Regija Uredi / Korporacije

Uspjeh KING ICT-a i u poslovno izazovnoj godini

KING ICT je, zahvaljujući uspješnoj saradnji s partnerima i klijentima, uspio u 2020. dodatno proširiti raspon poslovanja.

U kriznom periodu hrvatska kompanija je zadržala svih 470 zaposlenih, isti nivo plata, imala nešto manje konsolidirane prihode, ali zadovoljavajuću profitabilnost, te realizirala projekte finansirane iz EU fondova. U budžet je uplatila približno 100 miliona kuna raznih poreskih davanja i obaveza.

KING ICT je napravio dosad najveći iskorak na zapadnoevropsko tržište potpisavši ugovor s NATO-ovom Agencijom za komunikacije i informacije u području kibernetičke sigurnosti. Ugovor uključuje isporuku i implementaciju SIEM rješenja za upravljanje sigurnosnim zapisima i događajima s kompletnom, najsavremenijom IT infrastrukturom.

Kada je riječ o regiji, brojni su projekti obogatili portfolio te kompanije. U Dubrovniku je implementiran sistem za uspostavljanje zone zagušenja saobraćaja, koji se sastoji od prometno-analitičkih kamera s mogućnošću prepoznavanja kategorije vozila i registarske oznake. Za Hrvatske autoceste se uvodi rješenje za upravljanje ljudskim resursima koje se temelji na SAP S/4HANA platformi, a u toku su nadogradnja i reinžinjering sistema za nadoplatu ENC uređaja. Za HŽ Infrastrukturu završena je implementacija rješenja SAP Enterprise Asset Management – integrisanog softverskog sistema koji upravlja prugama u dužini 2.617 km te pripadajućim stanicama, mostovima, tunelima i željezničko-cestovnim prijelazima. U bankarskom sektoru implementiran je firewall s naprednim sigurnosnim zaštitama te sistem za siguran VPN pristup u privatnu mrežu, koji je omogućio siguran udaljeni rad zaposlenika usljed pandemije.

KING ICT je dao doprinos i implementaciji sistema e-Pristojbe, komponente državne informacijske infrastrukture koja će unificirati evidenciju i plaćanje usluga javnopravnih tijela, a implementirao je i modernu IT infrastrukturu podatkovnih centara temeljena na HCI infrastrukturi s virtualizacijom servera, mreže i diskovnog sistema u KBC Sestre milosrdnice, Klinici za tumore i Klinici za traumatologiju, čime je znatno smanjen rizik od gubitka osjetljivih podataka i povećana sigurnost od vanjskih napada i prijetnji.

U Bosni i Hercegovini je uspostavljen moderan sistem videonadzora na međunarodnim graničnim prijelazima, rekonstruiran i opremljen podatkovni centar te isporučena i instalirana serverska i mrežna infrastruktura za Ministarstvo sigurnosti, odnosno 21 agenciju za provođenje zakona.

U Sjevernoj Makedoniji KING ICT radi na razvoju Fitosanitarnog informacijskog sistema za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodene ekonomije, dok je za Telemach Slovenije proveden projekt implementacije rješenja za zadovoljenje zahtjeva IFRS16 standarda kojim se određuju nove smjernice praćenja najmova i leasinga.

Detaljan izvještaj o KING ICT poslovanju pogledajte na ovom linku: KING_ICT_izvjestaj_o_poslovanju_2020

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *