Pametni domovi Tehnologija i proizvodi

SMAhome: Prepoznavanje govora i pametna rasvjeta ključni pokretači tržišta

U ovom broju ćemo govoriti o otkrićima i statistici vezanoj za pametne domove, koje je moguće pronaći u izvještajima vodećih kompanija za analizu tržišta. Prema očekivanjima, tržište Sjeverne Amerike i dalje je najveći pokretak razvoja ove industrije

Izvor: a&s SMAhome

E-mail: redakcija@www.asadria.com

Prema nedavnom istraživanju Berg Insighta, broj pametnih domova u Sjevernoj Americi i Evropi dostigao je ukupno 17,9 miliona u 2015. godini, s tim da će Sjeverna Amerika sa 46,2 miliona domaćinstava – ili 35 posto ukupnog tržišnog udjela – do 2020. ostati najveća pokretačka sila iza ove rastuće industrije. Da bude zanimljivije, u izvještaju ABI Researcha predviđa se da će broj korisnika koji koriste glasovnu funkcionalnost na redovnoj mjesečnoj bazi do 2021. porasti na više od milijardu. I na kraju, nedavna anketa koju je proveo Marketsandmarkets također pokazuje da će posao s pametnom rasvjetom biti jedan od najznačajnijih segmenata za dalji rast do 2022. godine.

1. Sjeverna Amerika – najveće tržište pametnih domova 

Prema nedavnom istraživanju Berg Insighta, Sjeverna Amerika će i u doglednoj budućnosti biti najveće tržište za pametne domove. Ova analitička kompanija otkrila je da je broj pametnih domova u Sjevernoj Americi i Evropi 2015. godine dostigao gotovo 18 miliona. U drugom izvještaju iste kompanije također stoji to da Evropa kasni za Sjevernom Amerikom u pogledu širenja i održavanja udjela na tržištu pametnih domova, pri čemu se predviđa da će tržište u narednih pet godina rasti objedinjenom godišnjom stopom od 54 posto, da bi do 2020. godine dostiglo broj od 44,9 miliona pametnih domova.

U izvještaju stoji i to da u najviše korištene uređaje za pametne domove na oba tržišta spadaju termostati, sigurnosni sistemi, sijalice, mrežne kamere i višesobni audiosistemi. Kompanije kao što su Philips Lighting, Sonos, Honeywell, Belkin, Nest, Ecobee, Netatmo i D-Link među ključnim su ponuđačima takvih proizvoda.

2. Ubrzava se humanizacija sistema za prepoznavanje govora

Potreba za prirodnom, konverzacijskom interakcijom između ljudi i njihovih uređaja raste. ABI Research predviđa da će broj korisnika koji koriste glasovnu funkcionalnost na redovnoj mjesečnoj bazi do 2021. godine narasti na više od milijardu, s objedinjenom godišnjom stopom rasta od 80 posto. Što se tiče korporativnih okruženja, ABI Research predviđa da će prirodno procesiranje govora biti od naročite koristi u situacijama koje zahtijevaju korištenje bez ruku, kao što je slučaj u zdravstvu, naftnoj i plinskoj industriji, u fabrikama te u građevinskim zonama. Što se tiče običnih korisnika, glasovna kontrola i konverzacijska interakcija su logičan izbor za korištenje pametnih naočala i uređaja za poboljšanu (AR) realnost, budući da je njihova primarna svrha da ponude iskustvo korištenja bez ruku te efikasan prikaz podataka i interakciju. Uređaji za pametne domove kao što su Amazon Echo i Google Home potaknut će korisnike na korištenje ovog tipa proizvoda, pri čemu će razvoj ličnih asistenata zasnovanih na vještačkoj inteligenciji omogućiti prirodnu i ispunjavajuću interakciju s njima.

3. Rast segmenta pametne rasvjete

Prema izvještaju analitičke firme Marketsandmarkets, jedan od najznačajnijih segmenata za rast predstavljat će sistemi pametne rasvjete. Osim toga, nedavno istraživanje također je pokazalo da se poslovanje s pametnom rasvjetom odnedavno promijenilo. U prošlosti su se, naime, sistemi pametne rasvjete prodavali kao korak naprijed u odnosu na tradicionalne sisteme za upravljanje rasvjetom, ali sada ih se posmatra kao trendovske elektronske proizvode. Osim pametne rasvjete, HVAC kontrola te sigurnosna i kontrola pristupa također će tokom tog perioda proći kroz eksponencijalan rast. U izvještajima stoji da, kao potkategorije sigurnosnog segmenta, geoograđivanje, IP kamere i kontrole za glasovnu aktivaciju trenutno pokreću rast na tržištu automatizacije domova, pri čemu su posljednje dvije kategorije sve popularnije na tržištima Sjeverne Amerike i Evrope.

4. Apple i Microsoft se pridružuju Amazonu i Googleu 

Entuzijazam oko Mac OS-a i Windowsa možda zvuči zaista isprano, ali nagađanja o starim rivalima Appleu i Microsoftu ponovo su u centru pažnje nakon što je Apple na Apple TV-u omogućio ograničenu podršku za Siri. U međuvremenu, Microsoft je također u martu najavio da planira integrisati inteligentnog ličnog asistenta Cortanu u svoju popularnu igraću konzolu Xbox One, gdje će AI sistem biti „lični igraći asistent“, sposoban da vam pomogne da pronađete nove igre, savjete i trikove. Suprotno onome što Google i Amazon rade u segmentu pametnih zvučnika (Google Home i Amazon Echo), Apple i Microsoft će AI asistente iz svojih operativnih sistema koristiti u pametnim TV-sistemima.

Dok će glasovna aktivacija bez sumnje ostati osnova kontrole kućne automatizacije, mogu se primijetiti dva nova trenda – jedan koji podrazumijeva usvajanje malog prijenosnog zvučnika, dok drugi zahtijeva pametni TV. Jednostavnije rečeno, Appleova i Microsoftova rješenja nisu prijenosna – za razliku od Amazonovog Echoa i Googleovog Homea. Prema tome, kada pravite večeru u kuhinji i želite nešto pitati Siri, Apple TV najvjerovatnije neće biti u istoj prostoriji s vama, nego će biti smješten pored vašeg TV-uređaja. Još je prerano za reći ko će prevladati na polju ličnih asistenata, a vrijeme će pokazati kada će Apple, Google i Microsoft sa svojim rješenjima ući u intenzivnu tržišnu utakmicu.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *