Regija Seminari

Održan prvi regionalni online forum sigurnosne industrije

Vodeći regionalni magazin za kompletna sigurnosna rješenja, a&s Adria, organizirao je krajem mjeseca aprila prvi online forum industrije sigurnosti. Temeljna ideja foruma bila je da na jednom mjestu okupi vodeće ljude iz industrije koji će podijeliti svoja iskustva tokom pandemije.

Učesnici foruma bili su predstavnici komora zaštitara iz zemalja Jadranske regije te direktori kompanija iz svake od zemalja regije. Na samom početku, gostima se obratio Tone Stanovnik, vlasnik Špica Group iz Slovenije, koji je rekao da je „nakon velikog rasta doživljen nagli pad i vjerovatno nećemo biti u istom okruženju kada pandemija prođe.“ Boris Popović, vlasnik Alarm automatike, osvrnuo se kazavši da ekonomija definitivno jeste u zastoju i da je virus prestrašio mnoge ljude. „Treba procijeniti svoju situaciju i svoje mogućnosti, jer nisu svi u istoj situaciji. Veliki dio klijenata je određenom stanju šoka i mislim da to nije dobro, da trebaju da razumiju problem i pokrenu se,“ spomenuo je Popović.

Vladimir Kos iz kompanije IP Way (Srbija) govorio je iz pozicije distributera opreme i rekao je da smatra „da su distributeri dosta lakši udarac imali u prvom periodu, i prilično brže su prešli na rad od kuće. Posao za distributere je nastavljen bez problema, ali samog posla definitivno ima sve manje. Svi su podigli ručnu. Neke navike u poslovanju ćemo morati da promijenimo. Odložena su plaćanja u ovom periodu,“ rekao je Kos.

Dragana Kosić iz Sector Security (BiH) kratko se osvrnula na iskustvo iz oblasti fizičke zaštite i rekla da „je očekivala mnogo veći pad posla i prihoda, ali da su prihodi pali za nekih 10 posto. Najviše smo na gubitku zbog stopiranja projekata.“ Na aktuelnu situaciju osvrnuo se i Toni Stojanovski iz kompanije Wizard sistemi iz Sjeverne Makedonije kazavši da „smatra da se uspješno nose sa nedostatkom posla ulažući u obrazovanje osoblja.“

Na kraju, gostima se obratio Granit Hasani iz kompanije Besa Security (Kosovo) koji je potvrdio da su mnogi projekti otkazani, kao i u drugim zemljama. „Na Kosovu veliki centri ne rade i zatražili su odgodu plaćanja, ali mi i dalje moramo da radimo nadzor nad tim objektima,“ rekao je Hasani osvrnuvši se samo na jedan od izazova sa kojima se kompanija suočava.
Nakon direktora i vlasnika kompanija, gostima su se obratili predstavnici komora koji su podijelili posljednje informacije iz svojih zemalja kada se radi o mjerama koje su države uvele, koji su efekti tih mjera i kakva su rpedviđanja za ubuduće.

Sva obraćanja možete pogledati na našem Youtube kanalu.

Bez obzira na velike izazove, svi učesnici izrazili su veliko zadovoljstvo zbog organiziranja online foruma i podijelili svoje želje za skorim okupljanjem i nastavkom međusobne saradnje.

Slijedeći online forum biti će održan 31.5. Učesnici su vodeće kompanije koje će podijeliti iskustvo o tome kako ostati na vrhu bez obzira na okolnosti.

Registrovati se možete već sada klikom na link

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *