Videonadzorni sistemi

Novi izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa opisuje industrijske trendove i tehnologije koje treba pratiti u 2021. godini

Godine nakon 2020. će biti decenija bežične tehnologije. Od slušalica do zvučnika, kupci danas uživaju blagodati uklanjanja kablova i primjene bežične tehnologije. U oblasti elektronske kontrole pristupa, ove prednosti uključuju veću isplativost i fleksibilnost jer vlasnicima objekata nude detaljniju kontrolu nad odobravanjem pristupa, njegovim mjestom i vremenom.

IFSEC Global, ASSA ABLOY Opening Solutions i analitičari kompanije Omdia pripremili su novi izvještaj u kojim su navedeni najnoviji podaci o tržištu do kojih se došlo istraživanjem provedenim krajem 2020. Ispitanici su uključivali 400 sigurnosnih stručnjaka iz cijele Evrope i šire, krajnje korisnike, instalatere, integratore i konsultante koji opslužuju velike korporacije i male i srednje kompanije, kao i subjekte u obrazovanju, zdravstvu, industriji, trgovini, infrastrukturi, maloprodaji, bankarstvu i drugim sektorima.

„Svatko ko je uključen u nabavku ili prodaju sistema kontrole pristupa, od OEM proizvođača i integratora do instalatera i krajnjih korisnika, imat će veliku korist od novih podataka i analiza u ovom izvještaju o tržištu“, kaže Russell Wagstaff, direktor platforme u kompaniji ASSA ABLOY Opening Solutions EMEA. „Pored uvida u stanje savremenog tržišta bežične kontrole pristupa, izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa za 2021. nam daje i putokaz kamo ćemo ići“.

Novi izvještaj je besplatan za preuzimanje na campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/wacreport2021.

Primjeri ključnih rezultata istraživanja

Elektronska kontrola pristupa sve se više oslanja na bežičnu tehnologiju. Čak i nakon godine u kojoj su dugoročna ulaganja odgođena ili smanjena, izvještaj opisuje sve šire usvajanje bežičnih brava i sistema pristupa. Podaci iz posebno naručene ankete u izvještaju upućuju na to da preko trećine (37%) krajnjih korisnika koristi bežične brave kao dio ili cjelovito rješenje za kontrolu pristupa. Istovjetni podatak iz izvještaja kompanije ASSA ABLOY za 2014. godinu navodio je tek 23%*.

Izvještaj ispituje i faktore ubrzanog širenja tehnologija mobilnog pristupa na ovom tržištu. Podaci iz ankete sugeriraju da je praktičnost korištenja najvažnija za korisnike sistema i upravitelje objekata. „Gotovo polovina (47%) ispitanika se slaže se da je mobilni uređaj fleksibilniji od fizičkih akreditiva, dok 36% vjeruje da mobilni akreditivi olakšavaju nadogradnju prava pristupa zaposlenika u svakom trenutku“, navodi se u izvještaju.

Preko 90% ispitanika potvrdilo je ključnu ulogu kontrole pristupa za integraciju funkcija upravljanja zgradama. Polovica ili više njih navodi kao prioritet integraciju elektronskog pristupnog sistema sa CCTV-om, alarmima i sistemima za upravljanje posjetiteljima, stoji u izvještaju. Međutim, u praksi je dodatna integracija sistema još uvijek na listi budućih obaveza za mnoge organizacije. Izvještaj istražuje i navodi ključne faktore koji sprečavaju preduzeća da krenu u dublju i pametniju integraciju funkcija zgrada.

„U ekosistemu kontrole pristupa u 2021. godini ključni faktori su skalabilnost, fleksibilnost, isplativost i praktičnost“, dodaje Russell Wagstaff.

Izvještaj o bežičnoj kontroli pristupa za 2021. godinu navodi najnovije podatke i analize koji se tiču održivosti, upravljanja sigurnošću u oblaku, cyber sigurnosti i kontrole pristupa, trajnosti bežičnih brava i još mnogo toga. Preuzmite svoj besplatan primjerak na campaigns.assaabloyopeningsolutions.eu/wacreport2021

*: https://futurelab.assaabloy.com/en/the-access-control-report-2016/

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *