloških inovacija je nedavno zapljusnuo i svijet protivprovale, u kojem se danas jednako brzo mijenjaju i zahtjevi samih krajnjih korisnika. Kako je preklapanje savremenih tehnoloških mogućnosti i aktuelnih potreba korisnika donijelo pravu tihu revoluciju u svijetu protivprovale?

Pandemija kao katalizator promjena

Povećanje brzine interneta i procesora, uspon mrežnih sistema i ulazak IP i IoT tehnologija u konvencionalnu upotrebu bili su tehnološki vijesnici promjena u ovom sektoru. Drugi faktor je promjena okolnosti, odnosno posljedica pandemije, koja je dovela do veće potražnje za uslugama daljinskog nadzora u vidu rješenja kojima se upravlja u oblaku. Oboje za cilj ima da znatno poboljša operativnu efikasnost i nivo korisničkih usluga, uz kontinuirani nadzor terena te održavanje i ažuriranje sistema bez potrebe za napornim odlascima na lokacije. Ključna riječ ovdje je konvergencija, a glavne zasluge za njeno omogućavanje igraju uređaji koji, uz protivprovalu, podržavaju internet stvari, IP komunikacije, videonadzor i kontrolu pristupa. Druga važna riječ je proaktivnost. Korisnici danas od protivprovalnih sistema traže da njihova radna mjesta, zgrade i domovi više ne budu pasivni prostori u koje neko prvo provali, a onda se o tome naknadno obavještavaju zaštitari koji izlaze na teren. Umjesto toga, bežični i IP uređaji sada pokrivaju prostor koji se štiti sve do granice perimetra, a ima zadatak da spriječi sigurnosni incident.  

Informacije u realnom vremenu

Osim proaktivnosti, korisnici traže i veću uključenost u zaštitu svojih prostora. Razvoj aplikacija zasnovanih na oblaku omogućava njima i njihovom osoblju da dobijaju informacije u realnom vremenu koje se isporučuju direktno na uređaje. Time se poboljšava vrijeme odgovora na incidente i ubrzava proces donošenja odluka o adekvatnoj reakciji, a tu je i analitika koja je odavno ušla u mainstream segment sigurnosnih sistema. Lažni alarmi su već godinama Ahilova peta u pogledu iskoristivosti svih prednosti protivprovalnih sistema, bilo da ih se tretira kao nužno zlo, finansijska stavka ili tek manja neugodnost. Danas se kroz integraciju raznorodnih tehnologija poput alarma i videonadzornih sistema, a sve pod nadzorom vještačke inteligencije (AI) i dubokog učenja, analitici omogućava da doslovno nauči da prepozna je li unutar zaštićenog perimetra ljudski uljez ili životinja.

Tu je i promjena modela pružanja usluga protivprovalne zaštite, koja je danas u sjeni svemoćnog oblaka. U takvom tehnološkom ambijentu došlo je do strelovitog uspona modela softvera kao usluge (SaaS), koji je u vrijeme pandemije i napuštenih prostorija tokom zaključavanja i karantina ponudio više nego adekvatnu zamjenu za fizički obilazak lokacija.

Sistem-integratori u svijetu protivprovale su zbog toga morali preći na model trajne usluge (ali i zarade) u odnosu na zastarjeli pristup u kojem instalirate jedan sistem i zaboravite na njega. Pri tome su obje strane profitirale – korisnici od unaprijeđenog kvaliteta usluga protivprovalne zaštite, a integratori od dugoročne zarade na bazi pretplate i aplikacija.

 Izazovi na tržištu protivprovalnih alarma

Kako se zahtjevi industrije mijenjaju, a tehnologija evoluira, u paketu dolaze i novi izazovi. Jedan od njih je i neizbježna komodifikacija na tržištu kućnih protivprovalnih rješenja. Razlog za to je uspon interneta stvari i danas ovaj fenomen neki tradicionalno orijentisani ponuđači rješenja i sistem-integratori vide kao svojevrsnu prijetnju svom poslovanju.

Koji je razlog za to? Za početak, ovi masovno dostupni protivprovalni proizvodi danas odražavaju dominantni etos “uradi sam” koji se promovira korisnicima. On u svojoj srži predstavlja odmak od svijeta profesionalnih instalacija od kojeg zavise ovi ponuđači usluga. Umjesto toga, marketinške kampanje se fokusiraju na jednostavne, laički izvedive instalacije, kao i na kreiranje tzv. pametnih okruženja za rad protivprovalnih uređaja. Takva okruženja danas podrazumijevaju povezivanje ovih uređaja u širi ekosistem pametnih domova i njihovu integraciju sa srodnim tehnologijama.

No, nema koristi od žala za “zlatnim dobom” profesionalnih instalacija. Umjesto toga, i sistem-integratori i instalateri moraju prilagoditi svoju poslovnu praksu aktuelnom trendu i fokusirati se na integraciju, pretplatni model i sveprisutno umrežavanje.

Uprkos ovakvoj percepciji “prijetnji” tradicionalnom tržištu protivprovalnih rješenja, neki proizvođači ovdje vide i odličnu priliku za rast. Fokus na “uradi sam” marketinške kampanje imao je još jedan poslovni učinak: rast svijesti o važnosti protivprovalnih alarma, pametnih brava i drugih uređaja koji mogu poboljšati ukupnu sigurnost doma i zaštititi imovinu korisnika.

Postoji i drugi, ali ne i manje važan učinak: promocija profesionalizma u odnosu između dobavljača i instalatera, koji sada moraju zajedno raditi kako bi zadržali povjerenje korisnika. Tu je stigao i neočekivani spasitelj u vidu pojačane svijesti o važnosti cyber sigurnosti u svijetu protivprovalnih tehnologija. Da, život u eri pametnih zvona i interfona znači da se korisnici sada moraju brinuti i jesu li ovi napredni sistemi izloženi opasnosti od hakiranja.

 Certificiranje i savjet zlata vrijedan

Tu na scenu nastupaju integratori i instalateri koji će korisnicima ponuditi stručne savjete i konsultantske usluge u vezi sa zaštitom ovih sistema i odabirom onih najpouzdanijih. Ovdje je važan i psihološki faktor: ukoliko se korisnici mogu pouzdati u svoja “uradi sam” rješenja u smislu njihove otpornosti na cyber napade, onda je sve super. Ipak, sve veći broj njih upravo zbog cyber sigurnosti i ponude manje kvalitetnih sistema na tržištu i danas bira usluge certificiranih instalatera kako bi zadržali nivo zaštite i mirnog sna koje im “uradi sam” protivprovalni sistem ne može ponuditi.

Tako su instalateri nakon prvobitno obeshrabrujuće faze komodifikacije ponovo došli u centar pažnje unutar lanca snabdijevanja u protivprovalnoj industriji. Certifikacija tu igra važnu ulogu. Profesionalne asocijacije u sektoru sigurnosti sada rade na izradi kodeksa za cyber sigurnost, koji obavezuju instalatere protivprovalnih sistema na primjenu odgovarajućih praksi prilikom njihova postavljanja.

Stavke poput korištenja dovoljno snažnih lozinki i naprednog upravljanja pristupnim pravima danas su jednako važne kao i samo sprečavanje upada. Zapravo, naizgled bezazlen uređaj poput IP detektora danas može lako postati prečica preko koje će napadači ovladati ne samo cijelim protivprovalnim sistemom nego i ostatkom mrežnog sistema s kojim je on povezan u pametnom domu. Na kraju, tu je i ključna stvar koja ide u prilog očuvanju statusa instalatera kao relevantnih karika u ovom lancu – spora, ali trajna promjena svijesti o njihovoj ulozi. U vrijeme kada se potrošačima prodaje ideja da su protivprovalni sistemi postali roba široke potrošnje, neiskorijenjena je i percepcija da ovi proizvodi ne nude isti nivo cyber sigurnosti u usporedbi s onima koje nude tradicionalni, sigurnosno osvješteniji igrači na tržištu alarma. A kako bi se ovi protivprovalni sistemi u konačnici ispravno i instalirali, potrebne su vam usluge profesionalnih integratora i tu se krug zatvara. Ipak, i oni će morati imati na umu da čak i tradicionalisti među proizvođačima protivprovalnih sistema moraju računati na trend potražnje za što umreženijim uređajima s višim nivoom korisničkog iskustva. Sve drugo bi bio put u voljno zaostajanje za konkurencijom.

 Tehnički izazovi i edukacija kao netehnički odgovor?

Sektor protivprovale nije ostao imun ni na preovlađujuće trendove na sigurnosnom tržištu, među kojima je pojačan fokus na edukaciju kao preduslov napretka. U prijevodu, to znači da se korisnicima moraju na dovoljno pristupačan način obrazložiti sve prednosti posljednjih dostignuća tehnologije u protivprovali. Od instalatera se danas više nego ikad traži da, kao preduslov dolaska do korisnika, najprije unaprijede vlastito razumijevanje digitalne tehnologije ako žele da idu u korak s industrijom koja se pomjera ka sve povezanijim i integrisanim sistemima.

Danas krajnji korisnici u sektoru protivprovale, kako u njegovom komercijalnom tako i u rezidencijalnom segmentu, očekuju protivprovalne sisteme koji se povezuju na internet i imaju mogućnost praćenja s bilo kojeg mjesta. Paralelno s tim ide i potražnja za garancijama za nepropusnu cyber zaštitu kako bi se osiguralo da uređaji interneta stvari ne postanu prečac za iskorištavanje ranjivosti u kućnoj ili poslovnoj mreži. Zato se duž cijelog lanca opskrbe u protivprovali danas priča o edukaciji. Kod nešto dalekovidnijih karika u ovom lancu već se javlja zabrinutost u vezi sa brzinom donošenja industrijskih standarda koji, nerijetko, kaskaju za brzinom razvoja tehnologije.

Uzmimo za primjer tehnologiju za daljinski pristup protivprovalnim sistemima. Nerealno je očekivati da će ovi sistemi u skorije vrijeme zadovoljiti državne kriterije kako bi ih se moglo smatrati “profesionalnim” uređajima za praćenje. Kako očekivanja krajnjih korisnika rastu, inžinjeri i dobavljači će se morati potruditi da sami dobro razumiju potrebne standarde tako da usvajanje nove tehnologije više ne ometa fokus na usklađenost sistema s važećim propisima.

Oblak koji vjetar ne pomjera

Jedna od prepreka široj prihvaćenosti SaaS modela u protivprovali je, opet, manjak standarda, čije donošenje ne prati dinamiku razvoja tehnologije. Ipak, oblak je tu da ostane. Oni koji će se na njegovo prisustvo morati najbrže naviknuti su instalateri. Preko cloud sistema se mogu kontinuirano pratiti uređaji i alarmi, uz podržani daljinski pristup. To znači da inžinjeri danas mogu daljinski konfigurisati, ažurirati i dijagnosticirati probleme bez potrebe da posjećuju fizičku lokaciju s instaliranim protivprovalnim sistemima. Sa režima izvođenja popravaka nakon što neka komponenta otkaže sada se prelazi na model preventivnog održavanja. To znatno skraćuje vrijeme zastoja u radu protivprovalnih sistema, uz podršku za redovnu isporuku zakrpi i ažuriranja radi zaštite od novootkrivenih cyber prijetnji.

Mogućnost daljinskog programiranja i konfigurisanja sistema znači da je u protivprovali sada moguće kreirati predloške kako bi se omogućio konzistentan dizajn sistema, praćenje usklađenosti sa propisima, upravljanje alarmnom signalizacijom, slanje automatiziranih izvještaja za korisnike i još mnogo toga. Proizvođači softvera povezanih s oblakom danas često podržavaju instalatere namjenskim aplikacijama na pametnim telefonima i stolnim računarima. To omogućava lakše praćenje i izvještavanje o stanju protivprovalnih sistema. Tu je još jedna važna prednost: SaaS model instalaterima osigurava stabilan prihod, kao i uspostavu novih dodirnih tačaka s klijentima. Sve ovo omogućava instalaterima da, u konačnici, pruže bolju uslugu svojim korisnicima, dok istovremeno smanjuju zastoje u radu protivprovalnih sistema.

 Mogu li oblak i sigurnost zajedno?

Kako je ključni argument protiv šire primjene clouda upravo njegova potencijalna poroznost u odnosu na prijetnje, ponuđači usluga u ovom sektoru se fokusiraju na jaku cyber sigurnost. Zato se mnogi odlučuju za zadržavanje čvršće kontrole nad uslugama protivprovalnog nadzora kroz razvoj i upravljanje vlastitom infrastrukturom u oblaku, korištenje usluga internih softverskih timova i sl. Uprkos većim troškovima, uloženo se vraća kroz percepciju stabilnosti koju korisnici traže. To podrazumijeva održavanje i provjere ažuriranja i zakrpi, kao i redovno mijenjanje šifri. Vlasnici domova u kojima se koristi internet stvari i druge povezane tehnologije imaju koristi od oblaka jer mogu sami kontrolisati svoje korisničko iskustvo i daljinski nadgledati protivprovalne alarme. Ipak, u ovom sektoru danas vlada konsenzus da postojeći sistem odobravanja proizvoda ograničava brzinu širenja cloud tehnologije, čak i uslovima kada je potražnja porasla kao rezultat pandemije COVID-a. Bolje upućeniji tvrde da će se, uz adekvatno donošenje standarda, potpuni prelazak na protivprovalne sisteme u oblaku desiti za nekih pet godina. To znači da će, uprkos optimizmu, primjena SaaS modela u svijetu protivprovale ipak blago kaskati za njegovim pandanima u svijetu kontrole pristupa i videonadzora.

 Šta je All-IP?

Prelazak na IoT ili povezane uređaje već je neko vrijeme važan trend u sigurnosnoj industriji. No, čini se da evolucija sektora videonadzora u ovom segmentu počinje utjecati i na svijet protivprovale. Integracija je i ovdje ključna riječ, jer videonadzorni proizvodi danas nude kapacitet da integrišu protivprovalu sa vlastitim analitičkim sistemima. Međutim, industrijski propisi će vjerovatno favorizirati samostalne protivprovalne sisteme još neko vrijeme, iako IP uređaji sada omogućavaju kvalitetniju integraciju s drugim tehnologijama. Oni se danas često dizajniraju da budu dio jedinstvene sigurnosne platforme od samog početka. Ovo je povezano s rastom svijesti o prednostima koje integrisani sistemi za kontrolu pristupa ili nadzor mogu ponuditi. Naprimjer, ako je alarm registriran u sistemu, sigurnosni timovi mogu uživo pristupiti videosignalu s kamera radi boljeg uvida u stanje na terenu. Ako se ovoj kombinaciji doda još i oblak, sve ove provjere se mogu izvoditi i na daljinu.

Prelazak na tehnologiju koja se oslanja na internet sada se odvija uz marketinšku frazu “sveobuhvatni IP” (All-IP). U razvijenim zemljama poput Velike Britanije u toku su napori da se svi sistemi povezani na stare analogne mreže prebace na IP, što uključuje i sigurnosne i protivpožarne alarme. Odbacivanje zastarjelih sistema i prelazak na IP tehnologiju nudi brojne prednosti i za protivprovalne uređaje jer omogućava kvalitetniju integraciju uređaja i mreža. Istovremeno, IP sistemi danas mogu ponuditi bržu komunikaciju za alarmne uređaje, podržati rad bežičnih sistema i postati gotovo nezamjenjivi ako se želi u potpunosti iskoristiti prednosti sistema u oblaku i daljinskog održavanja.

 Utjecaj trendova na aktere

Ove tektonske tehnološko-regulatorne promjene kreirale su svojevrsni cunami unutar protivprovalnog sektora kao cjeline – njega će, kako bi opstali na tržištu, morati “zajahati” svi akteri u njemu. Među najviše pogođenim su instalateri, koji će morati mijenjati svoje poslovne prakse i izaći na kraj s popularnim “uradi sam” modelom. To traži i promjenu stava i pristupa – ova tranzicija se ne treba promatrati kao opasnost, nego kao izazov. Uz odgovarajuće snalaženje, instalateri će dobiti priliku da ne samo nadograde i poboljšaju sisteme alarmne signalizacije već i da ponude usluge u oblaku i dodatne pogodnosti svojim klijentima. Proizvođačima i dobavljačima fokus je na usavršavanju i edukaciji jer opstanak na tržištu protivprovale danas zavisi od poznavanja IP-a, informatičkih tehnologija i cyber sigurnosti.

Lista aktera pogođenih ovim promjenama završava sa krajnjim korisnicima protivprovalnih uređaja. Kako bi izvukli najbolje iz proizvoda za svoj novac, i oni će morati naučiti što više o novim tehnologijama i praksama, posebno uz pomoć instalatera. U svakom slučaju, svijet protivprovalnih rješenja će u godinama pred nama biti pravo bojno bolje, koje će u sjeni medijski naizgled atraktivnijih sektora proći pravu transformaciju čiji će se efekti dugoročno osjećati.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *