Svijet

Amazon policiji uskraćuje korištenje softvera za prepoznavanje lica

Kao odgovor na sve češće zahtjeve za suzbijanjem nasilnog provođenja zakona nakon ubistva Georgea Floyda, Amazon je službama za provođenje zakona uskratio upotrebu svoje platforme za prepoznavanje lica Rekognition na godinu dana.

U kratkom saopćenju nisu naveli eksplicitan razlog. Samo je spomenuto da Amazon podržava federalne regulative vezane za tehnologije za prepoznavanje lica i da se nada da će jednogodišnji moratorij “kongresu dati dovoljno vremena da implementira odgovarajuća pravila”.

Potez je uslijedio dva dana nakon što je IBM najavio da se povlači s tržišta tehnologija za prepoznavanje lica zbog njene moguće zloupotrebe. U pismu Kongresu izvršni direktor Arvind Krishna napisao je: “IBM se otvoreno protivi i ne odobrava upotrebu nijedne tehnologije [za prepoznavanje lica], uključujući i one koju nude drugi dobavljači, za masovni nadzor, rasno profiliranje, kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda” ili u bilo koju svrhu koja se protivi temeljnim principima kompanije.

Već su ranije pojedini gradovi u SAD-u, uključujući Berkley, Oakland i San Francisco, zabranili upotrebu tehnologije javnim službama zbog straha da će softver koji primjenjuje algoritme za mašinsko učenje za automatsku detekciju i prepoznavanje lica u digitalnom videozapisu predstavljati ogroman rizik za privatnost.

U Kaliforniji je zakonom zabranjena upotreba softvera za prepoznavanje lica – i bilo kojeg drugog biometrijskog nadzora koji može prepoznati ljude po tetovaži, hodu ili drugim karakteristikama – na fotografijama ili videozapisima koje prikupe agencije za provođenje zakona.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *