Pametni domovi Tehnologija i proizvodi

Evropsko tržište pametnih domova u 2015.

Prema izvještajima analitičkih kompanija, Evropa je drugo najveće tržište pametnih domova saznačajnim brojemdomaćinstava koja vode brigu o potrošnji energije i sigurnosti. Velika Britanija, Njemačka, Holandija, Francuska, Švicarska, Italija i Španija smatraju se najvećim potrošačima proizvoda na ovom dijelu tržišta. Međutim, i nekoliko zemalja istočne Evrope, kao što su Poljska i Mađarska, igraju značajnu ulogu sa inteligentnim hardverom i softverskim rješenjima

Izvor: a&s International

E-mail: editorial@www.asadria.com

Evropsko tržište pametnih ili konektovanih domova u ranoj je fazi rasta od ekonomskog usporavanja 2009. godine. Prema analitičkoj kući MarketsandMarkets, evropsko tržište pametnih domova, koje uključuje čitav ekosistem proizvoda i usluga, trebalo bi dostići vrijednost 15,3 milijarde američkih dolara do 2020. godine, sa prosječnom godišnjom stopom rasta 16,5%. U ovom regionu su sigurnost, ušteda energije, starenje populacije i vladine incijative glavni kreatori rasta ovog tržišta.Regulativne inicijative i razne olakšice koje nudi Evropska unija (EU) glavni su pokretači razvoja u regionu. Izvještaj kompanije KRC Research kaže da u Holandiji vladine inicijative povećavaju potražnju nudeći finansijsku podršku za instalaciju pametnih kućnih uređaja, što je dio programa socijalne pomoći.

Veliki postotak korištenja internetskih konekcija široke propusnosti i mali broj uređaja koji spadaju u kategoriju „pametnih“ čine evropsko tržište pravim zlatnim rudnikom. Ponuđači usluga kao što su telekomi i komunalne kompanije snažno promovišu ovu vrstu uređaja u Evropi. Pa ipak, korisnici su i dalje neodlučni kada je riječ o usvajanjunovih tehnologija zbog nedostatka standardizacije u segmentu međusobne komunikacije, visokih inicijalnih troškova te pitanja privatnosti podataka.

Popularne kategorije proizvoda

Glavne kategorije proizvoda za pametne domove u Evropi su sigurnosna i oprema za kontrolu pristupa, zabavni sistemi, upravljanje rasvjetom, HVAC kontrola i sistemi za nadziranje zdravstvenog stanja, dok su sigurnosni i sistemi za inteligentno upravljanje energijom trenutno najzastupljenije kategorije. Statistike analitičke kuće MarketsandMarkets pokazuju da će sigurnosni sistemi zabilježiti najveću prodaju na masovnom tržištu. Istraživanja druge analitičke kompanije ParksAssociates pokazuju da su sigurnost i lahkoća upravljanja ključni faktori prilikom donošenja odluka kupaca iz Evrope. Pametni detektori dima i senzori za vrata i prozore dobili su najviše ocjene među pojedinačnim uređajima.

Sigurnosno tržište za kućne korisnike u Evropi će, shodno svim istraživanjima, imati stabilan rast. Prema kompaniji Technavio, godišnja stopa rasta trebala bi iznositi 15,5 procenata u periodu između 2014. i 2019. godine. Sa porastom krađa i obijanja stanova u stambenim kvartovima, te porastom starosti stanovništva, potražnja za uređajima tehničke sigurnosti kao što su alarmi, sigurnosni senzori i elektronske brave sve je veća. Takva rješenja se koriste i za nadziranje male djece i kućnih ljubimaca u kućama.Francuska telekom-grupacija Orange nudi paket opreme za kućnu sigurnost kako bi zadovoljila potrebe tržišta. MatthieuDouriez, menadžer za inovacije u Odjelu marketinga kompanije Orange, kaže: “Vjerujemo da su sigurnosni uređaji najbolji način izgradnje pametnog doma. Dizajnirali smo našu mobilnu aplikaciju kako bi podržala veliki broj različitih pametnih kućnih uređaja, uključujući detektore dima, detektore pokreta i alarmne sirene, između ostalih.” Mjesečna pretplata postaje jedan od glavnih načina osiguravanja stalnih prihoda za ponuđače usluga. Homelive sistem, oprema kompanija Orange za pametne domove, trenutno se nudi na bazi mjesečne pretplate, tako da kupci plaćaju 79 EUR za paket opreme, koji se sastoji od tri senzora i kontrolera za automatizaciju doma, te 9,99 EUR mjesečne pretplate.

Upravljanje energijom je veoma traženo

Pametna energija, pojam koji se odnosi na upravljanje energijom, sastoji se od pametnih mjerača, kontrole klima-uređaja i kontrole osvjetljenja. Upravljanje energijom kao direktnu posljedicu ima smanjivanje troškova i emisiještetnih gasova. Sve kompanije koje nude rješenja za automatizaciju, od „startup“do najvećih kompanija, nude smanjenje troškova i individualnu kontrolu svake sobe kao dvije glavne osobine novih proizvoda.

Prema kompaniji Eurostat, statističkoj kući Evropske unije, cijena električne energije u Njemačkoj bila je 29,8 euro centi po kilovat-satu u 2014. Ova cijena bila je druga po visini u Evropi, iza Danske, dok je prosjek 20,4 euro centi po kilovat-satu. Istraživanja kompanije KRC Research pokazuju da od 2.000 ispitanika 37 procenata u Velikoj Britaniji ima ugrađene mjerače potrošnje energenata, a 29 procenata ispitanika iz Njemačke ima ugrađenu kontrolu osvjetljenja.

Bernd Grohmann, tehnički direktor njemačke kompanije eQ-3, koja se bavi proizvodnjom OEM proizvoda za kućnu automatizaciju, kaže: “Od proizvoda naše kompanije kontrola grijanja je najpopularnija, a slijede je automatske roletne na prozorima te sigurnosna oprema kao što su detektori dima, kontrola vrata i prozora. Više od 70 procenata komunalnih troškova u domaćinstvima otpada na grijanje.” Grohmann vjeruje da je u Evropi kontrola grijanja znatno veći segment tržišta od sigurnosnog.

Michael Scheffler, informacijski direktor kompanije EasySmartHome, koja svoje proizvode kupcima nudi putem on-line prodaje i instalatera, naglašava da su pametne sijalice najbolje prodavani proizvodi te da je online prodavnica najveći prodajni kanal kompanije. Sebastian Popović, direktor hrvatske kompanije Zipato, koja proizvodi sisteme bazirane na ZigBee, Z-Wave, KNX, RF433MHz i EnOcean tehnologijama, smatra da proizvodi povezani sa potrošnjom energije, kao što je kontrola osvjetljenja i grijanja, najviše obećavaju kada je rast tržišta u pitanju. Pametni termostat Vebbu povezuje se na postojeće sisteme za grijanje i hlađenje, omogućava individualnu kontrolu svake sobe te određuje različite vremenske rasporede rada sistema u različitim sobama tako što koristi odvojene temperaturne senzore u svakoj sobi posebno. Vebbu pametni termostat je dizajniran za povezivanje na standardne plinske bojlere, klima-uređaje i ostale uređaje za kontrolu temperature u kućama i stanovima. Kompanija koja proizvodi ovaj termostat naglašava da je ovakvo rješenje i do deset puta jeftinije od rješenja sa standardnim termostatima.

“Uradi sam” rješenja

Evropsko tržište pametnih domova sastoji se od “uradi sam” i profesionalnog dijela tržišta. Naravno, različiti regioni ovog tržišta favorizuju različite vrste rješenja. Na osnovu razgovora sa kompanijama koje djeluju na ovom tržištu, može se zaključiti da većina zarade ipak dolazi sa profesionalnog dijela tržišta. JosepCeron, generalni direktor španske kompanije IntesisSoftware, koja se bavi profesionalnim rješenjima, kaže da profesionalno instalirana rješenja u čitavoj kući ili stanu doprinose mnogo više ukupnoj vrijednosti tržišta nego “uradi sam” sistemi. “U suprotnosti sa stanjem na tržištu SAD-a, ‘uradi sam’ sistemi se vrlo rijetko nude na tržištu Španije. Mnogo smo više okrenuti prema profesionalno instaliranim projektima i rješenjima. Možemo reći da je brzorastući sektor konstrukcija udahnuo potpuno novi život automatizaciji domova”, naglašava Ceron.

Ipak, treba znati da je “uradi sam” tržište trenutno veoma popularnobudući da su mnogi maloprodajni prodavači i pružaoci usluga vrlo aktivni kada je riječ o marketinškim aktivnostima. I online i klasične prodavnice važni su prodajni kanali za “uradi sam” potrošače. Ova rješenja sastoje se od jeftinih automatizacijskih proizvoda, koji smanjuju inicijalne troškove, čime se dolazi do cjenovno prihvatljivih sistema za pametne domove. Treba spomenuti i jednostavnost instalacije, koja također povećava potražnju na tržištu.Tobias Andersson, tehnički menadžer kompanije Proove, za proizvode namijenjene pametnim domovima kaže: “Naš cilj u ovom trenutku su ‘uradi sam’ rješenja koja se prodaju u maloprodaji, a to je priličan izazov pošto treba napraviti sisteme koje svako može lahko koristiti.” Andersson kaže da je ključna stvar za uspjeh na “uradi sam” tržištu pojednostavljivanje hardvera i softvera kako bi bili što jednostavniji za upotrebu.

Telekomi i komunalne kompanije pokreću industriju

KrystianBergmann, tehnički ekspert poljske kompanije FibarGroup, koja proizvodi uređaje za automatizaciju bazirane na Z-Wave standardu, kaže: “Najveći utjecaj na tržište imaju telekomi zbog jednostavne činjenice da već posjeduju veliki broj korisnika koji koriste njihove mobilne usluge, što olakšava prodor na tržište pametnih domova i omogućava omasovljavanje ove vrste proizvoda i usluga. U ovom trenutku najveći dio tržišta zauzimaju profesionalni instalateri, ali upravo sada razmatramo načine za proširenje našeg poslovanja posredstvom telekom-kompanija na business-to-consumer (B2C) model.”

RaivoRaestik, osnivač estonske kompanije YogaSystems, koja proizvodi cloud-bazirane IoT sisteme, naglašava: “Telekomi mogu generisati potpuno nove poslovne mogućnosti. Oni već danas mogu uključiti servise za pametne domove u svoju ponudu i tako poručiti korisnicima da su dovoljno inovativni i da posjeduju dovoljno tehnološkog znanja da bi vodili ovaj dio tržišta.” Španska kompanija Sensing&Control, koja proizvodi uređaje za automatizaciju domova, upravljanje energijom i rješenja za daljinsko nadgledanje, nudi raznovrsna i fleksibilna rješenja, uključujući kućne kontrolere i platforme za telekome i komunalne kompanije.”Telekomi i komunalne kompanije svojim korisnicima žele ponuditi različite servise”, rekao je PedroEspinel, komercijalni direktor kompanije Sensing&Control, dodavši: “Čvrsto vjerujem da su telekomi i komunalne kompanije glavni pokretači ovog tržišta. Ipak, problem sa telekomunikacijskim kompanijama je to što tržište nije raslo mnogo brže u posljednjih pet godina jer je već sada prilično zasićeno.”

Startup kompanije, kao što je španskaWattio, koja dizajnira vrlo inovativne uređaje za inteligentni nadzor potrošnje energije, ciljaju na tržište nadzoraputem dva prodajna kanala: maloprodajnih lanaca kao što su Amazon, Dixon, Leroy Merlin i slični, te posredstvom kooperacije sa evropskim telekomima i komunalnim kompanijama kao što je španska Iberdrola. “Trenutno većina naših prihoda dolazi iz maloprodaje. Vjerujemo da korisnici preferiraju proizvode bez mjesečne pretplate. Kombinujući hardverske hubove, detektore pokreta, pametne utičnice i ostalu opremu sa Wattio inteligentnim cloud softverom, nudimo našim korisnicima veliku fleksibilnost i inteligentan način upravljanja”, komentariše LauraMendia, menadžerica klijenata kompanije Wattio. Ova kompanija očekuje saradnju sa osiguravajućim kompanijama u Evropi u bliskoj budućnosti.

Tony Risikko, marketinški partner kompanije Cozify, vjeruje da će pored ISP-ova u Finskoj vrlo važnu ulogu odigrati energetske kompanije. “Nakon što su Apple, Google i Samsung ušli na ovo tržište, sve bi moglo postati igra maloprodajnih prodavnica i proizvođača hardvera”, objašnjava Risikko.

Proizvodi koji se ne mogu kupiti u običnim maloprodajnim prodavnicama postaju sve popularniji, posebno kod ponuđača usluga. Kompanija M2M iz Francuske, koja se bavi proizvodima za kućnu sigurnost, upravljanje energijom, multimedijom i zdravstvenom zaštitom, nudi rješenja po sistemu “ključ u ruke” ili potpuno prilagođena rješenja za telekome kako bi zadovoljila potrebe tržišta. MejdiGharrad, menadžer za razvoj poslovanja kompanije M2M Solution, kaže: “Novi tržišni igrači kao što su ponuđači usluga preferiraju što kraće vrijeme za lansiranje proizvoda na tržište.”

Neiskorišteno tržište

EU ima najveću populaciju starijih građana na svijetu. Zdravstvena zaštita je zbog toga vrlo bitan dio tržišta za kompanije koje se bave rješenjima koja podržavaju pametne kuće i IoT sisteme. Kako bi iskoristili ovaj trend, postoji sve više rješenja koja se tiču udaljenog ili ličnog zdravstvenog nadzora. Kompanija Sensing&Control planira da razvije e-zdravstvo rješenje sa nosivim uređajem za starije osobe, koje bi se na tržištu trebalo pojaviti ovog ljeta.

Privatnost je važna

Tokom istraživanja tržišta vršeno putem intervjua sa potrošačima, analitička kuća IHS je zaključila da je privatnost druga najveća briga za korisnike, odmah nakon cijene koštanja. Industrija treba biti jako oprezna kada je riječ o pokretanju novih servisa i korištenju korisničkih podataka. Izvještaj naglašava: “Korisnicima je veoma važan način na koji će njihovi podaci biti korišteni, te način na koji će pružaoci usluga razumjeti njihove navike ili biti upoznati sa lokacijama na kojima su bili prisutni. Scenariji u kojima se kuća prilagođava lokaciji korisnika, zavisno od sobe u kojoj se nalazi ili ako se nalazi na putu prema kući, vrlo su važni za dalju prodaju proizvoda za kreiranje pametnih domova. Ali, istovremeno, upravo su to polja na kojima korisnici izražavaju najviše zabrinutosti, baš zbog privatnosti koja u umreženom svijetu kao da sve više nestaje.”

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *