Sajmovi

Održani Made Expo, Sicurezza i Smart Building Expo

Tri su sajma prvi put održana istovremeno. Više od 700 kompanija učestvovalo je u poslovnim događajima posvećenim građevinskoj i sigurnosnoj industriji

Priredila: redakcija a&s Adrije; E-mail: redakcija@asadria.com

Tehnologija, održivost, inovacije u građevinskim materijalima, cyber sigurnost, vještačka inteligencija i digitalizacija pokretači su ovogodišnjih izdanja triju sajmova MADE Expo, Sicurezza i Smart Building Expo, koji su privukli 45.516 stručnjaka. Tri događaja, prvi put održana u isto vrijeme, dala su sveobuhvatan pogled na materijale, tehnologije i propise za građevinski i stambeni sektor s više od 700 prisutnih kompanija.

Inovacije ne staju

Sicurezza i Smart Building Expo predstavili su najbolje u oblasti sigurnosti, zaštite od požara i sistemskih rješenja koja čine zgrade i gradove pametnim. Vještačka inteligencija, duboko učenje, integracija tehnologija koje postaju komponente visokonaprednih platformi za upravljanje domovima i zgradama, klupe koje služe i za punjenje bicikala i električnih skutera te sistemi videonadzora i ozvučenja koji omogućavaju trenutni kontakt s policijom u slučaju opasnosti – rezultati su istraživanja i razvoja koji u posljednje dvije godine nikada nisu stali, ali su efektivno doprinijeli povratku u novu normalnost.

S druge strane, MADE Expo je bio pravi izlog za predstavljanje visokoinovativnih građevinskih proizvoda. Jedan od najinovativnijih, i s jakom komponentom održivosti, je vezivni materijal sposoban da prikuplja štetne plinove i pročisti zrak kroz proces fotosinteze sličan onom u biljkama. Potom, tu su i paneli za zvučnu izolaciju izrađeni u potpunosti od plastike koja se može reciklirati, ali i strukture s antiseizmičkim svojstvima koje mogu apsorbirati oscilacije zgrada u slučaju zemljotresa.

Bogat sadržaj

“Svi ovi istovremeno održani događaji imali su zajednički imenitelj: pozitivan odgovor javnosti i kompanija. Izlagači su izvijestili da su posjetioci na tri događaja bili visokog kvaliteta. Značajno je bilo i prisustvo međunarodnih posjetilaca, sa 94 zemlje koje su bile predstavljene tokom izložbe. Konačno, uspješan je bio i simultani karakter sajmova. Cilj timskog rada, iskorištavanja potencijalne sinergije u opskrbnom lancu i sadržaju, u velikoj mjeri je postignut. Živimo u eri sve veće povezanosti sektora i sajmovi moraju sve više igrati ulogu akceleratora poslovnih prilika i kroz njegovanje ovih veza”, rekao je Luca Palermo, generalni direktor sajamskog centra Fiera Milano.

Veze su se razvijale uglavnom kroz bogat raspored događaja. Proteklih dana održano je više od 150 treninga: od održivosti radova na renoviranju do cyber sigurnosti, prolaska kroz stručnu certifikaciju, regulativa, evolucije pametnog grada i tema vezanih za poticaje, super bonuse i koncesije. Svi događaji bili su potvrda uloge sajma kao poslovne prilike, ali i kao edukacijskog centra sposobnog da interpretira evoluciju tržišta.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *