Videonadzorni sistemi

Novo istraživanje o trendovima kontrole pristupa u višestambenim zgradama

Višestambene zgrade ili objekti za više porodica  sada su drugi po veličini sektor nekretnina u Europi1. Kao i u mnogim drugim poslovnim sektorima, digitalizacija i ovdje uzima sve više maha. Upravljanje pristupom i sigurnošću može dovesti do prelaska na digitalnu tehnologiju. Time će se racionalizirati poslovanje, a život učiniti ugodnijim za stanare, upravitelje nekretnina i stanodavce, navodi se u novoj bijeloj knjizi. U nastavku ćemo se pozabaviti njenim najvažnijim zaključcima.

Digitalizacija je prodrla u gotovo sva pore svakodnevnog života. Ova tehnologija istovremeno štiti i ljude i imovinu jer „tržište svjedoči digitalnoj transformaciji”, navodi se u bijeloj knjizi.

Kada stanari ili vlasnici odaberu višestambenu zgradu, oni vjeruju da će im upravitelji objekta pružiti sigurnost i zaštitu bez većih problema ili briga. Upravitelji zgrada na ukazano povjerenje uzvraćaju odgovornošću, uprkos vremenskim i troškovnim pritiscima koji neizbježno dolaze s poslovanjem na konkurentnom tržištu.

Ovo je jedna od glavnih motivacija za traženje rješenja koja mogu pomoći u smanjenju složenosti upravljanja objektima: veća učinkovitost pomaže upraviteljima objekata s više stanova da poboljšaju svoje usluge i povećaju zadovoljstvo stanara. Kada se učinkovito implementira, rješenje za digitalni pristup u zgradi može ponuditi besprijekorno iskustvo stanarima i ojačati reputaciju vlasnika stambenog objekta. To nudi i konkretan povrat uloženog.

Paralelno s digitalizacijom raste i privlačnost ključeva na mobilnim telefonima kao još jedne teme kojom se bavi ova bijela knjiga. Mnogi stanari sada očekuju mobilne pogodnosti u svemu, od dostave hrane i bankarstva do putovanja.

S mobilnim pristupom oni dobijaju umreženo iskustvo, uz mogućnost bezbrižnog kretanja po objektu, odnosno između stana i zajedničkih prostorija kao što su teretana, praonica ili privatni vrtovi. Umjesto hrpe ključeva, oni sa sobom nose jedan fleksibilni virtualni ključ koji se može dijeliti kako bi se posjetiteljima i na daljinu omogućio pristup.  Stanari s posjetiteljima ili članovima porodice mogu dijeliti privremene ključeve s ograničenim periodom važenja.

Ako su ispravno integrirani s digitalnim pristupom i sistemima kućne automatizacije, ključevi dodatne  nude prednosti kao što su pametnije korištenje energije i sigurnosne obavijesti koje se šalju u stvarnom vremenu. Zato praktičnost, umreženost i kontrola pokreću globalno tržište tehnologija u stambenim objektima koje bi do 2030.2 moglo dostići vrijednost veću od 32 milijarde USD (30 milijardi EUR) godišnje.

„Kako se sve više pametnih uređaja ugrađuje u višestambene jedinice, vrijednost integracije kontrole pristupa u ekosistem pametnih kuća samo raste“, navodi se u bijeloj knjizi.

Upravljanje sigurnošću i pružateljima usluga štedi vrijeme

Digitalizacija pogoduje i vlasnicima nekretnina, investitorima i upraviteljima. Ona nudi učinkovit način zaštite zgrade za stanare i posjetitelje, kao i za privremene pružatelje usluga ili izvođače radova3.

Uz digitalni sistem, pružatelji usluga dobijaju pristupne akreditive koje odgovaraju njihovim potrebama u precizno definiranom vremenskom razdoblju i na konkretnoj lokaciji. Fleksibilni pristup se može odobriti za više prostorija, po potrebi. Na primjer, čistačice mogu dobiti pristup pet dana u sedmici, između 6 i 9 ujutro. Njihovi programabilni akreditivi otključavaju vrata zgrade samo unutar ovog vremenskog intervala. Po njegovom isteku, njihova pristupna ovlaštenja se automatski poništavaju.

Uz digitalni pristup, osoblje objekata više ne troši vrijeme na tradicionalno upravljanje ključevima, niti mora mijenjati brave kada se ključevi izgube, što je prečesto dešava kod mehaničke zaštite. Svaki izgubljeni akreditiv se brzo briše iz sistema i on više neće moći otključati vrata, ormariće ili prostorije obuhvaćene kontrolom pristupa.

Ova dodatna fleksibilnost u radu štedi vrijeme, što se posebno odnosi na mogućnost upravljanja pristupom s bilo kojeg mjesta preko udaljenog sistema ili oblaka.

Pogodnosti za vlasnike zgrada, investitore i menadžere

„Digitalno rješenje nudi fleksibilnost za skoro sve potrebe korisnika i upravljanja zgradom,” kaže David Moser, potpredsjednik i voditelj rješenja za digitalni pristup u regiji EMEIA u ASSA ABLOY Opening Solutions.

„Umreženo rješenje upraviteljima nekretnina nudi daljinsku kontrolu nad prostorijama. Odabirom digitalne tehnologije vi štedite vrijeme i novac jer je naša rješenja lako nadograditi, bez potrebe za kablovima. Pristup ne bi trebao biti problem. On se mora odvijati besprijekorno i na praktičan način, kako za stanare, tako i za upravitelje zgrada. Svi trebaju biti opušteni i bez stresa“.

Sa stanovišta ulaganja, digitalizacija nudi više od trenutnog povrata uloženog.

„Pošteno je reći da naše iskustvo i stručnost u stambenoj sigurnosti i zaključavanju nema premca“, dodaje on. „Ali niko ne može sa 100% sigurnošću predvidjeti kuda ovo tržište ide. Svakako, instaliranje digitalnih sistema u novogradnju i njihova bežična ugradnja na postojeće lokacije predstavljaju najbolji način da se višestambeni objekat prilagodi budućim potrebama“.

Nova bijela knjiga nazvana „Upravljanje pristupom i sigurnošću u višestambenim objektima: prelazak na digitalnu tehnologiju“, istražuje brojne trendove u ovom dinamičnom sektoru, uključujući prenamjenu uredskih u stambene prostore i promjenjiva očekivanja korisnika u 21. stoljeću.

Preuzmite besplatan primjerak na https://www.assaabloy.com/group/emeia/campaigns/multi-residential-whitepaper

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *