Svijet

Polaris: veliki rast tržišta testiranja sigurnosti softvera

Prema procjeni Polaris Market Researcha, globalno tržište testiranja sigurnosti softvera će se 9,3 milijarde dolara u 2022. dostići vrijednost 41,6 milijardi do 2032. godine, s godišnjim prosječnim rastom od 16,2%.

Riječ je o ključnom procesu u otkrivanju softverskih ranjivosti, prijetnji i rizika. Ispitivanje sistema efikasno pomaže u preveniranju gubitka podataka, prihoda i štete ugledu organizacije. To je važno za kompanije svih veličina, jer pomaže u pronalaženju potencijalnih slabosti i rupa u softverskom sistemu, bilo da dolaze iz internih ili eksternih izvora.

Globalno tržište testiranja sigurnosti raste zbog sve veće ovisnosti o kritičnim poslovnim web i mobilnim aplikacijama, što zahtijeva pojačanu zaštitu krajnjih tačaka. Preduzeća preduzimaju mjere kako bi pojačala sigurnost i spriječila finansijske gubitke uzrokovane sve sofisticiranijim cyber napadima. Osim toga, i stroge regulative koje nalažu usvajanje rješenja i usluga za testiranje sigurnosti potiču rast tog tržišta.

Ipak, postoje izazovi koje treba rješavati, poput manjka stručnjaka za sigurnost i visokih troškova povezanih s provođenjem sigurnosnih testova. Uprkos tome, sve češće testiranje sigurnosti softvera u oblaku, zajedno s napretkom testnih tehnologija kao što su DevOps, DevSecOps i Agile, unosna je prilika za širenje tržišta u narednom periodu.

Evoluirajuće cyber prijetnje

Rješenja za sigurnosno testiranje u oblaku postaju sve popularnija zbog skalabilnosti i ekonomske isplativosti. Kako nove tehnologije poput IoT-a i blockchaina dobivaju na značaju, specijalizirane testne usluge postaju neophodne. Rast na tržištu dodatno potiče evolucija kibernetičkih prijetnji, čime testiranje sigurnosti softvera postaje nužno ulaganje za kompanije koje žele ojačati svoju digitalnu infrastrukturu i zadržati povjerenje korisnika.

Neki od ključnih igrača spomenutih u istraživanju su: Accenture, Cognizant Technology Solutions, DXC Technology Company, IBM Corporation, Micro Focus International, NCC Group, Paladion Networks Private, Qualys, Rapid7, Synopsys, Trustwave Holdings, Veracode, Whitehat Security (postao dio NTT-a), Wipro i 7safe (u vlasništvu PA Consultinga).

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *