Softveri Videonadzorni sistemi

Vještačka inteligencija u praksi: Preciznije rješavanje najsloženijih zadataka

Kada kamere “razumiju” ono što vide, mogu pretvoriti videopodatke u praktične uvide koji korisnicima omogućavaju da predvide i preduprijede potencijalne opasnosti. Kompanija Bosch je prije mnogo godina prepoznala AI kao trend i sve svoje videonadzorne kamere opremila vještačkom inteligencijom kao standardom

Piše: Danijel Jerković, menadžer za razvoj poslovanja i projektnu prodaju za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, Bosch sigurnosni sistemi; E-mail: Danijel.Jerkovic@hr.bosch.com

Sve Boscheve kamere proizvedene na otvorenoj platformi dolaze s vještačkom inteligencijom, tako da korisnici mogu dodati softver kad god žele kako bi unaprijedili funkcionalnosti. Kako se tehnologija videonadzornih kamera razvija i radi s prediktivnom inteligencijom, naprednije kamere će koristiti algoritme dubokog učenja kako bi naučile i prepoznale obrasce i time brže i preciznije rješavale najsloženije zadatke.

Olakšana izrada prediktivnih rješenja

AI kamere kompanije Bosch dodaju smisao i strukturu videopodacima, što će olakšati da svojim klijentima pomognete da se direktno suoče s izazovima. Vještačka inteligencija im omogućava da razumiju ono što kamere snime i daju značenje snimljenom videu pomoću metapodataka. Ovaj proces je važan prvi korak u pretvaranju bogatih kontekstualnih i bihevioralnih videopodataka u korisne uvide. Time je olakšana izrada prediktivnih rješenja, koja korisnicima pomažu da predvide i spriječe nepredviđene događaje. Sve kamere povezuju se s internetom stvari kako bi podržale modele stalnih prihoda putem prodaje usluga i daljinskog pristupa te upravljanja pomoću sigurnog Boschevog oblaka.

Videoanalitika pogonjena vještačkom inteligencijom

S vještačkom inteligencijom kupci mogu dobiti veću vrijednost od prikupljenih podataka. Bosch nudi više videoanalitičkih funkcija, lokalno ili u oblaku, kako bi sigurnosnim profesionalcima pomogli da odgovore na različite izazove i isporuče dodatnu vrijednost izvan same sigurnosti. Ova AI videoanalitika je precizna, konzistentna, pouzdana i jednostavna za korištenje, a sigurnosni profesionalci i korisnici imat će bolje iskustvo rada s jednostavnim UX dizajnom. Standardni slučajevi upotrebe ne zahtijevaju podešavanje. Zahvaljujući intuitivnom grafičkom korisničkom interfejsu, vizuelnim modelima i opcijama prilagođavanja, konfiguracija je moguća za naprednije slučajeve upotrebe.

Mašinsko učenje

Camera Trainer, tehnologija mašinskog učenja, znatno poboljšava nivo zaštite ljudi i imovine i dovodi do novih prilagođenih aplikacija i upotreba. Kamere kompanije Bosch se mogu naučiti da prepoznaju nove objekte i situacije unutar bilo koje scene koju definira korisnik. Instrukcije se mogu dodati u bilo koje vrijeme, a kamere koriste ove upute za obradu budućih scena.

Duboko učenje

Duboko učenje je dio mašinskog učenja sa tri ili više slojeva koji mu omogućavaju da optimizira i precizira ono što uči iz podataka. Autonomnim vozilima omogućava da prepoznaju saobraćajne znakove, otkriju prepreke i utvrde mogućnost sudara. Upravo ove AI tehnologije Bosch je počeo dodavati svojim videonadzornim platformama prošle godine jer one poboljšavaju automatizaciju obavljanjem analitičkih i fizičkih zadataka s većom preciznošću i tačnošću bez ljudske intervencije. Analitika zasnovana na dubokim neuronskim mrežama (DNN) je unaprijeđena korištenjem visokokvalitetnih podataka iz stvarnog života. To im pomaže da prepoznaju obrasce kako bi brže, lakše i preciznije rješavali složenije zadatke.

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *