Svijet

OSSA predstavila speficikacije za cyber sigurnost kamera i Vijeće developera aplikacija

Alijansa za otvorenu sigurnost i zaštitu (OSSA) najavila je dva ključna događaja kao dio svoje misije na promociji pouzdanih i inovativnih sigurnosnih i zaštitnih rješenja.

Članovima je sada dostupna nova specifikacija mjera za cyber sigurnost kamera te je predstavljeno novo Vijeće developera aplikacija, osmišljeno kako bi privuklo i uključilo programere u rastući ekosistem zainteresovanih strana u oblasti sigurnosti, zaštite i automatizacije zgrada.

Najnovija tehnička specifikacija o cyber sigurnosti kamera sadrži definicije i smjernice u vezi s obaveznim i neobaveznim sigurnosnim postavkama kamere. Uglavnom se temelji na postojećem standardu Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC), s dodatnim fokusom na tržište sigurnosti i OSSA-inu filozofiju transparentne podjele uloga i odgovornosti između proizvođača kamera, operativnih sistema (OS) i sistema na čipu (SoC). Specifikacija također propisuje promjenu odgovornosti u slučaju da proizvođači sami modificiraju operativni sistem.

OSSA-in ekosistem osmišljen je da poveća povjerenje, omogući zajedničke inovacije i otvori nove mogućnosti za zainteresovane strane u industriji i kupce. Okosnica ove inicijative je prvi zajednički set tehnologija, kojim se propisuje upotreba zajedničkog OS-a te prve tri OSSA-ine specifikacije: za interfejs aplikacija (dostupna članovima OSSA-e), za usklađenost kamera (dostupna javnosti) te za cyber sigurnost kamera (dostupna članovima OSSA-e).

Vijeća developera aplikacija
Budući da su programeri veoma važni za OSSA-in ekosistem, Alijansa je početkom 2021. kreirala novu ponudu koja će uključiti takve, obično manje firme u sferu sigurnosti i zaštite. Ovo je važan koridor koji treba uspostaviti između te dvije grupe, jer je koncept otvorene platforme sve više prihvaćen, a aplikacije – posebno na Androidu – postaju integralni dio prilagođenih rješenja širom industrije sigurnosti i zaštite. Godišnja naknada za Vijeće iznosi 250 ili 500 dolara godišnje, ovisno o veličini kompanije.

“Iako je naša alijansa mlada, neprestano me impresionira agilnost članova i čvrsta posvećenost uklanjanju prepreka i pomjeranju granica ka zajedničkom rastu industrije”, kaže Johan Jubbega, predsjednik OSSA-e. “Stalno gradimo tu viziju: članovi ne samo da su prihvatili OSSA-inu filozofiju već imaju hardver dostupan na tržištu i digitalnu trgovinu aplikacija.”

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *