Konferencije

Predstavljanje frogbluea u Podgorici: Jednostavno, sigurno i fleksibilno rješenje

Frogblue nudi rješenje za pametne objekte u kojima su svi sistemi – od osvjetljenja, ventilacije, grijanja i rasvjete do protivprovale i kontrole pristupa – uvezani u jedan. Iza mlade njemačke firme stoji Ralf Hinkel, osnivač kompanije MOBOTIX.

Piše: Damir Muharemović; E-mail: redakcija@asadria.com

U podgoričkom hotelu CUE 14. decembra održan je seminar o flogblue rješenjima za pametne domove. Domaćini su bili Boris Đurović, osnivač instalaterske firme TIMB-Solutions, te Aleš Polajnko, vlasnik ORD. TEND-a, regionalnog zastupnika frogbluea za Balkan. Podršku su im iz sjedišta kompanije u Njemačkoj pružili izvršni potpredsjednik za razvoj međunarodnog poslovanja Peter McKee te Dennis Keller iz tehničke podrške.

Žabice kao osnova sistema

Frogblue sistem, koji se može ugraditi u sve vrste objekata, zasnovan je na inteligentnim kontrolnim modulima poznatim kao žabice, koje se jednostavno postavljaju iza prekidača za svjetlo, utičnica, razvodnih kutija ili spuštenih plafona. Za međusobnu komunikaciju velikom brzinom žabice koriste vlastitu Bluetooth mesh mrežu. Razlog je to što je Bluetooth širokorasprostranjena tehnologija za bežičnu razmjenu podataka koja je integrisana u svaki pametni telefon, manje je sklona smetnjama, šifrovana je te koristi malo energije za rad.

Jednostavnost i energijska efikasnost

Modularno rješenje se instalira brzo i može se proširiti u svakom trenutku. Nisu potrebni kablovi niti bilo kakve IT instalacije, razvodna kutija ili centralna stanica. Svaki modul je logička jedinica, a konfiguracija je prekopirana na svim žabicama u sistemu. Takva decentralizacija je bitna jer nema slabe karike u sistemu – žabice su samostalne, a u svakoj se može programirati sedam ili osam funkcija. “Froblue se odlikuje jednostavnom instalacijom, stalnom mogućnosti proširenja i pristupačnošću. Rješenje je bez kontrolnih kablova, bez kontrolnih ormara, bez dodatnih modula kod podsistema, bez centralne jedinice i bez IT infrastrukture”, rekao je Aleš Polajnko.

Frogblue je visokosigurno rješenje, jer se ne povezuje na internet niti pohranjuje podatke u oblaku, a svi podaci su dvostruko šifrirani: uz Bluetoothovu, imaju i 128-bitnu frogblueovu enkripciju. Kako podaci “skaču” između žabica, poruke poput komande o otvaranju vrata su vremenski ograničene i brišu se nakon određenog vremena, tako da ih niko nakon toga ne može iskopirati i zloupotrijebiti, a u svakoj žabici se automatski kreira rezervna kopija podataka sa zaštićenom lozinkom. Žabice su energijski efikasne jer koriste samo 0,2 W. Uz najčešće 30 modula u jednoj kući, to je samo 6 W potrošene energije. Poređenja radi, žičani sistemi s razvodnim ormarom mogu lako potrošiti do 500 W.

U potrazi za partnerima

Domaćini seminara kazali su da su otvoreni za saradnju sa svima koji rade na projektima pametnih domova te da aktivno rade na širenju frogbluea u Crnoj Gori i drugim zemljama regije. “Prisustvom na webinaru u maju 2020. u organizaciji a&s Adrije došli smo u kontakt s ORG. TEND-om, regionalnim zastupnikom frogblue smart home sistema. Nakon prisustva Summitu u Beogradu i edukaciji u Kaiserslauternu uvjerili smo da je to pravo rješenje koje treba našem tržištu. Ovdje smo našim klijentima i saradnicima prezentovali mogućnosti i prednosti frogbluea, kojima su bili više nego oduševljeni. Ubrzo očekujemo projekte u Crnoj Gori i slobodno možemo reći da je frogblue – nešto što je svakako budućnost – već stigao u Crnu Goru”, zaključio je Boris Đurović, osnivač TIMB-Solutionsa iz Podgorice.

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *