Regija

Epsimax videomodul za kontrolu saobraćaja tunelom Učka

Za optimalno i sigurnije putovanje Istarskim ipsilonom, sistemom autoputeva u Hrvatskoj, koji čine autoput A8 (Matulji – Kanfanar) i A9 (slovenska granica – Kanfanar – Pula), brine se BINA-Istra, a tome je doprinio i najnoviji projekt modernizacije nadzornog centra tunela Učka, zamjena videozida te nadogradnja videonadzora.

Projekat je realizirao Eccos vlastitim aplikativnim rješenjem EpsimaxTM.

Upravljanje i nadzor tunela SCADA sistemom i videonadzorom provodi se na novom videozidu kojim upravlja Epsimax. Operateru istovremeno daje prikaz i sistema za upravljanje saobraćajem i različitih kamera, ovisno o trenutnoj situaciji u tunelu (slijedni prikaz kamera za pregled stanja u tunelu te posebna alarmna mjesta za prikaz kamera povezanih s detektiranim incidentima). Integrisan je i sistem automatske detekcije incidenata u tunelu.

Epsimax je aplikacija za integraciju sistema tehničke zaštite, a njena posebnost je modularnost, koja joj omogućava potpunu prilagodljivost zahtjevima korisnika, pa se razni moduli mogu po potrebi uključiti ili isključiti. U ovom projektu Epsimaxov videomodul na videozidu prikazuje proizvoljno definirane scenarije, odnosno konfiguracije prikaza raznih izvora kao što su nadzorne kamere, videosignali iz trećih izvora (SCADA računari, računari drugih videonadzornih sistema), web-preglednici i sl. na videozidu sastavljenom od dvanaest monitora, koje Epsimax koristi kao jedinstveno “platno” za prikaz.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *