Stambena sigurnost Uredi / Poslovni prostori Vatrodojava

Osiguravanje kontinuiteta rada u kritičnim područjima

Siemens Smart Infrastructure predstavio je nova prirodna sredstva za gašenje požara Sinorix NXN. Fokusirajući se na zaštitu života, imovine i kontinuiteta poslovanja, novi portfolio za gašenje požara kombinuje jednostavnost s naprednom tehnologijom

Piše: Igor Kulašić, voditelj divizije Building Technologies, Siemens d.o.o.; E-mail: igor.kulasic@siemens.com

 Sinorix NXN sredstva sačinjena su od prirodnih plinova argona, azota i ugljik-dioksida, što ih čini idealnim za specifična područja primjene kao što su skladišta hemikalija (argon), kritična električna infrastruktura (azot) ili područja bez osoblja (ugljik-dioksid). Korišteni su samo agensi i spojevi koji se već nalaze u našoj atmosferi i ne štete okolišu.

Ekološki prihvatljiv i održiv portfolio

Nova sredstva za gašenje su hemijski inertna i ne stvaraju štetne reakcije ili nusproizvode u kontaktu s vatrom. Čak i u slučaju incidenta, ne ostavljaju nikakve ostatke za čišćenje ili odlaganje i time osiguravaju brzi nastavak poslovanja. Inertni agensi imaju slabu električnu provodljivost, što ih čini idealnim u bilo kojoj primjeni gdje je važna zaštita kritične infrastrukture. Argon, azot ili ugljik-dioksid imaju odlična svojstva za gašenje požara klase A (čvrste tvari), B (zapaljive tekućine) i C (zapaljivi plinovi), dok je argon pogodan i za požar klase D (metalni požari), a azot za klasu E (električni požari). Sinorix NXN sredstva imaju nulti potencijal oštećenja ozona i ne podliježu regulatornim ograničenjima ili postepenom ukidanju. U čistom obliku ili miješanim jedinjenjima, pružaju izvanredna svojstva za borbu protiv širokog spektra opasnosti od požara.

Azot je najprikladniji kada štiti kritičnu električnu infrastrukturu, kao što je ona koja se obično nalazi u prostorijama sa switchevima, sistemima za pohranu energije ili podatkovnim centrima. Argon je odličan za prostore u kojima postoji rizik od zapaljenja metala i skladišta hemikalija, dok se ugljik-dioksid koristi u lokalnim primjenama gdje nema osoblja, kao što su uljne kupke i transformatorske stanice. Osim toga, sredstva ispunjavaju zahtjeve EN standarda i smjernica te imaju odgovarajuće certifikate, uključujući VdS i CNPP.

Novi dizajn

Nova ADV tehnologija (napredni ventil s dvostrukim aktiviranjem) kompanije Siemens štedi troškove i povećava efikasnost kroz sve faze trajanja sistema za gašenje požara. Portfolio proizvoda je pojednostavljen uvođenjem višenamjenskih komponenti koje su iste za sve vrste agensa. Ovo čini proces dizajna fleksibilnijim i efikasnijim. Pomoću ADV tehnologije drastično je unaprijeđena zamjena cilindara i skraćeno vrijeme ugradnje.

Podrška za duži vijek trajanja zgrade

Siemens ima kompetencijski centar u Beču i postrojenje za testiranje u Švicarskoj, gdje se testiraju i unapređuju nova i specijalna rješenja za gašenje požara. Osim toga, kompanija podržava cijeli vijek trajanja zgrade najnovijim digitalnim alatima, a pristup Siemensovoj stručnosti, znanju u projektovanju sistema i iskustvu smanjuje prekomjeran inžinjering i troškove projekta uz povećanje zaštite od požara.

Novi sistemi za gašenje požara Sinorix NXN lako se integrišu u kompletna rješenja za zaštitu od požara, uključujući vatrodojavne i evakuacijske sisteme, čime se optimizira upravljanje objektima omogućavajući digitalne usluge zasnovane na oblaku, koje znatno smanjuju operativne i troškove održavanja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *