Svijet

Znatno povećanje upotrebe pametnih kartica u zdravstvu

Globalno tržište pametnih kartica za zdravstveni sektor dosegnut će vrijednost 2,46 milijardi dolara do 2028, uz složenu godišnju stopu od 12,4 posto, procjene su Grand View Researcha.

Kao i ostala tržišta, i na ovo je znatno utjecala pandemija novog koronavirusa. Najveće posljedice osjete se u poremećajima u opskrbnom lancu, padu prodaje i niskoj potražnji. Kompanije poput Thales Grupe izvijestile su o nepromijenjenom rastu u segmentu pametnih kartica. Stoga je, prema istraživačima, ukupni utjecaj COVID-a 19 na tržište bio neutralan.

Fleksibilnost pametnih kartica da sigurno dodaju informacije u zdravstvenu knjižicu pacijenata nastavit će poticati rast tržišta. Višestruke su prednosti ovoga: recepti se mogu upisati na karticu, pružajući ažurirane informacije kada pacijent prima medicinsku njegu od više pružalaca ili u hitnim slučajevima; identifikacijski podaci o pacijentu ili više identifikacijskih brojeva pacijenata mogu se spasiti na pametnu karticu, što pomaže boljoj koordinaciji među više pružalaca zdravstvene zaštite; informacije o zdravstvenom stanju pacijenata mogu pohraniti na kartici i ažurirati certificirani pružaoci zdravstvenih usluga, a dostupne su i zdravstvenim radnicima i pacijentima.

Prema vrsti proizvoda, beskontaktni uređaji držali su udio od 28% u 2020. godini zbog velike globalne potražnje. Na osnovu komponente, segment pametnih kartica zasnovanih na mikrokontrolerima imao je lani najveći udio od preko 55% zahvaljujući prenosivosti i velikim memorijskim mogućnostima.

Evropa je 2020. godine držala udio od preko 30% tržišta. Razlog su prisutnost velikih tržišnih igrača i inicijative vlada da se pametne kartice više koriste u zdravstvenim sistemima. Na drugom mjestu prema udjelu u prihodima je Azijsko-pacifička regija, za koju se očekuje najbrži rast do 2028. godine. Rastuća digitalizacija zdravstvenih sistema u zemljama poput Indije potiče rast tržišta.

Ključni igrači navedeni u izvještaju su: Atos, Giesecke+Devrient, Infineon Technologies, NXP Semiconductors, Texas Instruments, Thales Group, Cardlogix Corporation i Identicard Systems.

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *