Svijet

Pozitivan ishod za industriju sigurnosti nakon pandemije

Frost & Sullivan u nedavno objavljenoj analizi “Postpandemijske prilike za rast globalne industrije sigurnosti” smatra da sigurnosna industrija i dalje ima velike investicijske mogućnosti uprkos ekonomskom usporavanju zbog Covida-19.

Istraživačka kompanija navodi da će, prema pretpostavljenom scenariju oporavka, globalna industrija sigurnosti rasti složenom godišnjom stopom rasta od 4,3%, prihodujući 140,60 milijardi dolara do 2025. u odnosu na 109,30 milijardi u 2019. Nešto pesimističnija prognoza navodi cifru od 131,01 milijardu dolara i 3,1% stopu rasta.

Važno je napomenuti da je prije pandemije koronavirusa procijenjeno da će industrija rasti stopom od 7,1% i generisati prihod od 164,97 milijardi dolara u narednih pet godina.

“COVID-19 izazvat će kratko usporavanje na sigurnosnom tržištu nakon gotovo decenije neometanog napretka”, izjavila je Danielle Van Zandt, analitičarka Frost & Sullivana. “Iako će se pojedini sigurnosni sektori sporije oporavljati od drugih, veliki dio industrije preusmjerit će se na rješenja bazirana na uslugama, i to nakon što su godinama klijenti oklijevali da usvoje takva rješenja.”

“Ključna tržišta za industriju sigurnosti kao što su upravljanje katastrofama, bankarstvo i finansije te sigurnost aerodroma oporavljat će se različitim tempom, a vrijeme potrebno za povratak na nivoe potrošnje prije krize također će se znatno razlikovati. Tržišta koja će do 2025. godine bilježiti veću stopu rasta od prosječne uključuju luke (4,5%), upravljanje katastrofama (4,0%), hitne službe, vatrogasce i policiju (4,0%) te masovni transport (4,0%)”, dodaje VanZandt.

Uprkos usporavanju koje se očekuje 2020. i 2021. godine, snažni trendovi na strani potražnje predstavljat će ogroman razvojni potencijal za učesnike na tržištu sigurnosti. Frost & Sullivan je identificirao niz trendova za koje se predviđa da će stvoriti mogućnosti rasta:

Digitalizacija: Rast će potražnja za alatima za udaljeni/cloud pristup sigurnosnim sistemima i nadzor jer će zaštitari biti limitirani zbog naredbi državnih ili saveznih vlada o ograničenju kretanja.

Beskontaktne tehnologije: Nakon pandemije beskontaktne tehnologije poput biometrije, udaljenog pristupa i autorizacije te višestruko upotrebljivih analitičkih rješenja privući će investicije.

Plug-and-play videonadzor: Poslovnu priliku predstavlja i želja kupaca da instaliraju plug-and-play nadzornu opremu nasuprot sistemima sa stalnim nadogradnjama, prvenstveno zbog odnosa cijene i efektivnosti.

Senzori u akciji: Proizvođači kao prioritet moraju uzeti razvoj/unapređenje analitike podataka i senzora radi pružanja veće vrijednosti kupcima, koji time neće morati kupovati novu opremu ili rješenja.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *