Regija

Novi slovenski Zakon o zaštiti životinja propisuje videonadzor u klaonicama

Narodna skupština Slovenije usvojila je novi Zakon o zaštiti životinja, koji donosi niz važnih propisa čiji je cilj osigurati bolje uslove za životinje i njihovu zaštitu od zanemarivanja i torture.

Najznačajnije izmjene uključuju:

  1. Videonadzor u klaonicama: Zakon obavezuje klaonice da uvedu obavezan interni videonadzor kako bi se osigurali bolji uslovi za životinje tokom procesa klanja. Ovo je ključna tačka zakona koja je izazvala veliku pažnju i podršku organizacija za zaštitu životinja.
  2. Prijelazne štale: S ciljem zaštite zaplijenjenih životinja uvode se prijelazne štale, pružajući im privremeni smještaj i njegu dok se rješavaju pravni aspekti njihovog statusa.
  3. Mobilne klaonice: Uvođenje prenosivih klaonica, koje omogućavaju klaoničarima da pruže bolje uslove za klanje životinja.
  4. Zabrana vezivanja pasa i korištenje u cirkusima: Novi zakon zabranjuje vezivanje pasa i njihovo korištenje u cirkusima, što ima za cilj poboljšati dobrobit tih životinja.

Osim ovih tačaka, zakon predviđa i stvaranje posebne jedinice službenih veterinara, čija će uloga biti kontrola, inspekcija i provođenje zakonskih mjera širom zemlje, kao i uvođenje instituta kvalifikovanog kandidata, koji će raditi na otkrivanju i prijavljivanju slučajeva mučenja i zanemarivanja životinja.

Mnogi zagovornici ovog zakona ističu važnost videonadzora u klaonicama kao koraka ka unapređenju dobrobiti životinja. Ova praksa već je uvedena u mnogim drugim zemljama, što je pokazatelj globalnog trenda stavljanja većeg fokusa na zaštitu životinja u prehrambenoj industriji.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *