Svijet

KING ICT isporučio cyber sigurnosno rješenje za NATO

KING ICT je u potpunosti i prije roka isporučio do sada najveći međunarodni projekat – cyber sigurnosno rješenje za NATO-ovu Agenciju za komunikacije i informacije.

Projekat vrijednosti 7,8 miliona eura, na kojem je radilo preko 40 stručnjaka, uključivao je isporuku i implementaciju naprednog SIEM rješenja iz oblasti cyber sigurnosti s kompletnom najsavremenijom IT infrastrukturom. Kao i svi veliki NATO-ovi projekti, i ovaj je zahtijevao vrlo visok nivo stručnosti i angažmana u područjima kao što su: vođenje projekta, implementacija te upravljanje svim aspektima kvaliteta, logistike, podrške, zahtjevnog testiranja te prijenosa znanja.

Rad u visokosigurnosnom i reguliranom okruženju, uz otežavajuće okolnosti i pod restrikcijama uzrokovanim pandemijom, bio je poseban izazov, ali iz KING ICT-a poručuju kako upravo to čini ovaj uspjeh još dražim te ih potiče za daljnju saradnju s NATO-ovom Agencijom i drugim korisnicima na zapadnoevropskom tržištu.

NCI Agency u svojoj službenoj objavi ističe kako će isporučeni SIEM sistem znatno podići nivo sigurnosti organizacije te doprinijeti zaštiti kritičnih podataka i komunikacijskog sistema. NATO-ovi sigurnosni analitičari sada mogu mnogo brže i kvalitetnije detektovati šta se događa u NATO mreži. Sistem je zasnovan na moćnoj i robusnoj infrastrukturi velikog kapaciteta, omogućujući analizu i korelaciju vrlo velike količine podataka uz pravovremenu detekciju.

SIEM rješenje ključni je sistem za uspješniju obranu od kibernetičkih napada i koristit će se u okviru usluga koje NATO Cyber sigurnosni centar u sklopu NCIA agencije isporučuje NATO savezu.

Agencija posebno pohvaljuje KING ICT-jev projektni tim, koji je, kako kažu, “postavio ljestvicu vrlo visoko”, što je potvrda predanosti, profesionalnosti i motiviranosti članova tima.

“Nadamo se i vjerujemo kako će ovaj uspjeh još jače nadahnuti tvrtke i stručnjake iz naše IT i cyber sigurnosne industrije da pokažu koliko vrijede i mogu u svijetu, a sve sa sjedištem u Hrvatskoj. Velika zahvala i poštovanje svima koji su doprinijeli ovom uspjehu i ugradili se u temelje daljnjeg rasta i razvoja KING ICT-a te prepoznatljivosti hrvatskih tvrtki i stručnjaka u svijetu“, poručuju iz KING ICT-a.

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *