Svijet

Pandemija jača globalni tržišni potencijal u segmentu kontrole pristupa

Tržište kontrole pristupa će zabilježiti rast sa 8,6 milijardi američkih dolara u 2020. na 12,8 milijardi dolara do 2025. godine, uz složenu godišnju stopu od 8,2%, podaci su najnovijeg izvještaja Marketsandmarketsa o stanju tržišta kontrole pristupa i utjecaju pandemije koronavirusa na taj sektor. Raste primjena bežičnih sigurnosnih i sistema baziranih na internetu stvari u kombinaciji s platformama za računarstvo u oblaku. Ovo su ključni faktori koji potiču rast tržišta kontrole pristupa, navodi se u istraživanju.

Očekuje se da će biometrijski čitači zabilježiti najveću stopu rasta. Biometrijske tehnologije koriste se za mjerenje različitih fizioloških parametara s ciljem identifikacije i provjere autentičnosti. Tržište biometrijskih sistema dodatno je podijeljeno na sektore tehnologija za prepoznavanje otiska prsta, dlana, šarenice oka, lica i glasa. Biometrija je jedna od tehnologija koja se najbrže razvija i koristi se za osiguravanje perimetra. Ona omogućava prepoznavanje fizičkih karakteristika osoba kako bi se osigurao kontrolisani fizički pristup infrastrukturi. Ova se tehnologija sve više koristi u državnim zgradama, proizvodnim postrojenjima, elektranama, vojnim objektima i preduzećima.

Analitičari navode da je poslovna vertikala najveći krajnji korisnik sistema za kontrolu pristupa, uključujući korisnike poput kompanija i podatkovnih centara, sektora bankarstva, finansijskih usluga i osiguranja, maloprodajnih objekata, tržnih centara i objekata za razonodu. Zaštita u vidu sigurnosnog osoblja je zahtjevna i skupa. Potražnja za sistemima za kontrolu pristupa se povećava, jer oni znatno smanjuju potrebu za zaštitarima i tako smanjuju troškove.

Sjeverna Amerika i dalje je najveće tržište u pogledu primjene sistema kontrole pristupa. Američke, kanadske i meksičke kompanije ulažu znatne napore kako bi povećale stručnost i razvile inovativne sisteme i usluge za kontrolu pristupa. Time ostvaruju veću konkurentsku prednost i povećavaju udio na tržištu. Rastući broj cyber i malware napada primorao je više država i sigurnosnih agencija da unaprijede sigurnosne funkcije tokom transakcija, što ostvaruju instalacijom RFID i biometrijskih tehnologija, a to doprinosi ukupnom rastu tržišta kontrole pristupa.

U izvještaju se navodi da su ključne kompanije uključene u razvoj i isporuku sistema kontrole pristupa Dormakaba, Assa Abloy, Johnson Controls, Allegion, Honeywell, Identiv, Suprema, Thales, Bosch, NEC i Idemia.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *