Komunikacije i prijenos Tehnologija i proizvodi

Noviteti iz ComNeta: Podrška za serijske podatke u Ethernet konverterima

ComNetov CNFE3DOE2/M, otporan na temperature od -40 do +75 stepeni, omogućava da se bilo koja kombinacija dva RS-232, RS-422 ili dvožična i četverožična RS-485 serijska sklopa ubaci u bilo koju 10/100 Mbps Ethernet mrežu

Piše: Marco Grasselli, menadžer za jugoistočnu Evropu, ComNet

E-mail: mgrasselli@comnet.net

ComNet, američki proizvođač opreme za fiber-optički prijenos i umrežavanje, najavio je uvođenje podrške za serijske podatke u terminalnom Ethernet serveru. Svrha ove centrale je konvertovanje serijskih podataka u IP, njihov prijenos preko Ethernet mreže i na kraju ponovno konvertovanje u njihov izvorni oblik nakon što stignu na odredište. ComNetov CNFE3DOE2/M, otporan na temperature od -40 do +75 stepeni, omogućava da se bilo koja kombinacija dva RS-232, RS-422 ili dvožična i četverožična RS-485 serijska sklopa ubaci u bilo koju 10/100 Mbps Ethernet mrežu.

Kontrola udaljenog hardvera

CNFE3DOE2/M omogućava kontrolu udaljenog hardvera kao da je povezan direktno na COM port. U slučaju da računar nema DB9 serijski port, morat će se koristiti konverter s USB-a na serijsku vezu. CNFE3DOE2/M centrale uključuju dva serijska ulazna i izlazna porta te tri Ethernet porta, u koja spadaju dva električna i jedan SFP port. Serijski podaci na bilo kojem od dva serijska porta konvertuju se u Ethernet te se mogu prenositi do SFP ili RJ45 portova, što uređaju omogućava da se istovremeno koristi kao terminalni server, za prijenos serijskih podataka preko IP mreže te kao medijski konverter u cilju konvertovanja bakarnog prijenosa na fiber-optički. Također je moguć istovremeni lokalni i udaljeni pristup. Korisnici mogu pristupiti jednom serijskom uređaju s interneta, a drugom preko lokalne mreže (LAN) koristeći SSH ili SSL. U ComNetu kažu da postoji povećana potreba da stariji sistemi koji za komunikaciju koriste serijske podatke imaju podršku za pristup preko mreže. CNFE3DOE2 model namijenjen je upravo tome i omogućava udaljenom i lokalnom korisniku da istovremeno pristupe serijskim uređajima povezanim na serijske portove. CNFE3DOE2 predstavlja značajnu preradu izvornog terminalnog servera koji je ComNet predstavio prije nekoliko godina. Kompanija smatra da postoji velika potreba za ovim proizvodima te da imaju veliki potencijal u oblasti kontrole pristupa i u situacijama u kojima se serijski podaci koriste za mašinsku kontrolu. ComNet sa CNFE3DOE2 centralom nudi doživotnu garanciju, što je značajna vrijednost za korisnike i nešto po čemu se ComNet razlikuje od drugih proizvođača.

Prijenos i enkripcija

Serijski podaci u oblasti sigurnosti praktično nestaju u videonadzornoj industriji, ali su još uobičajeni za komunikaciju u starijim sistemima za kontrolu pristupa, detekciju uljeza, protivpožarnu signalizaciju i automatizaciju objekata. U doba digitalne konvergencije ključno je imati mogućnost prijenosa ovih signala Ethernet protokolima, a još je važnije enkriptirati tu vezu i dobro je osigurati kada je u pitanju prijenos preko interneta. Inače, ComNet nudi širok izbor fiber-optičke, bakarne i bežične opreme za prijenos videa i podataka, osmišljene kako bi odgovorila na potrebe sigurnosnih sistema, inteligentnih sistema za transport te industrijskih i komunalnih tržišta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *