Svijet

Rusija ugrađuje videonadzor u 1.608 škola

Ruska vlada potpisala je 29 miliona dolara (2 milijarde rubalja) vrijedan ugovor o nabavci i instalaciji videonadzornih kamera sa softverom za prepoznavanje lica u školama širom zemlje, prenosi poslovni magazin Vedomosti.

Posao je dodijeljen Nacionalnom centru za informatizaciju (NCI), podružnici Rosteca, državnog tehnološkog i odbrambenog konglomerata.

Prema neimenovanom zaposleniku kompanije, videonadzorni sistemi isporučeni su za 1.608 škola širom Rusije s namjerom praćenja ulazaka i izlazaka učenika i identificiranja nepoznatih osoba koje pokušavaju ući u prostor škola.

Elvis-Neotech, kćerka firma državne nanotehnološke kompanije Rosnano, odgovorna je za prodaju sistema, kaže Jevgenij Lapšev, predstavnik tog preduzeća, te dodaje da će sistem u narednim godinama biti ugrađen u više 43.000 škola, mada taj ugovor još nije potpisan.

Taj plan uslijedio je nakon povećanog broja incidenata u ruskim školama u 2017. i 2018. godini, što je potaklo vlasti da povećaju sigurnosne mjere i pooštre nadzor u obrazovnim ustanovama.

“Zahtjevi za obuku i certificiranje zaposlenika privatnih sigurnosnih agencija, posebno onih koji čuvaju škole i vrtiće, moraju biti što strožiji”, kazao je Vasilij Piskarev, predsjedavajući parlamentarnog Odbora za sigurnost i sprečavanje korupcije.

S druge strane, aktivisti za ljudska prava upozoravaju da je ovo još jedan korak ka uvođenju potpune kontrole, odnosno potencijalnog narušavanja slobode govora i kretanja, kao i povrede privatnosti. Prije toga moskovske vlasti su centralizirale 100.000 kamera s prepoznavanjem lica, koje su tokom pandemije bile korištene za identificiranje osoba koje krše mjere karantina.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *