Pametni domovi Tehnologija i proizvodi

Assa Abloy: Tehnologija pametnih domova

Novo istraživanje koje je naručila kompanija ASSA ABLOY predviđa nastavak snažnog rasta evropskog tržišta iznajmljivanja turističkih kapaciteta. Podaci upućuju na rast vrijednosti tog tržišta sa 23,28 milijardi eura u 2016. godini na 32,5 milijardi u 2023. s godišnjom stopom rasta od 5,8%, što često ne nudi ni dosta zreliji turistički sektor  Piše: Thomas Schulz, direktor marketinga i komunikacija za EMEA regiju, ASSA ABLOY

E-mail: thomas.schulz@assaabloy.com 

Evropski turisti su praktično izmislili iznajmljivanje turističkih kapaciteta. Ključni momenti u historiji tog sektora su otvaranje kompleksa Gite de France 1951. godine i Interhome u Švicarskoj 1965. godine. Ostali veliki igrači su Owners Direct (u vlasništvu Expediae) i HolidayLettings (u vlasništvu Tripadvisora), koji su skoro deceniju stariji od platformi kao što su FlipKey, HomeAway i Airbnb. Imena najboljih evropskih ponuđača turističkih kapaciteta za iznajmljivanje poznata su svima: Airbnb, Tripadvisor, Wyndham, HomeAway i Wimdu, pa ipak na njih otpada manje od 10% ukupnog tržišta. Skoro 90% prihoda ovog tržišta na području Evrope otpada na igrače bez globalnih pretenzija. Tu spadaju i male ili srednje velike agencije, kao i vlasnici kuća koji direktno nude svoje kapacitete. Lideri u ovom sektoru mogu personalizirati ponudu kroz investicije u marketing. Međutim, u manjim okvirima personalizacija podrazumijeva kvalitetnije i korisniku bolje prilagođene usluge.

Iznajmljivanje pametnih stanova

Iznajmljivanje tzv. pametnih apartmana pogoduje svima u lancu i postajat će sve važnije kako tehnologija pametnih domova bude nailazila na šire prihvatanje. Na kraju krajeva, osjećaj da ste „kao kod kuće“ je ključni adut iznajmljenih apartmana u odnosu na hotele ili hostele. Za moderne turiste pametni telefon je ključni saputnik. Oni ga tretiraju kao “daljinski upravljač” za svako putovanje. On je karta za brod ili avion, kreditna kartica, turistički vodič, a zašto ne i ključ od vrata? Tehnologija je već dostupna i predstavlja ekonomično rješenje za agencije za iznajmljivanje smještajnih kapaciteta i vlasnike nekretnina koje one zastupaju. „Pametni apartmani usrećuju goste, što se lako pretvara u uzvratne posjete, širenje dobrog glasa o nekome i pozitivne recenzije na internetu koje pišu naši klijenti i partneri u brzorastućem biznisu iznajmljivanja turističkih kapaciteta. Ponosni smo što možemo dostaviti hardverska i softverska rješenja koja im omogućavaju da unaprijede svoju ponudu“, kaže Omer Sagi, direktor poslovnog razvoja pametnih tehnologija u kompaniji ASSA ABLOY.

Otvaranje vrata

Iz perspektive vlasnika, Yale pametne brave predstavljaju bitnu nadogradnju sistema mehaničke sigurnosti. S ključevima uvijek postoji rizik od gubitka, neovlaštenog kopiranja ili pozajmljivanja neregistrovanim gostima. Osim ako lično ne obiđete neki prostor, nema drugog načina da provjerite jesu li ga gosti zaključali. Osim toga, luksuzni smještajni kapaciteti su atraktivna meta za lopove. Zahvaljujući pametnim bravama iz Yalea, vlasnik objekta može izdati ili poništiti ključeve kad god to poželi. Jednako jednostavno je izvršiti provjeru jesu li ulazna vrata otvorena ili zaključana. Ukratko, uz instalaciju pametne brave imovina je sigurnija. Pametne brave vlasnicima apartmana nude manje brige o ključevima, a više pozitivnih komentara o njihovoj ponudi. Još jedan važan faktor tržišnog rasta su i prednosti iznajmljenog turističkog smještaja u odnosu na hotel ili hostel u istom cjenovnom rangu. To se odnosi na samu uslugu, kao i na percepciju autentičnosti ponude smještajnih kapaciteta.

I manji igrači na ovom tržištu mogu iskoristiti poznavanje lokalne situacije kako bi gostima ponudili bezbrižan boravak. Iako Evropska unija razmatra usklađivanje propisa, vrlo je vjerovatno da će oni ipak ostati različiti za vlasnike imovine u Madridu, Parizu ili Amsterdamu. Stoga nije iznenađujuće da podaci iz provedenog istraživanja upućuju na dosta brži rast u segmentu rezervacije smještaja preko interneta (9,8%) u odnosu na klasično (3,8%). Osobe koje izdaju manje smještajne kapacitete ne mogu se takmičiti s globalnim brendovima u segmentu optimizacije pretraživanja na internetu ili marketinga. Zbog toga su za njih od sve veće važnosti pozitivni komentari na internetu, kao i dobar glas o njihovoj ponudi. Tu pametna brava iz Yalea može biti od pomoći. Naše istraživanje koje je obuhvatilo vlasnike objekata pokazalo je da više od 50% upita za iznajmljivanje smještaja dolazi zahvaljujući preporukama, bilo da su one poslovne, lične ili neke druge. Posjedovanje pametnog sistema zaključavanja direktno utječe na dobijanje pozitivnih reakcija korisnika.

Dosta vam je izdavanja ključeva? 

Administrativne pogodnosti za vlasnike smještajnih kapaciteta su očigledne. Uz pametne brave, trošite manje vremena na upravljanje ključevima, smanjujete rizik od njihove krađe, gubljenja i neovlaštenog kopiranja. Ukratko, imate manje briga. Yale pametne brave se mogu lako povezati sa sistemom pametnog doma ili kompatibilnom aplikacijom ponuđača usluga, a isto tako bravu je moguće koristiti i kao samostalni sigurnosni uređaj. Vlasnici objekata koji koriste Airbnb trebaju imati na umu i to da od 2017. godine Business Travel Ready status mogu dobiti samo oni koji putnicima ponude prijavljivanje dolaska bez obaveznog ličnog preuzimanja ključa. Dakle, pametne brave koje nudi Yale predstavljaju najsigurniji i najlakši način da vlasnici apartmana gostima ponude ovu pogodnost. Pametne brave onemogućavaju pogrešno zaključavanje. PIN kod ili aplikacija za pametne telefone su sve što im treba za otvaranje vrata, tako da nema potrebe za nošenjem ključa ili strahom od njihovog gubitka. S pametnim bravama svi putnici u velikim grupama mogu ići i dolaziti kad god žele jer svaki gost može imati svoj privremeni ključ.

Popunjeni kapaciteti i sretni gosti 

Agencija Home at Hotel u Italiji već je imala priliku osjetiti pogodnosti pametnih brava u svojim turističkim kapacitetima u Milanu, Rimu i Cagliariju. Ovi kapaciteti su zaštićeni ENTR pametnim bravama koje nudi Yale i integrisani su sa sistemom pristupa SCLAK (www.sclak.com), koji koristi odgovarajuću korisnicima prilagođenu aplikaciju. „Ključevi apartmana se više ne nose posvuda, uz rizik od gubitka ili kopiranja. Sada znamo kada je gost izašao iz apartmana i možemo mu ograničiti pristup ako ne poštuje pravila. Imamo i potpunu kontrolu nad našim pružaocima usluga, u smislu praćenja vremena koje provode u apartmanu ili pripremljenosti apartmana za prijem novog gosta“, kaže Francesco Postiglioni iz agencije Home at Hotel. ENTR tehnologija koju nudi Yale svojim klijentima pruža jačanje vlastitog brenda uz podršku višedecenijskog iskustva koji ta kompanija ima u zaštiti domova i poslovnih prostora širom Evrope. Nakon ugradnje ovih brava agencija Home at Hotel je zabilježila rast broja pozitivnih komentara s najvišim ocjenama, a popunjenost kapaciteta ide i do 80%.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *