Pametni domovi Tehnologija i proizvodi

Najbitnija SMAhome tržišna kretanja za 2016. godinu

Želeći da čitaocima približimo trenutno stanje na svjetskom tržištu industrije pametnih domova, koja još ne zauzima značajan medijski prostor u našoj regiji, u ovom tekstu ćemo potcrtati najvažnije statističke podatke koji se tiču tog tržišta, a koji su objavljeni u izvještajima poznatih analitičkih kuća

Izvor: a&s SMAhome

E-mail: editorial@www.asadria.com

U ovom pregledu kretanja na svjetskom tržištu pametnih domova ukratko ćemo se osvrnuti na izvještaje tri analitičke kuće. MarketsandMarkets predviđa da će globalno HEMS (Home Energy Management Systems – kućni sistemi za upravljanje energijom) tržište konstantno rasti u periodu od 2015. do 2022. godine, Gartner Inc. predstavlja najvažnije IoT tehnologije za 2017. i 2018. godinu, dok TechNavio predviđa rast globalnog tržišta Wi-Fi čipseta u periodu između 2016. i 2020.

1. MarketsandMarkets: Globalno HEMS tržište će dosegnuti vrijednost 3,15 mlrd. dolara do 2022, dok će ZigBee zabilježiti najbrži rast

Prema izvještaju kompanije MarketsandMarkets, predviđa se da će globalno HEMS tržište narasti sa 864,2 miliona američkih dolara u 2015. na 3,15 milijardi do 2022, uz godišnju stopu rasta od 18,36 procenata. Izvještaj navodi tri faktora koji će najviše utjecati na ovaj rast:

  • povećanje uštede energije u realnom vremenu,
  • pogodnosti koje donose cloud tehnologije i analiza podataka,
  • povećana povezivost svih vrsta uređaja.

Izvještaj istovremeno tvrdi kako će ZigBee tehnologija u tom periodu zabilježiti najveći rast, prvenstveno zbog činjenice da podržava vrlo različite mrežne topologije kao što su: mesh, stellate i tree, pa je zbog toga najčešći izbor kompanija koje proizvode HEMS opremu. Još jedan faktor koji će itekako utjecati na rast korištenja ZigBee tehnologija je odlična kompatibilnost, što je već sada privuklo veliki broj Fortune 500 kompanija koje podržavaju ovu tehnologiju i pridružuju se ZigBee alijansi. Sjevernoameričko i azijsko-pacifičko su dva glavna tržišta na koja treba obratiti pažnju. Iako je sjevernoameričko tržište zauzelo najveći dio globalnog HEMS tržišta u 2015. godini, u Azijsko-pacifičkom regionu će rasti najvećom stopom.

2. Gartner: Pet od deset najvažnijih IoT tehnologija za 2017. i 2018. vezane su za tržište pametnih kuća

U svom posljednjem izvještaju Gartner je najavio deset najvažnijih Internet of Things tehnologija za period 2017–2018, u kojem je uključio sljedeće oblasti: IoT sigurnost, IoT analitika, IoT upravljanje uređajima, uređaji niske potrošnje, IoT mreže kratkog dometa i male potrošnje, WAN mreže, IoT procesori, IoT operativni sistemi, procesiranje događaja, IoT platforme te IoT standardi i ekosistemi. U svim tim predviđanjima postoji pet kategorija koje su posebno relevantne za tržište pametnih kuća.

IoT sigurnost

IoT tehnologije donose niz novih sigurnosnih rizika i izazova, kako u samim uređajima tako i u njihovim platformama i operativnim sistemima, njihovoj komunikaciji, pa čak i sistemima na koje su povezani. Sigurnosne tehnologije će morati zaštititi IoT uređaje i njihove platforme od napada na podatke i fizičkih oštećenja. Bit će potrebno enkiptovati njihovu komunikaciju te pronaći načine za zaštitu od sasvim novih vrsta napada kao što su lažna predstavljanja ili denial-of-sleep napadi, koji prazne baterije uređaja. IoT sigurnost je veoma komplikovana disciplina zbog činjenice da većina uređaja koristi jednostavne procesore i operativne sisteme koji ne podržavaju sofisticirane sigurnosne mehanizme.

IoT analitika

IoT poslovni modeli će iskoristiti informacije skupljene od IoT uređaja na različite načine kako bi se bolje razumjelo ponašanje kupaca, poboljšala isporuka i sami proizvodi, te prepoznali i predvidjeli važni poslovni trenuci. Ipak, IoT će zahtijevati i nove analitičke pristupe. Novi analitički alati i algoritmi su potrebni odmah, ali kako obim podataka bude sve više rastao do 2021. godine, potrebe koje budu kreirale IoT tehnologije udaljavat će se od standardnih analitičkih procedura.

IoT upravljanje uređajima

Dugotrajni i ne tako jednostavni IoT uređaji će zahtijevati sve više upravljanja i nadgledanja. Ovo uključuje nadzor rada samih uređaja, nadogradnju sistemskog i aplikativnog softvera, dijagnostiku, izvještavanje i analizu nepravilnog rada, fizičko upravljanje i sigurnosni menadžment. IoT donosi i nove probleme koji su vezani za skaliranje sistema. Alati će morati biti sposobni za upravljanje i nadgledanje više hiljada uređaja, možda čak i miliona.

IoT mreže kratkog dometa i male potrošnje

Izbor bežične mreže za IoT uređaj uključuje balansiranje između mnogo međusobno suprotstavljenih zahtjeva, kao što su domet, trajanje baterije, mrežna propusnost, gustoća, cijena pojedinačne tačke i ukupna operativna cijena. Mreže kratkog dometa i niske potrošnje će dominirati IoT mrežama do 2025, višestruko prevazilazeći broj WAN IoT mreža. Ipak, treba znati da će tehnološki i komercijalni kompromisi donijeti i mnogo različitih rješenja, bez pojedinačnog predvodnika tržišta, pa će se kreirati klasteri oko pojedinih tehnologija, aplikacija i ekosistema.

IoT platforma

Platforme interneta stvari će obuhvatati mnoge infrastrukturne komponente IoT sistema u jedan proizvod. Servisi koje će takve platforme omogućavati spadaju u jednu od tri kategorije:

  • Upravljanje uređajima na niskom nivou, što uključuje komunikacije, nadgledanje uređaja i upravljanje, sigurnost te nadogradnje sistemskog softvera,
  • IoT prihvatanje podataka, njihovu transformaciju i obradu,
  • IoT razvoj aplikacija, uključujući logiku pokretanu događajima, programiranje aplikacija, vizualizaciju, analitiku te prilagođavanje velikim sistemima na koje će se spajati.

Rast tržišta bežičnih čipseta

3. TechNavio: Globalno tržište Wi-Fi čipseta rast će godišnjom stopom 4,15% do 2020. godine

Prema izvještaju kompanije TechNavio, brojni su faktori koji će utjecati na rast Wi-Fi tržišta i pokretati potražnju za Wi-Fi čipsetima. Naprimjer, rastuća integracija između Wi-Fi i mobilnih mreža, dalji razvoj tehnologija koje se koriste u pametnim kućama, rast korištenja uređaja koji imaju ugrađen Wi-Fi, rast korištenja nosivih uređaja te povećana integracija Wi-Fi tehnologija u kućne i velike poslovne mreže. Izvještaj u obzir uzima prihode koje generiše prodaja Wi-Fi čipseta proizvođačima elektroničkih uređaja kako bi izračunao veličinu tržišta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *