Softveri Videonadzorni sistemi

Nova Dahuina tehnologija: Auto Tracking 3.0 olakšava praćenje cilja

Kroz “obuku” na velikom broju slika nadograđeni Auto Tracking 3.0 nudi optimizirano praćenje četiri vrste ciljeva, a izuzev ljudi, brodova i vozila, omogućava i praćenje aviona pomoću prilagođenog firmvera

Priredio: Odjel marketinga, Dahua Technology; E-mail: info.dhslo@dahuatech.com

Auto Tracking 3.0 je Dahuin AI algoritam za praćenje ciljeva iza kojeg stoje godine tehnološkog razvoja. Riječ je o jedinstvenoj tehnologiji za PTZ kamere. Kada cilj aktivira pravilo inteligentne videoanalitike, kamera koristi rotiranje po horizontalnoj i vertikalnoj osi i zumiranje da nacilja metu koja se kreće u sredini ekrana. Cijeli proces praćenja je stabilan, jasan i gladak.

PTZ kamere s automatskim praćenjem imaju niz prednosti nedostupnih fiksnim kamerama. Fiksna kamera može nadzirati samo malu površinu. Kada dođe do upada u nadzirani prostor, ona pruža samo sliku osobe, koju ne može pratiti niti predvidjeti njeno ponašanje. No, PTZ kamere s automatskim praćenjem mogu precizno pratiti metu unutar nadziranog prostora i zumirati prema njoj kako bi prikazala šta je uradila i gdje je otišla nakon upada, što može poslužiti kao dokaz tokom istrage incidenta.

 Važne funkcionalnosti

Vrijedi spomenuti da je novi Auto Tracking 3.0 nadogradio niz AI tehnologija zasnovanih na algoritmu 2.0, uključujući PFA3.0, algoritam za prilagođavanje brzine, algoritam za prilagođavanje pozicije i algoritam za filtriranje smetnji. Rezultat je unaprijeđeno praćenje u sve tri oblasti koje su važne korisnicima: višestrukim tipovima ciljeva, jasnim detaljima i preciznom praćenju.

Kroz “obuku” na velikom broju slika ciljeva, nadograđeni Auto Tracking 3.0 nudi optimizirano praćenje četiri vrste ciljeva, a izuzev ljudi, brodova i vozila, omogućava i praćenje aviona putem prilagođenog firmvera. PFA 3.0 tehnologija fokusiranja ostvaruje duboku integraciju inteligentnih i algoritama za fokusiranje, efikasno poboljšavajući fokus tokom praćenja i snimanja. Algoritam za prilagođavanje brzine može prilagoditi brzinu rotacije PTZ kamere, zumiranje i ekspoziciju slike shodno brzini cilja, čineći cijeli proces praćenja kontinuiranim, glatkim i bez naglih promjena, čak i kada je cilj automobil koji se brzo kreće. Algoritam za prilagođavanje pozicije objedinjuje tehnologiju detekcije ciljeva zasnovanu na dubokom učenju i 3D pozicioniranje, držeći metu u centru slike unutar pravih proporcija dok zumirate ili odzumirate.

 Višestruke primjene

Nova DPT tehnologija može preciznije izračunati okvir cilja koji se prati. Ona omogućava praćenje manjih ciljeva i dodatno povećava udaljenost praćenja, koja bi u idealnim uslovima mogla dosegnuti i 1.500 metara. Drugim riječima, sve dok je cilj unutar dometa nadzora, PTZ kamere mogu pratiti njegovo kretanje s velikom preciznošću. Algoritam filtriranja interferencije može precizno procijeniti smjer kretanja, veličinu koraka i brzinu mete prema karakteristikama vektora kretanja cilja. Cilj se može kontinuirano pratiti čak i u složenim scenama s preprekama, preklapanjem slike, promjenama svjetla itd.

 Dahuine 4G PTZ kamere s aktivnim odvraćanjem se u prirodnim rezervatima koriste za nadziranje ključnih područja, a svjetlima upozorenja i zvukovima odvraćaju uljeze. Na aerodromima prate polijetanja i slijetanja aviona radi veće sigurnosti. U vodotocima mogu pratiti brodove kako bi operaterima pomogle da vide broj plovila i lakše upravljaju njime, a mogu i detektovati nivo vode i aktivirati uzbunu za plovila. Osim toga, Dahuine PTZ kamere često se koriste i u drugim scenarijima kao što su tvornice i industrijski parkovi radi boljeg upravljanja i rada, kontrole rizika i troškova te prevencije upada.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *